Verbod op conserveermiddel calciumsorbaat E203

vleeswaren

Het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt worden in de Europese Unie. Dat staat op de site van Koninklijke Nederlandse Slagers. Het conserveermiddel wordt onder andere gebruikt in vleeswaren. Sorbine (E200) en kaliumsorbaat (E202) mogen nog wel gebruikt worden.

Het besluit van de Europese Commissie volgt op een herevaluatie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA in juni 2015. Doordat er over onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar waren, kon EFSA niet uitsluiten dat stof schade aan dna kan toebrengen en kon er geen norm worden vastgesteld.

In 2016 probeerde de Europese commissie tevergeefs om via gebruikers van E203 aan meer wetenschappelijke en technologische gegevens over de stof te komen. Daarom haalt de commissie caliumsorbaat nu van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven.

Lees ook
Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.