Vion bouwt nieuwe runderslachterij in Leeuwarden

evmi-vionfood

Vion gaat in Leeuwarden een nieuwe runderslachterij bouwen. De nieuwbouw moet in eerste instantie werk bieden aan zo’n honderd medewerkers. Met de slachterij is een investering van zo’n 15 miljoen euro gemoeid.

Dat meldt het vleesconcern. In mei gaf Vion al aan een nieuwe runderslachterij in het noorden van het land te willen bouwen. Toen was de gemeente Heerenveen ook nog een optie.

Gekozen is voor Leeuwarden vanwege de korte transportafstanden ‘in het centrum van de veehouderij in Noord-Nederland’. Dit leidt tot betere condities voor de dieren.

De bouw moet, als alles goed gaat, na de zomer starten om in oktober 2017 te kunnen draaien. Het pand komt nabij de Dairy Campus in het zuiden van Leeuwarden.

Aanvoer met Waddenvlees

Vion en de Waddenvlees groep (bekend van onder meer het merk Waddenrund) gaan samen de aanvoer van de runderen verzorgen.

De nieuwe slachterij gaat rundvlees, waaronder biologisch rundvlees, verwerken. De capaciteit zal ongeveer 2500 runderen per week worden. Vion en de Waddenvlees groep zijn samen marktleider in biologisch rundvlees. Het is volgens de vleesbedrijven een groeiende markt.

Korte, duurzame ketens

Gestreefd wordt naar duurzame ketens, die korter zijn en die de transparantie, voedselveiligheid en kwaliteit ten goede komen. “Zo kunnen we werken aan duurzame vleesconcepten, zoals weiderundvlees, waddenrundvlees en biologisch rundvlees”, zegt Francis Kint, CEO Vion.

“Vion versterkt in Leeuwarden en Fryslân de keten van dairy en rundvlees”, reageert wethouder Henk Deinum verheugd.

Hij vindt de duurzame bedrijfsvoering goed bij de stad passen. Ook ziet hij kansen om Vion te koppelen aan innovatieve toepassingen op het gebied dairy, energie en water.

Groenlo in september heropend

Vion investeert veel in slachterijen. Zo wordt eind september in Groenlo de bestaande varkensslachterij heropend na een 4 miljoen euro kostende verbouwing. Hier worden varkens geslacht voor Good Farming Star en het biologische concept De Groene Weg.

Eind 2016 wordt een grote uitbreiding van de locatie in het Duitse Waldkraiburg afgerond. Tegelijkertijd werden in 2014 en 2015 ook 5 Duitse slachterijen gesloten.

Lees ook:

Lees ook
Vion zet in op duurzaamheid

Vion zet in op duurzaamheid

In 2019 zette Vion met de strategie 'Building Balanced Chains' succesvol in op duurzaamheid. Daarnaast was 2019 in financiële zin een goed jaar, met goede marges in Europa en een toegenomen vraag in Azië. Dat staat in het jaarverslag van het bedrijf. In 2020 gaat Vion door met de 'Building Balanced Chains'-strategie, maar het bedrijf voorziet grote...

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

IFS ontwikkelde samen met retail organisaties, certificerende-instellingen, Vion Food Group en SIM Supply een nieuwe internationale standaard voor productintegriteit ontwikkeld. Deze nieuwe standaard heeft de naam IFS Product Integrity Assessment (PIA). Lloyds Register voerde de eerste audit uit bij Vion in Boxtel.

Bestuurswijzigingen bij Vion Duitsland

Bestuurswijzigingen bij Vion Duitsland

Bernd Stange, COO van de Business Unit Beef van Vion, treedt juli 2020 aan als lid van de nieuwe adviesraad van Vion (Beirat) voor Duitsland. David de Camp, de huidige clusterdirecteur Noord-Duitsland van de Business Unit Pork, volgt hem op.