Verzetten vleesvervangers de bakens?

evmi-korteweg_jaap

Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager, neemt zijn toehoorders tijdens de dinner-meeting van het Ingredients For Food Innovators-netwerk op donderdag 12 april mee in de wereld en vooral de toekomst van de vleesvervangers. Hier alvast een voorproefje van zijn verhaal.

Hoe ziet ons voedsel er over tien jaar uit – als we kijken naar de eiwit-transitie?

Jaap Korteweg: “Ongeveer vijf jaar geleden heb ik gezegd dat het vijftien jaar zal duren om twintig procent van de vleesconsumptie te vervangen door plantaardig vlees. Op dat moment staan we op een kantelpunt. Er is dan veel meer aanbod van en veel meer bekendheid met plantaardig vlees. Mijn verwachting is dat we dan in de daarop volgende vijftien jaar in staat moeten zijn om tachtig procent van het dierlijke vlees te vervangen door plantaardig vlees. In dit laatste scenario zullen grote samenwerkingsverbanden tussen bedrijven ontstaan die hier invulling aan gaan geven.”

Welk aandeel heeft De Vegetarische Slager hierin?

“Een zo groot mogelijk aandeel. Ik ben geen voorstander van targets, aangezien deze beklemmend kunnen werken. We groeien sowieso vijftig procent per jaar en de kunst is om dat zo goed mogelijk te doen en oog te hebben voor kansen in de markt. Ik vind het belangrijk dat we met een gemotiveerd team de kansen zo goed mogelijk benutten. Met een succesvolle aanjagersrol ben ik al heel tevreden.”

Op welke wijze kunnen food ingredients-producenten aan deze ontwikkelingen bijdragen?

“Door ingrediënten te ontwikkelen die aansluiten op deze snel groter wordende markt. Bijvoorbeeld door sojaeiwit-concentraten te produceren van in Europe geteelde soja en deze hier – hexaanvrij (biologisch) – te verwerken. Lokale winning, lokale verwerking.”

Binnen haar jaarprogramma van netwerkbijeenkomsten en Masterclasses organiseert het IFFI drie dinner-meetings voor leden en niet-leden. Deze editie van 12 april draait om vleesvervangers – waar staan we nu en wat ligt er in het verschiet? Plantaardige proteïnes lijken de toekomst van food in belangrijke mate te bepalen, zeker als het gaat om het vervangen van vlees in ons dagelijkse kostje. Een belangrijk onderwerp dus voor ingrediëntenproducenten en daarmee voor het IFFI-netwerk. Kijk voor het programma en om u aan te melden op de IFFI website.

Lees ook
‘Over tien jaar komt melk niet meer uit een koe’

‘Over tien jaar komt melk niet meer uit een koe’

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Een van de sprekers die avond is Peter Verstrate van Mosa Meat, de voedseltechnicus achter ’s werelds eerste slachtvrije hamburger. “Na tienduizend jaar stoppen we met het houden van dieren en gaan we verder met het houden...

IFFI presenteert:  changemakers in food

IFFI presenteert: changemakers in food

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Sprekers zijn Mark Kulsdom (The Dutch Weed Burger) en Peter Verstrate (Mosa Meat). Aansluitend brengen leden vrijdag 21 september een bezoek aan het Cosun innovation center van nieuw IFFI-lid Royal Cosun. Toekomstbestendig...

De Vegetarische Slager viert Roockworst met Nieuwvleeschduik

De Vegetarische Slager viert Roockworst met Nieuwvleeschduik

De Vegetarische Slager vierde vrijdag 3 augustus de presentatie van de eerste vegan Roockworst met een knack op het strand van Scheveningen met een Nieuwvleeschduik. Deelnemers konden na een duik de eerste lichting van de vegan Roockworst proeven. Dit nieuwste product van de Vegetarische Slager ligt vanaf oktober in de Nederlandse supermarkten. Plantaardige...