Vlees werd 3,8 procent duurder vorig jaar

kip rauw

In de winkel werd vlees in 2017 3,8% duurder. Dat is de grootste stijging sinds 2001. Pluimveevlees steeg met 5 procent het sterkst in prijs. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door Hasna Chelhi - Foodlog

In 2017 betaalde de consument 3,8 procent meer voor zijn vlees dan het jaar ervoor. Ook de prijzen bij producenten, zoals slachterijen en uitbeenbedrijven, stegen. Gemiddeld nam de prijs van vlees in de winkel de afgelopen twintig jaar met bijna 2 procent per jaar toe. In 2017 was de prijsstijging van vlees in de winkels twee keer zo hoog als dat gemiddelde. In 2001 was de stijging bijna 10 procent. Toen was de prijsstijging vermoedelijk het gevolg van de uitbraak van mond-en-klauwzeer dat jaar.

Geen verklaring

Het CBS heeft geen verklaring voor de prijsstijging nu. In het AD zegt Cor Pierik van het CBS dat Nederland afgelopen jaar in de top drie landen met de grootste prijsstijging staat. "Waardoor dat komt," zegt hij, "valt lastig te zeggen." Opvallend genoeg zijn er ook landen waar de prijs van vlees afgelopen jaar daalde: Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland zagen allemaal de vleesprijs dalen.

'Kiptekort'?

Op BNR-radio bracht vanmorgen Hennie de Haan van de Nederlandse pluimveehoudersvakbond mogelijk een deel van een verklaring naar voren: omdat Nederlandse supermarkten alleen nog maar 'conceptvlees' (met een ster van de Dierenbescherming of een hogere welzijnseis dan de wet vereist) brengen, is er geen permanent overaanbod meer om piekmomenten in de vraag op te vangen. "De productie van deze kippen is zo strak gepland, dat je pieken gewoon niet op kunt vangen. Er wordt nu precies geproduceerd wat er (door supermarkten) nodig wordt geacht”, zegt de Haan. Dat zou, dankzij het mooie barbecueweer nu, zelfs tot een dreigend kiptekort leiden in de Nederlandse supermarkten, schrijft Distrifood.

Lees ook
Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Debat over eiwitbalans in COV Meat Café

Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?

Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren