Artikelen
Trends in verpakkingsontwerp: ontwerpen met oog op online verkoop

Trends in verpakkingsontwerp: ontwerpen met oog op online verkoop

Een verpakking is allang niet meer slechts een functioneel omhulsel van een product. Consumenten proeven met hun ogen, dus het is zaak eruit te springen in het schap én online. Hoe doe je dat in deze tijd?  Een verpakking ontwerpen is een samenspel tussen de bescherming van het product, distributiegemak, kosten, duurzaamheid en aandacht...

Smart packaging: heden en toekomst

Smart packaging: heden en toekomst

Als er een algemeen buzzword is dat de verpakkingswereld bezighoudt, dan is het ‘smart packaging’. De verpakking wordt digitaal, en gaat communiceren met alle systemen in de logistieke keten én met de smartphone van de consument. We bekijken de trends en ontwikkelingen, van warmtesensors tot augmented reality. In de toekomst zullen...

De mooie en minder mooie kanten van de tonijnvangst

De mooie en minder mooie kanten van de tonijnvangst

Sinds hij in de jaren ’90 in Spanje woonde en zag hoe de blauwvintonijnen daar op traditionele manier gevangen werden, heeft de tonijn econoom en journalist Steven Adolf niet meer losgelaten. Onlangs verscheen zijn boek ‘Tuna Wars’ over de mooie, maar zeker ook de minder mooie kanten van de tonijnvangst. Het begon in de jaren ’90...

Boekrecensie: De smaak van Amsterdam

Boekrecensie: De smaak van Amsterdam

Wat is dat nu eigenlijk, de ‘smaak van Amsterdam?’ Dat is een vraag die het dagblad ‘De Tijd’ in 1958 al stelde. En blijkbaar leeft de vraag nog steeds. Zes verschillende schrijvers belichten vanuit verschillende invalshoeken het ontstaan en de evolutie van de Amsterdamse eet- en drinkcultuur.  Justyna Wubs-Mrozewicz start...

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

De industrialisering van de broodproductie heeft wezenlijk bijgedragen aan de verbetering van de voedselvoorziening. Aan het einde van de 19de eeuw at de Nederlander gemiddeld drie keer meer tarwebrood dan in het midden van de eeuw. In dezelfde periode steeg de levensverwachting met ruim tien jaar.  Samuel Sarphati (1813-1866) geniet onder Amsterdammers...

De kunst van doeltreffend bemonsteren

De kunst van doeltreffend bemonsteren

‘Meten is weten’ is wel het meest versleten cliché ooit. Bovendien is het in het geval van oppervlaktebesmettingen lang niet altijd waar. “In een Europese fabriek voor zuigelingenvoeding waren alle testen negatief. Toch kon er twee keer in de laatste tien jaar een salmonella-uitbraak optreden”, zegt Universitair docent...

De potentie van AI in zes voorbeelden

De potentie van AI in zes voorbeelden

Artificiële intelligentie (AI) doet zijn intrede in de voedingsmiddelenindustrie. De combinatie van sensoriek, data en zelflerende algoritmen heeft de potentie om vrijwel elk proces te optimaliseren. De Europese voedingsmiddelenindustrie loopt niet voorop bij de toepassing hiervan. Kunstmatige intelligentie spreekt misschien tot de verbeelding,...

Industry 4.0: datastroom door de fabriek

Industry 4.0: datastroom door de fabriek

Het ontstaan van datastromen door de fabriek heeft tot een nieuwe industriële revolutie geleid, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. De digitalisering is ontstuitbaar. Steeds meer bedrijven zijn in staat om gebruik te maken van digital twins, virtuele versies van hun producten en systemen. Altijd al eens met zevenmijlslaarzen door de laatste...

Nestlé ontwikkelt verpakkingsplatform

Nestlé ontwikkelt verpakkingsplatform

Eind vorig jaar kondigde Robert Witik, de R&D-manager van Nestlé, op het AIPIA-event Pack Neutral aan, een nieuw platform om het recyclen verpakkingen te managen.  “Het Pack Neutral platform is een digitaal concept ontwikkeld door onze R&D-verpakkingswetenschappers in lijn met onze inzet om de recyclingpercentages van verpakkingsmateriaal...

"Het MKB kan sterk profiteren van nieuwe digitale technologie"

"Het MKB kan sterk profiteren van nieuwe digitale technologie"

Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain: foodmultinationals investeren al miljoenen in digitale technologie. Maar voor midden- en kleinbedrijven is het moeilijk aan die vooruitgang deel te nemen. Hoe kunnen deze bedrijven toch profiteren van nieuwe digitale technologie? Er wordt enorm veel geïnnoveerd in de voedselsector,...

EVMI Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven
EVMI
EVMI

Superaanbieding! 1 jaar slechts
€ 29,99 ex. BTW 

Profiteer nu
Editie 4 - 2020

In EVMI 4 ontdek je de mogelijke toekomst van het voedselsysteem na corona. Ook beschouwen we de haalbaarheid van een milieuscore op voedselverpakkingen en nemen we een kijkje in de nieuwe eiwitfabriek van Rubisco.

Bekijk de inhoud
Hygiënespecial 2020
Hygiënespecial 2020

De EVMI Hygiënespecial is weer uit, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees verder
Evenementen

Vakbeurzen Maintenance en Worksafe

23 april 2020

Lees meer

Empack 2020

15 september 2020 - 17 september 2020

Lees meer

AgriFoodInnovation Event

25 november 2020 - 26 november 2020

Lees meer
Evmi op Social

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea