Hygiënisch ontwerp en reinigbaarheid machines voor voedselveiligheid

ABB bedrijfsinformatie voedselveiligheid

ABB – Whitepaper voedselveiligheid

Het correct reinigen en ontsmetten van machines is een belangrijk basis voor de hygiëne in voedselverwerkende omgevingen. Het vormt echter tegelijkertijd ook een stevige uitdaging voor voedsel- en drankverwerkers. Het is vaak niet eenvoudig om goed achter, tussen en onder apparatuur en componenten te komen. Bovendien kan personeel – afhankelijke van het soort verwerking – zelf ook een grote bedreiging vormen voor de reinigbaarheid. Fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken willen het reinigen efficiënt en grondig kunnen uitvoeren. Daarom streven ze naar gladde, ronde of hellende oppervlakken om ophoping van vloeistoffen of producten te voorkomen. De toegepaste producten moeten bovendien voldoen aan de juiste classificaties en certificeringen voor toepassing en omgeving.

Juist ontwerp

Door het juiste ontwerp, materiaal- en componentgebruik en de bereikbaarheid zijn machines makkelijker te reinigen én wordt vuil-, voedsel-, of bacterie-ophoping voorkomen. Een eenvoudig rekensommetje leert dat materialen bepalend kunnen zijn en een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de snelheid en het gemak waarmee kan worden gereinigd maar ook van de prestaties en levensduur van elektrische installaties.

ABB’s Whitepaper Voedselveiligheid

Dat waarborgt niet alleen de voedselveiligheid maar verbetert ook de productiviteit en continuïteit van het productieproces. Meer weten? In ABB’s Whitepaper Voedselveiligheid passeren alle facetten de revue waarmee OEM’ers, system integrators en installateurs meerwaarde kunnen leveren. De whitepaper omvat ook een checklist waarmee kan worden vastgesteld of producten in voedselverwerkende omgevingen aan de vereiste criteria voldoen. De whitepaper kan hier worden gedownload.

ABB Logo klein

Download hier
Lees ook
NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.