Speciaalzaken maken winkelgebieden aantrekkelijker

kaaswinkel

Voedingsspeciaalzaken zitten nog altijd ruim 29 procent onder het niveau van voor de crisis. Dit komt deels door de toegenomen concurrentie van de supermarkten die ook inzitten op beleving en verse producten. Toch hebben voedingsspeciaalzaken bestaansrecht. 80 procent van de consumenten die wel eens naar een speciaalzaak gaat, vindt dat voedselspeciaalzaken de aantrekkingskracht van winkelgebieden vergroten. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van ABN AMRO.

Meer te betalen voor kwaliteit

Driekwart van de consumenten is bereid meer te betalen voor een betere kwaliteit en ambachtelijke producten. ABN AMRO benadrukt dat het belangrijk is dat voedingsspeciaalzaken hun onderscheidend vermogen goed benutten. Zo zegt ruim de helft van de consumenten naar een speciaalzaak te gaan vanwege de hogere kwaliteit. 38 procent vindt het ambachtelijke karakter van huisgemaakte producten belangrijk, terwijl 35 procent het prettig vindt er eten of drinken voor een speciale gelegenheid te kopen. Vooral de oudere generatie bezoekt graag een speciaalzaak: 39 procent van de consumenten ouder dan 40 jaar koopt minstens één keer per week iets bij een voedingsspeciaalzaak.

Combinatie online en offline

Ruim de helft van de jongeren, die wel eens naar een speciaalzaak gaat, is bereid om online 15 procent meer te betalen dan voor hetzelfde product in een fysieke winkel. Toch is de populariteit om 'online' bij een voedingsspeciaalzaak producten te kopen nog beperkt.

"Zelfstandige winkeliers zijn onmisbaar in de winkelstraat, maar zouden meer kunnen inzetten op online. Zo kun je met een eigen website goed inspelen op de belangrijke oriëntatiefase en een impuls geven aan de verkoop van producten. Voor speciaalzaken die willen inzetten op online verkoop is het slim inrichten van de bezorging erg belangrijk. Ze kunnen producten laten bezorgen door traditionele post- en pakketdiensten, hun logistiek bundelen met andere speciaalzaken of kiezen voor een meer fijnmazige logistiek, waarbij producten in kleine hoeveelheden op de fiets worden bezorgd", zegt Nadia Menkveld, Sector Econoom Food van ABN AMRO. Met het experiment Kaan's Stream Store biedt ABN AMRO winkeliers een frisse kijk op innovatie.

Lees ook
Prijsstijging voedingsmiddelen in 10 jaar niet zo hoog geweest

Prijsstijging voedingsmiddelen in 10 jaar niet zo hoog geweest

De prijzen van voedingsmiddelen kenden de afgelopen maanden de hoogste stijging in tien jaar, meldt het CBS. Ten opzichte van een jaar eerder waren de voedselprijzen in mei met 3,8% gestegen. Sinds halverwege 2009 waren er alleen in januari 2013 en september 2017 vergelijkbare stijgingen te zien in de prijzen van voedsel. Vooral vlees en vis werden...

Foodsector mogelijk in problemen door stagnerende bevolking in Europa

Foodsector mogelijk in problemen door stagnerende bevolking in Europa

Doordat de Europese bevolking vanaf 2025, naar verwachting, niet meer groeit, komt de foodsector mogelijk in problemen. Analisten van ABN AMRO waarschuwen: “ik denk dat deze ontwikkeling door veel bedrijven wordt onderschat”. Er worden te weinig kinderen geboren om de bevolkingsafname door de vergrijzing af te remmen. De krimp in bevolking...

ABN AMRO: 'Exportwaarde van zuivel en vlees daalde in 2018'

ABN AMRO: 'Exportwaarde van zuivel en vlees daalde in 2018'

Het afgelopen jaar, 2018, groeide de waarde van de Nederlandse export aan landbouw- en voedingsproducten 1,3 procent. Deze groei is een stuk minder dan in 2017, toen groeide exportwaarde 6 procent. Dit blijkt uit cijfers van ABN AMRO. De Nederlandse export van vlees en zuivel namen in 2018 af, waarbij vooral de export naar landen buiten de EU...