Verbindend platform | Voedselverspilling vanaf het begin voorkomen

billinger

Wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel verspild, zo’n 1,3 miljard ton.
Alleen in Duitsland is dat jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton.

LEROMA, een start-up uit Düsseldorf, gebruikt die materie als uitgangspunt en wil grondstoffenverspilling aan het begin van de waardeketen bestrijden.
Van die Duitse verspilling komt 6,1 miljoen ton uit particuliere huishoudens (52%) en 3,6 miljoen ton uit landbouw en verwerkende industrie (30%).

In de B2C-sector wordt deze gang van zaken al steeds meer onder de aandacht gebracht en hebben sommige start-ups innovatieve ideeën ontwikkeld. Onder hen zijn ‘To Good To Go’ en ‘Sirplus’. Ze geven onverkochte en overtollige of verlopen voedingsmiddelen die nog geschikt zijn voor consumptie door aan hun klanten.

Het is ook tijd om dit probleem op B2B-niveau aan te pakken, omdat voedselverspilling verantwoordelijk is voor 8% van de broeikasgassen, wat overeenkomt met 4,4 miljard ton. En voedsel­verspilling betekent ook verspilling van waardevolle hulpbronnen zoals water en bouwland.

‘Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 8% van de broeikasgassen’

Wat is LEROMA?

LEROMA staat voor is de Duitse afkorting van LEbensmittel ROhe MAterialen. Het bedrijf komt uit de levensmiddelen­technologie en biedt een digitaal B2B-platform voor voedselgrondstoffen. Marina Billinger, de oprichter van het bedrijf, werkte enkele jaren in de voedingsindustrie en kwam tot het besef dat de inkoop van grondstoffen meestal enkele weken duurt. Dit komt doordat voedselproducenten lang op zoek zijn naar geschikte grondstoffen, terwijl leveranciers op zoek zijn naar kopers. De start-up is opgericht in 2019 en is in 2020 online gegaan.

Functies van het platform

Het platform combineert twee modellen: de grondstoffenzoektocht en de overschot­uitwisseling. Voor de zoekfunctie naar grondstoffen kunnen producenten hun producten aanmelden en certificaten en documenten toevoegen. Voedsel­producenten kunnen zoeken naar de gewenste producten. De zoektocht wordt vergemakkelijkt door productspecifieke filters, een uniek selling point van het bedrijf.

Daarnaast biedt LEROMA de overschot­uitwisseling aan, die een belangrijke bij­drage moet leveren aan het terugdringen van de verspilling van grondstoffen. Via de overschotbeurs kunnen leveranciers hun overtollige materialen, restartikelen en overschotten op de markt verkopen. Bedrijven kunnen overschotten - die vaak het gevolg zijn van misrekeningen - hier aanmelden en deze tegen een lagere prijs verkopen. De grondstoffen verlaten de waardeketen niet, maar worden ze her­gebruikt in dezelfde of naburige industrieën.

Prestaties

Een voorbeeld van deze overdracht is een koffieproducent die 15 ton koffiebonen in de voedingsindustrie niet meer kon ver­kopen omdat ze te donker waren gebrand. Via het netwerk zijn de bonen door­verkocht aan een cosmeticabedrijf dat de koffie gebruikte om een natuurlijke scrub te produceren die geen milieubelastende microplastics bevatte. Dit gebeurde maanden later opnieuw.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge met project Get Saucy

Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge met project Get Saucy

Silke van Helvoirt, student Food Innovation bij HAS green academy, heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Dit is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken met als doel meer broccolistronken en -bladeren op het bord van de consument belanden. De award werd op 16 februari uitgereikt...

Eerste bananenpureefabriek ter wereld moet voedselverspilling tegengaan

Eerste bananenpureefabriek ter wereld moet voedselverspilling tegengaan

Een derde van het voedsel wereldwijd belandt in de prullenbak. Hieronder vallen ook een hele hoop bananen – niet verspild door de consument, maar door ouderwetse importregelgeving. In de EU worden jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen om cosmetische redenen vernietigd door de douane. SUNT Food strijdt sinds 2019 tegen deze verspilling en maakt bananenbrood...

Circulair Brood gemaakt van gerecyclede broodresten

Circulair Brood gemaakt van gerecyclede broodresten

Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten in Nederland. Op het gebied van duurzaamheid valt hier nog veel winst te behalen. Top Bakkers doet dat met Circulair Brood: oud brood gerecycled om er nieuwe broden van te maken. Het innovatieve product is te zien en proeven op Horecava.