Van zout krijg je geen dorst, maar honger

Zout

Dat ontdekten de wetenschappers in een studie, waarbij jonge gezonde mannen gedurende 105 of 205 dagen opgesloten waren in een capsule. Het onderzoek simuleerde een ruimtereis naar Mars.

Door Marjolein Streur - Foodlog

Zout-300x225 De onderzoekers namen de gelegenheid te baat om een aloude aanname te testen. Als iemand meer zout binnenkrijgt, maakt hij meer urine aan. Tot nu toe ging men er vanuit dat meer drinken die extra urineproductie mogelijk maakt.

Dat blijkt niet het geval. Er speelt een ander mechanisme mee, dat juist water bespaart.

Tijdens hun verblijf kregen de proefpersonen verschillende hoeveelheden zout in hun eten gedurende 29 dagen. Hoe zouter de maaltijden, hoe groter het hongergevoel bleek te worden. Daar kwam bij dat ze juist minder gingen drinken. In de urine nam de zoutconcentratie wel toe.

In een opvolgende muizenstudie ontdekten de onderzoekers welk mechanisme een rol kan spelen. Bij een hogere zoutconsumptie maakt het lichaam meer ureum aan. Dit ureum onttrekt watermoleculen aan de urine en slaat dit water op in de nieren en het lichaam. Zo blijft de waterbalans in het lichaam goed. Nadeel van dit mechanisme is dat het relatief veel energie kost om ureum aan te maken. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor het versterkte hongergevoel.

Lees ook
Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...

Belgisch brood bakken op Mars

Belgisch brood bakken op Mars

Zullen de eerste mensen die op Mars brood bakken en eten dat doen dankzij een Belgische doorbraak? Dat is de uitdaging voor het SpaceBakery-project , een uniek consortium dat uit zeven Belgische organisaties bestaat en door de bakkerij-, banket- en chocoladedeskundigengroep Puratos geleid wordt. Inmiddels is er een budget van meer dan 6,3 miljoen euro...

EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag. Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje...