Artikelen
Functionele plantaardige ingrediënten uit de aardappel

Functionele plantaardige ingrediënten uit de aardappel

Wat zitten er eigenlijk voor moleculen in een agrarische grondstof? En wat kun je daarmee? Het honderdjarige Avebe was één van de eerste bedrijven die op deze manier tegen agrobusiness aankeek. Het bedrijf streeft naar meerwaarde door innovatie met functionele ingrediënten uit de aardappel. Op 26 april vond bij Nedmag in Veendam in...

Nutri-Score van nul tot nu

Nutri-Score van nul tot nu

De discussie rondom de invoering van een nieuwe voedselkeuzelogo is nog volop aan de gang, maar Nutri-Score lijkt vooralsnog de meest prominente optie. Eind dit jaar wordt in Nederland de knoop doorgehakt, tijd dus om eens goed naar Nutri-Score te kijken en de zin en onzin in de discussie van elkaar te scheiden. Nutri-Score, ook wel het vijfkleurenlabel...

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann leidt FrieslandCampina Ingredients, een van de vier business groups van de zuivelcoöperatie. De Amerikaanse speelde een grote rol bij de recente herstructurering van de ingrediëntentak. Ze vertelt over de reorganisatie, de toekomst voor de ingrediëntentak en haar liefde voor fietsen. Fortmann woont al een aantal jaar in...

Dit alternatief voor Nutri-Score laat zien hoe bewerkt voedsel is

Dit alternatief voor Nutri-Score laat zien hoe bewerkt voedsel is

Nog dit jaar zal staatssecretaris Paul Blokhuis een nieuw voedingskeuzelogo voor Nederland kiezen. Het nieuwe logo komt in de plaats van het Vinkje, dat in 2016 uit de warenwet werd geschrapt. Inmiddels staat een hele rij logo's klaar om het op te volgen. Nutri-Score wordt door een aantal supermarkten en producenten al gebruikt. Dat geldt ook voor het...

Verpakte voedingsmiddelen het gezondst in Groot-Brittannië

Verpakte voedingsmiddelen het gezondst in Groot-Brittannië

Wanneer je verpakte voedingsmiddelen uit verschillende landen met elkaar vergelijkt aan de hand van het Australische 'Health Star'-voedingslogo, blijkt het Verenigd Koninkrijk als beste uit de bus te komen. Canada, Australië en de Verenigde Staten volgen de Britten op de voet. HongKong, Chili, India en China scoorden het laagst. De Australische Health...

Herformulering bakkerijproducten volledig uitgeplozen

Herformulering bakkerijproducten volledig uitgeplozen

Subtiele verschillen in de ingrediënten en het bakproces bepalen of iets als zachte cake of krokant koekje uit de oven komt. Wageningen Universiteit & Research dook diep in de natuurkunde en weet nu aan welke knoppen je bij bakkerijproducten moet draaien om bijvoorbeeld suiker, vet of zout te reduceren. Een flink deel van de consumenten zal...

Een kijkje in de fermentatiekeuken van WUR

Een kijkje in de fermentatiekeuken van WUR

In de voedselindustrie groeit de aandacht voor fermentatie sterk, mede door de clean label-trend. Dankzij fermentatietechnieken kun je uit de voeten met natuurlijke toevoegingen. De Biobased Products Innovation Plant in Wageningen helpt producenten met vragen rond voedselontwikkeling, onder meer over fermentatie. De consument kijkt steeds kritischer...

Hoe robots de markt veranderen

Hoe robots de markt veranderen

Goed gereedschap is het halve werk, maar geldt dat ook voor de toenemende hoeveelheid robots in de industrie? Ceel Elemans, senior sectorbankier bij ING, waarschuwt producenten voor de marktverschuivingen die robotisering veroorzaakt: ‘Blijf goed kijken naar wat er zich in de markt afspeelt.’ Volgens cijfers van het CBS maakte in 2015 ongeveer...

Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk: 'Ik vond onderzoek doen eigenlijk niet zo leuk'

Marian Geluk werkt inmiddels twee jaar als directeur voor de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). EVMI sprak haar in de week van haar jubileum over innovatie, ervaringen in het buitenland en de rol van de FNLI bij maatschappelijke kwesties. Op 1 mei vierde Marian Geluk haar tweejarig jubileum bij de FNLI. Hoewel, een feestje is er niet...

Mild conserveren: alle technieken op een rij

Mild conserveren: alle technieken op een rij

Na een lange aanloopperiode krijgen milde conserveringstechnieken de laatste jaren echt voet aan de grond. Ze maken het mogelijk de smaak en geur van vers te verenigen met langere houdbaarheid zonder dat conserveringsmiddelen nodig zijn. In laboratoria en pilotplants staan alweer nieuwe technieken klaar. De trend richting (koel)verse gemaksvoeding is...

EVMI Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven
EVMI
EVMI

Superaanbieding! 1 jaar slechts
€ 49,99 ex. BTW 

Profiteer nu
Editie 8 - 2019

EVMI 8 heeft het thema duurzaamheid. In deze editie vragen we enkele Nederlandse bedrijven hoe ze hun productie CO2-neutraal proberen te krijgen, en vragen we Directeur Duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever hoe een duurzaamheidsmanager in een organisatie moet staan om voldoende impact te kunnen hebben.

Bekijk de inhoud
Evenementen

Training VITAL risicobeoordeling allergenen Nijmegen

23 januari 2020

Lees meer

Voedselveiligheid en commercieel voordeel: het kan!

23 januari 2020

Lees meer

Kenniscafé VIA FIA

28 januari 2020

Lees meer
Evmi op Social

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea