Vlees werd 3,8 procent duurder vorig jaar

kip rauw

In de winkel werd vlees in 2017 3,8% duurder. Dat is de grootste stijging sinds 2001. Pluimveevlees steeg met 5 procent het sterkst in prijs. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door Hasna Chelhi - Foodlog

In 2017 betaalde de consument 3,8 procent meer voor zijn vlees dan het jaar ervoor. Ook de prijzen bij producenten, zoals slachterijen en uitbeenbedrijven, stegen. Gemiddeld nam de prijs van vlees in de winkel de afgelopen twintig jaar met bijna 2 procent per jaar toe. In 2017 was de prijsstijging van vlees in de winkels twee keer zo hoog als dat gemiddelde. In 2001 was de stijging bijna 10 procent. Toen was de prijsstijging vermoedelijk het gevolg van de uitbraak van mond-en-klauwzeer dat jaar.

Geen verklaring

Het CBS heeft geen verklaring voor de prijsstijging nu. In het AD zegt Cor Pierik van het CBS dat Nederland afgelopen jaar in de top drie landen met de grootste prijsstijging staat. "Waardoor dat komt," zegt hij, "valt lastig te zeggen." Opvallend genoeg zijn er ook landen waar de prijs van vlees afgelopen jaar daalde: Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland zagen allemaal de vleesprijs dalen.

'Kiptekort'?

Op BNR-radio bracht vanmorgen Hennie de Haan van de Nederlandse pluimveehoudersvakbond mogelijk een deel van een verklaring naar voren: omdat Nederlandse supermarkten alleen nog maar 'conceptvlees' (met een ster van de Dierenbescherming of een hogere welzijnseis dan de wet vereist) brengen, is er geen permanent overaanbod meer om piekmomenten in de vraag op te vangen. "De productie van deze kippen is zo strak gepland, dat je pieken gewoon niet op kunt vangen. Er wordt nu precies geproduceerd wat er (door supermarkten) nodig wordt geacht”, zegt de Haan. Dat zou, dankzij het mooie barbecueweer nu, zelfs tot een dreigend kiptekort leiden in de Nederlandse supermarkten, schrijft Distrifood.

Lees ook
Vlees supermarkt goedkoper dan vleesvervangers

Vlees supermarkt goedkoper dan vleesvervangers

Hoewel er steeds meer vleesvervangers in de schappen van de supermarkt liggen, blijven deze relatief prijzig. Tegelijkertijd blijven supermarkten stunten met kiloknallers, waardoor een stukje vlees goedkoper is. Duurzaamheidsdeskundigen pleiten voor true pricing.

WUR publiceert overzichtsrapport Staat van Landbouw en Voedsel

WUR publiceert overzichtsrapport Staat van Landbouw en Voedsel

Wageningen University & Research (WUR) publiceert het rapport Staat van Landbouw en Voedsel, dat door WUR en het Centraal Bureau voor de Statistiek is opgesteld in opdracht voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

WUR, SVO vakopleiding food en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ontwikkelden samen een plantaardige grondstoffen-gel voor de productie van hybride slagersproducten. Op de website geeft KNS een update van dit project Plant4Texture. Onlangs werd deze gel succesvol gebruikt voor de productie van hybride grill- en rookworst.