Zoutere smaak ervaren met elektronische lepel

Voeding kan zouter, zoeter of zuurder smaken dan het in werkelijkheid is, door te eten met een speciale, elektronische lepel.

Een prototype heeft elektroden die de perceptie van smaak op de tong beïnvloeden. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor zout- of suikerarme voedingsmiddelen.

Experimenten

Onderzoeker Nimesha Ranasinghe van de New York University van Abu Dhabi heeft de ‘digital taste interface’ ontwikkeld en gebruikt deze tijdens smaakexperimenten. Dat meldt Scientias. 2 zilveren elektroden die de tong moeten raken, simuleren verschillende smaaksensaties en temperaturen.

Vooral bij zout en zuur

De experimenten tonen aan dat de ‘digital taste interface’ met name werkt wanneer de voedingsmiddelen wat zuurder of zouter moeten smaken dan ze daadwerkelijk zijn. Zoete en bittere smaken kunnen ook worden gesimuleerd, maar minder goed dan zuur en zout.

De lepel opent volgens de onderzoeker mogelijkheden voor mensen die om gezondheidsredenen minder zout of zoet mogen eten en die toch de zoute of zoete smaak willen blijven ervaren.

Smaak delen

Een andere interessante toepassing voor de toekomst is het digitaal ‘delen’ van smaak met vrienden op afstand. Een controlemodule kan de smaak van bijvoorbeeld een chocolademuffin simuleren en stuurt deze vervolgens naar een vriend die ook zo’n digitale taste interface heeft, waardoor hij dezelfde smaak kan ervaren.

Lees ook:

‘De illusie van smaak' (28 oktober 2014)

McDonald’s smaakt ‘heerlijk biologisch' (23 oktober 2014)

Perceptie romigheid ijs verandert in de mond (25 oktober 2013)

Soort bestek beïnvloedt smaakbeleving (28 juni 2013)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.