‘Vion heeft woeligste jaren achter de rug’

evmi-vionfood

Twee jaar geleden trad de Vlaming Francis Kint aan als CEO van Vion Food Group, de op-een-na grootste vleesproducent van Europa. Hij was de vijfde CEO in even zoveel jaren. Maar vanaf volgend jaar verwacht Kint weer een positief bedrijfsresultaat, zegt hij in een interview in het Belgische blad Knack. De 15.000 aandeelhouders - de leden van landbouworganisatie ZLTO - kunnen dan misschien voor het eerst sinds 2011 weer een dividenduitkering tegemoet zien.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Kint wil niet lang stilstaan bij "de slechte periode". In 2012 stond Vion Food Group "aan de rand van de afgrond" en besloot het bedrijf zich te concentreren op de productie en verwerking van vers vlees in Duitsland en Nederland. Het bedrijf stootte zijn Britse tak en de slachtafvalverwerking af. Het investeerde fors (€350 miljoen) in de modernisering van zijn fabrieken. Het bedrijf wil een wereldleider zijn in de verkoop van veilige vleesproducten.

"Het aantal fabrieken is gekrompen van 35 naar 23, maar zonder volumeverlies. Het volume is zelfs licht gestegen, naar 2,2 miljoen ton vleesverwerking. We investeerden vooral in meer efficiëntie, hogere voedselveiligheid en dierenwelzijn. Vlees blijft nu eenmaal een grondstofproduct. Je hebt wel wat merken, maar dat is beperkt. Belangrijk in onze sector is niet zozeer wat je levert, maar hoe je het produceert. Klanten en consumenten willen absoluut zeker zijn van voedselveiligheid. We gaan voor de volledige traceerbaarheid," aldus Kint in Knack. De investeringen bleven niet zonder resultaat: "In Nederland zijn we met ongeveer 50 procent marktleider en we hebben een sterke positie bij de winkelketens. We zijn met stip de marktleider in de export van varkensvlees. We staan ook sterk in Zuid-Duitsland, een gebied met 40 miljoen inwoners. En Duitsers eten veel varkensvlees. In heel Duitsland zijn we bovendien marktleider in rundvlees."

Belangrijk in onze sector is niet zozeer wat je levert, maar hoe je het produceert. Klanten en consumenten willen absoluut zeker zijn van voedselveiligheid. We gaan voor de volledige traceerbaarheid

Kint is van mening dat "de woeligste jaren voor Vion Food Group achter de rug zijn." Toch kan hij bepaald niet op zijn lauweren rusten. In West-Europa loopt de vleesconsumptie zoetjes aan terug. De boer heeft weliswaar een "grote aaibaarheidsfactor", maar publiek en overheid kijken kritisch naar dierenwelzijn en de intensieve dierhouderij. Ze willen duurzaam vlees en geen risico's voor de gezondheid.

Voor Vion is de export naar Azië de groeimotor. In Azië draaide Vion Food Group vorig jaar ruim een half miljard euro omzet, waarvan €200 miljoen in China. Chinezen willen de poten en koppen, Japanners de haasjes, Zuid-Korea de buiken. "Nederland produceert twee keer meer varkensvlees dan het zelf verbruikt", aldus Kint. "Vion Food Group heeft nog eens 80 procent marktaandeel in die export. We zijn de brug naar de export voor de Nederlandse varkenshouders. We hebben zestien verkoopkantoren wereldwijd. Al die markten kunnen we continu bevoorraden. Bijna elk land heeft smaakverschillen. Daarom is het belangrijk dat we continu de wereldwijde marktvraag kunnen volgen. We kijken welke delen van het varken we in welk land voor de beste prijs kunnen verkopen. Dat is bijna een mathematische oefening."

"2017 wordt nog een overgangsjaar", zegt Kint. "Maar vanaf 2018 haalt de onderneming opnieuw positieve vrije kasstromen. Ons bedrijfsresultaat zal de volgende jaren verdubbelen. Dat biedt mogelijkheden."

 
Lees ook
Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

IFS ontwikkelde samen met retail organisaties, certificerende-instellingen, Vion Food Group en SIM Supply een nieuwe internationale standaard voor productintegriteit ontwikkeld. Deze nieuwe standaard heeft de naam IFS Product Integrity Assessment (PIA). Lloyds Register voerde de eerste audit uit bij Vion in Boxtel.

Bestuurswijzigingen bij Vion Duitsland

Bestuurswijzigingen bij Vion Duitsland

Bernd Stange, COO van de Business Unit Beef van Vion, treedt juli 2020 aan als lid van de nieuwe adviesraad van Vion (Beirat) voor Duitsland. David de Camp, de huidige clusterdirecteur Noord-Duitsland van de Business Unit Pork, volgt hem op.

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

De populariteit van biologisch vlees in Duitsland neemt toe. In 2019 steeg het marktaandeel met 13,8 procent. Daarom brengt Vion haar biologische lijn 'Der Grüne Weg' op de Duitse markt. Het assortiment bestaat uit biologisch rund- en varkensvlees. Het merk is gebaseerd op Vions Nederlandse bio-merk De Groene Weg.