Biologische wijnen winnen aan populariteit in Nederland

7 december 2022 partner content

Steeds vaker kiezen Nederlandse consumenten voor een biologische wijn op tafel. Met de feestdagen in aantocht is de kans groot, dat de groeiende populariteit van deze wijnen doorzet. Een lekkere witte of rode wijn mag immers niet ontbreken bij het kerstdiner. Wat krijgt jouw voorkeur? In dit artikel lees je meer over hetgeen men ziet als een biologische wijn. Wat maakt een biologische wijn anders dan een klassieke Franse chardonnay of bijvoorbeeld Italiaanse barolo? 

Wacht niet te lang met voordelig drank online kopen bij DrankDozijn.nl, wanneer je de komende feestdagen een wijn wilt kunnen serveren aan gasten. Door tijdig te bestellen, weet je zeker dat je de wijn op tijd in huis hebt. Steeds meer consumenten kopen hun wijnen online, in plaats van in de winkel. 

Dit maakt dat een wijn als biologisch gezien wordt 

Voor veel consumenten is niet direct duidelijk wat het verschil is tussen een klassieke witte wijn en een biologische witte wijn. Wist je dat de term “biologisch” wettelijk beschermd is? Er valt dus wel degelijk een verschil tussen deze wijnen op te merken. Om een biologische wijn te mogen produceren, moet een producent aan verschillende strenge eisen voldoen. In Nederland wordt die controle uitgevoerd door SKAL. Niet alleen controleert deze instantie Nederlandse producenten van biologische wijnen; ook importeurs moeten aan strenge regels voldoen om een biologische wijn op de markt te mogen brengen. De wijnen zijn afkomstig van druiventelers die kiezen voor een biologische landbouw, met respect voor de natuur. 

Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze 

Bij de productie van biologische wijnen wordt als gevolg van het reeds genoemde geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook het gebruik van kunstmest wordt vermeden. Het maakt een biologische wijn puur natuur. Let op, een biologische wijn is iets anders dan een wijn of product met termen als “bio” of “eko” op het etiket. Dit zijn termen die niet wettelijk beschermd zijn; iedere verkoper mag ze gebruiken. 

Toevoeging van sulfiet minimaal 

Aan wijnen worden normaliter verschillende producten toegevoegd, sulfiet is daar een voorbeeld van. Bij biologische wijnen wordt het gebruik van dergelijke toevoegingen tot een minimum beperkt. Sulfiet helpt een wijn langer houdbaar te houden. In een reguliere rode wijn wordt maximaal 150 mg/l sulfiet toegevoegd; bij een biologische rode wijn is dat minimaal 50 mg/l minder. Een witte wijn bevat maximaal 200 mg/l in het geval van een reguliere soort; bij een biologische witte wijn is dat maximaal 150 mg/l. 

Altijd op de hoogte blijven?