Artikelen
De werkdag van: Carlos Sterk, Zeeland's Roem
Carlos Sterk is inkoper garnalen bij Zeeland’s Roem. Hij koopt de verse garnalen, regelt de garnalenpellerij en is altijd op zoek naar verbetermogelijkheden. “Zo’n verse garnaal, net van het schip, dat is het lekkerste wat er is.” Carlos Sterk, geboren en getogen Volendammer, komt uit de vishandel. Vader had een haringinleggerij...
De machine achter de bakker
Ook bakkerijen, zelfs ambachtelijke, innoveren en verduurzamen. Grotendeels door de aanschaf van nieuwe bakmachines. Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijma-chines. Met minder handen toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe...
Banken verwachten krimpjaar
Het coronavirus domineerde de afgelopen maanden het gesprek op zo’n beetje alle vlakken: politiek, maatschappelijk, cultureel maar ook economisch. Voorspellingen zijn lastig, omdat niemand daadwerkelijk weet hoe we het beste met het virus om kunnen gaan én welke gevolgen de maatregelen hebben op alle aspecten van de samenleving. Toch zijn...
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?
De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...
Gebreken in Canadees controlesysteem
Uit een audit van de Europese Commissie blijkt dat Canada mogelijk met hormonen gevoed rundvlees naar Europa exporteert. Het land mag volgens de CETA-handelsverdragen alleen hormoonvrij rundvlees exporteren. Het Canadese traceerbaar- en controlesysteem kent echter gebreken. Het rapport van de Europese Commissie stelt niet dát er Canadees...
De balans tussen veiligheid en gezondheid
Volgens een vrij recent onderzoek hangt de consumptie van ultra-bewerkt voedsel samen met een toename van overgewicht en welvaartsziekten. Kan een classificatie van producten op hun bewerkingsgraad – zoals NOVA – consumenten helpen om gezondere keuzes te maken? Stephan Peters en Jacco Gerritsen (Nederlandse Zuivel Organisatie) en Thom Huppertz...
‘Een audit is geen straf’
De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...
FiliGrade wint Gouden Noot 2020
Op 8 oktober maakte het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) de winnaar van de dertigste Gouden Noot bekend. Deze tweejaarlijkse wedstrijd beloont de meest innovatieve verpakkingen. De winnaar van dit jaar was FiliGrade. FiliGrade ontwikkelde een digitale codering voor verpakkingen. De jury stelt: “Deze innovatie betekent een doorbraak bij het...
BeFrank wil bananenrevolutie
Een revolutie in de bananenbranche, dat heeft BeFrank Bananen voor ogen. Dat kan alleen door bananen voor een eerlijke prijs te verkopen, waar de gehele keten van meeprofiteert. Want daar schort het nu aan, vindt initiatiefnemer Franklin Ginus. Dit gaat niet alleen ten koste van de mens, maar ook van het milieu. De huisvesting van BeFrank is in ieder...
Duurzaam is duurder
Uit een marktonderzoek dat werd uitgevoerd door boerenkoepel LTO zou blijken dat de consument geen kiloknallers meer wil. De onderzoekers concluderen dat de consument wel duurzaam vlees wil, maar (nog) niet bereid is om de meerprijs daarvan te betalen. Onderwijl dreigt de kostprijs van slachters te stijgen, komt er een recessie aan en bereiden supermarkten...
EVMI Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.
InschrijvenEVMI
Editie 1 2021

In de eerste EVMI van 2021 staat het thema Processing centraal. Een dezer dagen ploft het magazine op je deurmat. Liever online lezen? Dat kan hier!
Lees meer