Artikelen
OnePlanet wil de wereld gezonder maken met digitale technologieën

OnePlanet wil de wereld gezonder maken met digitale technologieën

Het nieuwe onderzoekscentrum One Planet gaat digitale technologieën ontwikkelen die bijdragen aan gezonde voeding, van de productie ervan tot de werking in het lichaam.  Voeding, gezondheid en circulariteit, dat is waar het onderzoek bij One Planet om draait’, stelt Chris Van Hoof, general manager voor One Planet vanuit imec. De officiële...

Melk en het immuunsysteem

Melk en het immuunsysteem

Melk bevat eiwitten die het jonge immuunsysteem kunnen ondersteunen. Maar juist die eiwitfuncties gaan verloren bij de verwerking tot babymelkpoeder. Aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden wordt gezocht naar mildere manieren om melk te bewerken. Als ik één voedingsmiddel mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland, dan is...

Start-ups: innovatieve aanjagers of fragiele probeersels?

Start-ups: innovatieve aanjagers of fragiele probeersels?

Stilstand is achteruitgang. De voedingsmiddelenindustrie heeft aanjagers nodig: start-ups. Die krijgen vaak hulp van allerlei projecten, instellingen en bedrijven. Toch leidt een groot deel van de start-ups uiteindelijk tot niets. Is die hulp wel nuttig? Wat maakt het zo moeilijk voor start-ups om te groeien? Regelmatig halen ze de pers: levensmiddelenfabrikanten...

Perslucht en hygiëne: dit kan er mis gaan

Perslucht en hygiëne: dit kan er mis gaan

De zuiverheid van de perslucht kan invloed uitoefenen op de voedselveiligheid van voedingsmiddelen. Hoe zorg je voor voldoende zuivere perslucht? Project engineer energy efficiency Roy Schep van SMA Pneumatics geeft praktische tips. Verschillende kwaliteitssystemen blijven vaag over de kwaliteit van perslucht. In de praktijk komt Schep de nodige voorbeelden...

Flexibele robots in agrofood

Flexibele robots in agrofood

Beeld: Eldert van Henten/wur Repeterend zwaar en saai werk in klamme kassen of in de vleesverwerkingsindustrie lijkt een uitgelezen kans om robots in te zetten. Maar die kunnen nog niet goed overweg met de complexe werkomgevingen. Innovatieprogramma FlexCRAFT wil dat de komende vier jaar veranderen. ‘Nederland heeft een toonaangevende agrofoodsector...

Doceren en experimenteren

Doceren en experimenteren

Luuk Knobbe is docent technologie en kwaliteit aan de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Hij vertelt EVMI hoe zijn werkdag eruit ziet. Meestal kom ik iets na acht uur ’s morgens de school binnen. De eerste lessen beginnen om half negen. Ik haal mijn witte jas, petje en schoenen uit de kast en ga naar de proceshal, een grote industriële...

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Producenten zoeken naar manieren om minder plastic te gebruiken. In Duitsland is de Flatskin al gemeengoed; een verpakking voor vlees die grotendeels uit karton bestaat. Plastic heeft een groot imagoprobleem. 66% van de consumenten zegt minder plastic in verpakkingen te willen (IRI European Shopper Study). En de industrie komt hen tegemoet: in het Plastic...

Luchtfilternorm uit 2016 vaak nog onbekend bij bedrijven

Luchtfilternorm uit 2016 vaak nog onbekend bij bedrijven

Eind 2016 werd de norm EN ISO16890 voor luchtfilters geïntroduceerd. Maar helaas weten veel gebruikers ruim twee jaar na invoering niet welke filterklasse zij nu nodig hebben. Martijn Lampe van Lampe Filtex legt het haarfijn uit. Na het aflopen van de overgangstermijn op 1 juli 2018 is de oude norm EN 779 ongeldig. Niet erg, vindt Martijn Lampe,...

CO2-vrij brouwen met ijzerverbranding

CO2-vrij brouwen met ijzerverbranding

Fotocredits: Bart Van Overbeeke  Een CO2-vrij biertje brouwen met ijzerwarmte. Het kan, denkt het Eindhovense studententeam SOLID. Swinkels Family Brewers werkt mee aan een demonstratieproef van € 2,4 miljoen. Eind juli drinkt Bart Ruis, technical manager van het Eindhovense studententeam SOLID, zijn eerste biertje gebrouwen op ‘ijzerwarmte’....

‘Monsanto en Bayer zijn een perfect fit’

‘Monsanto en Bayer zijn een perfect fit’

Het Duitse farma- en voedseltechbedrijf Bayer nam een risico door het veel bekritiseerde Monsanto over te nemen. Het is voor Bayer reden voor een charme-offensief. ‘We gaan een aantal dingen heel anders aanpakken’, belooft topman Axel Steiger. We spreken Axel Steiger, sinds 2015 ceo van Bayer in de Benelux, in het forse kantoor van Bayer...

EVMI Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven
EVMI
EVMI

Superaanbieding! 1 jaar slechts
€ 49,99 ex. BTW 

Profiteer nu
Editie 8 - 2019

EVMI 8 heeft het thema duurzaamheid. In deze editie vragen we enkele Nederlandse bedrijven hoe ze hun productie CO2-neutraal proberen te krijgen, en vragen we Directeur Duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever hoe een duurzaamheidsmanager in een organisatie moet staan om voldoende impact te kunnen hebben.

Bekijk de inhoud
Evenementen

Training VITAL risicobeoordeling allergenen Nijmegen

23 januari 2020

Lees meer

Voedselveiligheid en commercieel voordeel: het kan!

23 januari 2020

Lees meer

Kenniscafé VIA FIA

28 januari 2020

Lees meer
Evmi op Social

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea