4 x de beste bewaartips voor eten en drinken

Koelkast Pexels

Eten en drinken kan langer goed blijven als je het op de juiste manier bewaart. Maar goed, hoe doe je dat? Het optimale uit je koelkast of vriezer halen is bij elk apparaat weer anders. Toch zijn er een aantal tips die iedereen kan toepassen. In dit artikel bespreken we daarom de vier beste bewaartips!

1. Zet je koelkast op 4 °C

Wist je dat je eten langer houdbaar is als je je koelkast op 4 °C  zet? Bacteriën kunnen namelijk minder snel groeien in deze temperaturen. Met een koelkast thermometer kun je checken of jouw koelkast koud genoeg staat. Deze thermometer kun je kopen in een huishoud- of kookwinkel.

2. Zet gekoelde producten zo snel mogelijk terug

Zoals hierboven al even genoemd, groeien bacteriën boven de 4°C  sneller dan eronder. Daarom is het belangrijk dat eten meer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan niet op te eten.

3. Zelf beoordelen of een product nog goed is

Als er een THT (ten minste houdbaar)-datum op staat, dan kun je zelf bepalen of het nog goed is om te eten. Zoals bij verse groenten of fruit, bijvoorbeeld. Ruik even aan het product, want vaak kun je producten na de THT ook nog eten of drinken. Tip: je kunt bijvoorbeeld tape bedrukken en de datum van aankoop erop plakken, zo krijg je een nog betere indicatie van de houdbaarheid.

4. Na de TGT-datum? Weggooien!

Een TGT (te gebruiken tot)-datum betekent dat het product enkel en alleen tot op die datum houdbaar is. Gooi het daarom ook weg als de datum verstreken is. Het product is echt niet meer goed na deze datum en de bacteriën die erin groeien na deze datum kunnen je ziek maken. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Meer over
Lees ook
Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.

Duurzame en efficiëntere voedselproductie

Duurzame en efficiëntere voedselproductie

Food Technology begon vandaag met keynote speaker Remko Boom, chemisch technoloog verbonden aan Wageningen University & Resource. Kunnen we op een duurzame en efficiëntere manier voedsel produceren met behoud van smaak en andere eigenschappen?

Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

Alles wordt duurder. Voedsel, energie, benzine. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg inflatie maart 2022 naar 9,7 procent. In februari was dit nog 6,2 procent. Alleen in april 1976 lag de inflatie hoger.