Vegetarische Slager wint €250.000 in New Food Challenge

EVMI_De Vegetarische slager_Rundvlees

De Vegetarische Slager is een van de winnaars van de New Food Challenge. Het bedrijf ontving de prijs voor het project om 100% plantaardig draadjesvleesch te creëren op basis van peulvruchten. De Nederlandse overheid schreef de New Food Challenge uit om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving, in het kader van het behalen van klimaatdoelen en het vormgeven van een duurzaam voedselbeleid. De opdracht is uitgevoerd in het kader van een SBIR-opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid.

Onderzoek naar rundvleesvervanger

Volgens de Vegetarische Slager zijn er op de huidige markt weinig tot geen hoogwaardige rundvlees-identieke vleesopvolgers. De huidige producten kenmerken zich door kleine formaten (wokblokjes) en missen de structuur, vezelrijkheid en smaak/aanzicht van rundvlees. Een volwaardige vegetarische of vegan keuze moeten naast een identieke bite, smaak en structuur ook in termen van voedingswaarde een allesomvattend alternatief te vormen. Het blijkt technologisch lastig om de vaste structuur en vezelrijkheid van rundvlees te evenaren. Dit is de achterliggende gedachte van de zoektocht naar de gewenste crosslinking van plantaardige eiwitten, het verkrijgen en behouden van smaak en een optimalisatie van de houdbaarheid.

Om vleesliefhebbers uiteindelijk aan te kunnen zetten tot het overstappen van dierlijk vlees naar plantaardige vleesreplica’s moet er aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan. De smaak en aantrekkelijkheid van eindproducten moet gelijkwaardig zijn aan die van vlees en de prijs van het product moet marktconform zijn.

De Vegetarische Slager

Jaap Korteweg richtte in 2008 De Vegetarische Slager op. Met steun van Niko Koffeman (conceptdenker/marketeer) werd in 2010 een conceptstore geopend. Inmiddels zijn er 4.000 verkooppunten in 15 landen. De Vegetarische Slager werkt aan de omslag van dierlijk vlees naar plantaardig vlees. Dit wordt mede ingegeven door een toenemende bewustwording van de negatieve effecten van dierlijk vlees op dieren, natuur, klimaat, biodiversiteit, milieu en volksgezondheid.

In EVMI 4 staat een verslag van een bijeenkomst van IFFI over vleesvervangers. IFFI en Jaap Korteweg spraken daar over een plantaardige toekomst. Neem nu een abonnement op EVMI en lees dit artikel.

Lees ook
EVMI jaaroverzicht, deel 4: steeds plantaardiger

EVMI jaaroverzicht, deel 4: steeds plantaardiger

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen. Als er íets is dat leeft in de voedingswereld, dan is het wel de zoektocht naar plantaardige vervangers voor dierlijke producten. Niet alleen door een stijgende vraag van de klant, maar...

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys brengen in 2021 een plantaardige alternatief voor kaas op de markt. De partijen vonden elkaar in hun 'gezamenlijke overtuiging dat vegan vooral lekker moet zijn', aldus het persbericht.

Plantaardige kazen van Boermarke

Plantaardige kazen van Boermarke

Boermarke gaat begin 2021 dagelijks 10 ton plantaardige kaas produceren, waarvoor een geheel nieuwe productielijn wordt opgezet. Voor dit hoogwaardige product hebben ze in MULTIVAC een passende partner gevonden met een processing- en verpakkingslijn op maat. Zij leveren een totaaloplossing van het slicen, verpakken, controleren tot het etiketteren om...