Een onbezorgde vakantie zonder voedselverspilling

13 december 2022 partner content

Een kwart van al het voedsel in Nederland wordt uiteindelijk nooit gegeten. En dat is heel veel. We stoppen veel energie in eten, en voedselverspilling voorkomen speelt een grote rol in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Voedselverspilling is ook nog eens makkelijk te voorkomen. Beter voor het milieu én de portemonnee. Wanneer u op vakantie gaat naar bijvoorbeeld een vakantiepark, bent u druk bezig met het inpakken van uw koffer. Maar denkt u wel aan het eten dat in de koelkast en de kastjes ligt? Veel eten blijft vaak liggen op zulke momenten. Zonde! Hoe gaat u deze verspilling tegen?

Check de voorraad

Begin bij het begin: check de voorraad. Wat zit er in de vriezer en de koelkast? Vergeet ook de voorraadkast niet. Bekijk de data op de verpakkingen en bedenk wanneer u weer terugkomt van de vakantie. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata. Een ‘te gebruiken tot (TGT)’ - datum, wat betekent dat u de betreffende producten beter niet meer kunt eten na de datum, omdat u er ziek van kunt worden. De producten met een ‘ten minste houdbaar tot (THT)’ - datum kunt u veilig eten kort na de datum. Gebruik, om de kwaliteit te controleren, uw smaak-, reuk- en kijkvermogen.

Wat als eerste op moet, houdt u apart. Scheelt ook weer bedenken wat u gaat eten ’s avonds! Houd ook de restjes eten in de gaten en aangebroken verpakkingen. Zet deze bijvoorbeeld op een vaste plek, zodat u in één oogopslag ziet wat als eerste op moet.

In of uit de koelkast?

Wist u dat u citrusvruchten het beste buiten de koelkast kunt bewaren, op een koele en donkere plek? Gemiddeld houdt u ze dan 14 dagen goed. Eieren kunt u langer bewaren wanneer u ze wél in de koelkast zet. De ideale koude temperatuur, 4 °C, remt de groei van bacteriën. Zet de eieren in de eierdoos met de punt naar beneden, zodat ze nog langer goed blijven.

Plan en maak een boodschappenlijst

Plan daarnaast wat u gaat eten en met wie. Maak bijvoorbeeld een weekmenu en schrijf de boodschappen op een lijst, dit kan zelfs met het aantal gram wat u van de producten nodig hebt. Zo voorkomt u dat u meer koopt dan nodig is, en hoeft u geen eten weg te gooien. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat wanneer u een boodschappenlijst maakt, u tot wel 9 kilo minder voedsel weggooit.

Mocht u écht ten einde raad zijn met voedsel dat u moet weggooien, bijvoorbeeld omdat u het niet op tijd op krijgt, dan kunt u het altijd nog aan een ander geven. Geef het bijvoorbeeld aan uw buren, en vraag meteen of zij uw huis in de gaten willen houden wanneer u weg bent. U blij, uw buren blij. Zo kunt u een onbezorgde vakantie vieren in uw vakantiehuisje.

Altijd op de hoogte blijven?