Voedingsmiddel voor ouderen: maatwerk nodig

21 oktober 2015

Vitale ouderen geven zelden de voorkeur aan producten met een verrijkte smaak. Voor de voedselbeleving moet het dan ook gaan om combinaties van smaak, textuur en uiterlijk. Ook de sociale context waarin gegeten wordt en herinneringen en emoties die voeding oproept, kunnen een rol spelen. Daarnaast is de informatie op de verpakking en het openingsgemak mogelijk van belang.

Dat blijkt uit een groot literatuuronderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research. De onderzoekers concluderen dat er tot nu toe weinig onderzoek is gedaan naar voedselbeleving bij vitale ouderen tussen de 55 en 70 jaar.

Het blijkt dat de ouderen onderling grote verschillen vertonen in de manier waarop ze voedselwaarnemen, waarderen en innemen. Om de kwaliteit en kwantiteit van de voedselinname te verbeteren, zijn producten en interventies op maat nodig, stelt het onderzoek.

Beperkt reukvermogen

Ouderen met een beperkt reukvermogen vinden voedingsmiddelen vaak even lekker als ouderen met een normaal reukvermogen. Ze hebben dan ook vaak geen voorkeur voor producten met een verrijkte smaak, aldus het onderzoek. Dit terwijl onderzoeken de afgelopen tien jaar vooral gefocust hebben op het testen van producten met smaakversterkingen

De onderzoekers pleiten dan ook voor consumentenonderzoek naar de effecten van productverbeteringen, waarbij verschillende combinaties van sensorische verrijkingen (smaak, textuur en uiterlijk) worden getest. Dat zegt dr. Esmée Doets, onderzoeker Consument en Gedrag bij Wageningen UR Food & Biobased Research.

Productbeleving verandert

Vitale ouderen waarderen hun voedsel ongeveer evenveel als jongeren. Wel verandert de productbeleving bij het ouder worden. De onderzoekers verwachten dat hierbij herinneringen en emoties die worden opgeroepen door het eten en de sociale context waarin wordt gegeten een rol spelen. Ook verschillende aspecten van de verpakking kunnen meetellen, zoals de informatie die erop staat, de vormgeving en of de verpakking makkelijk te openen is.

Hapje of portie

Maar naar al deze aspecten is nog weinig onderzoek verricht, stellen de onderzoekers. Ook zijn studies vooral gebaseerd op het proeven van kleine hoeveelheden. “De waardering voor een voedingsmiddel verandert vaak tijdens consumptie”, zegt Doets. Het proeven van een hapje is volgens haar anders dan het consumeren van een hele portie.

Ook kunnen de resultaten heel anders worden als de vraag of iemand het product lekker vindt, pas na een paar uur wordt gesteld. De resultaten daarvan kunnen mogelijk goed voorspellen of ouderen het product een volgende keer weer kiezen.

Inzicht biedt handvatten

“Inzicht in de factoren die de voedselbeleving van vitale ouderen beïnvloeden, biedt handvatten voor de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan een gezonde voedselinname van ouderen”, concludeert Doets.

Het literatuuronderzoek 'The silver sensory experience – A review of senior consumers’ food perception, liking and intake' is gebaseerd op relevante vakliteratuur van de afgelopen 10 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in vakblad Food Quality and Preference.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?