Bedrijfsinformatie

Internationaal expert in koolhydraten

Yannis Vrasidas voert de nieuwe voedingsvezelanalyse uit.
Yannis Vrasidas voert de nieuwe voedingsvezelanalyse uit.

Carbohydrate Competence Centre Eurofins Food Testing Netherlands

Een koolhydraatarm dieet? Daar moeten ze bij het Carbohydrate Competence Centre van Eurofins Food Testing Netherlands een beetje om lachen. “Koolhydraten zijn zóveel meer dan de zogenaamde dikmakers in pasta of brood”, aldus Yannis Vrasidas. “Het zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. En wist je dat zelfs je DNA is opgebouwd uit suikers? Koolhydraten zijn overal!”

Tekst: Linda van ’t Land – beeld: Eurofins

Jeroen van Soest
Jeroen van Soest

“Wij kunnen vrijwel alles op het gebied van koolhydraten”, zegt Business Unit Manager Jeroen van Soest over de werkzaamheden van het Carbohydrate Competence Centre van Eurofins Food Testing Netherlands in Heerenveen. “Of het nu gaat om levensmiddelen, diervoeding of veevoer: wij kunnen alle denkbare analytische testen op het gebied van koolhydraten verzorgen.” Dat klinkt eenvoudiger dan het is. “Er bestaan ontelbaar veel soorten koolhydraten, die qua structuur ook nog eens erg op elkaar lijken”, vertelt Scientific Support Manager Yannis Vrasidas. “Verschillende koolhydraten kunnen zelfs chemisch gezien uit dezelfde bouwstenen bestaan. Wanneer deze afwijkend zijn gekoppeld, vertonen de koolhydraten heel andere eigenschappen. Testen op het gebied van koolhydraten vragen hierdoor om moeilijke en lastige analyses.”

Het Eurofins Carbohydrate Competence Centre bestaat sinds 2010 en is opgericht juist vanwege de complexiteit van koolhydraten. “Wij hebben alle expertise en specifieke kennis op het gebied van koolhydraten in huis. Daarop vertrouwen, naast onze internationale klanten, ook de wereldwijde divisies van Eurofins. De helft van onze testen voeren we incompany uit. Ook zijn we binnen Eurofins wereldwijd de spreekbuis richting externe klanten, die met complexe vragen komen. Door onze kennis en ervaring begrijpen wij de vraag en kunnen een correct antwoord geven.”

Labels en productiechecks

Eurofins Heerenveen-138Het Carbohydrate Competence Centre, binnen Eurofins ook wel CCC genoemd, verzorgt onder andere testen voor productetiketten. “We stellen via onze testen de juiste hoeveelheid suiker, voedingsvezel en koolhydraten vast”, aldus Van Soest. “Ook verzorgen we productiechecks en controle van producten voor import of export. We hebben inmiddels een flink portfolio aan testen opgebouwd en krijgen veel vraag vanuit de markt. Sinds 2015 is het CCC een officiële bedrijfstak binnen Eurofins geworden, goed voor circa 24 fte.” Via de ‘carbobox’, een mailbox speciaal voor het Carbohydrate Competence Centre, komen regelmatig vragen over koolhydraten binnen. “Die proberen we binnen 24 uur te beantwoorden.”

Naast standaard werkzaamheden vindt binnen het Carbohydrate Competence Centre vooral veel maatwerk plaats. “We ontwikkelen specifieke testen voor klanten en geven advies, bijvoorbeeld wanneer er een fout in het productieproces is ontstaan. Daarnaast ontwikkelen we steeds weer nieuwe testmethodes, omdat er doorlopend nieuwe producten op de markt worden gebracht.”

AOAC-voorschrift

DEurofins Heerenveen-140at het Carbohydrate Competence Centre op internationaal niveau zeer serieus wordt genomen, blijkt wel uit het feit dat het CCC een nieuwe standaard heeft ontwikkeld voor het testen van fructanen in kindermelk. “Wij hebben, in samenwerking met Nestlé, technologie ontwikkeld die een goede test van deze suikers mogelijk maakt. Wij hebben onze bevindingen in Dallas gepresenteerd en momenteel vinden de laatste controles plaats. Als dat allemaal in orde blijkt, wordt onze test als AOAC-voorschrift de wereldwijde standaard.”

Het is een resultaat dat Van Soest zeer trots stemt. “Het is uniek dat je als commerciële partij met relatief weinig mensen zo’n internationale standaard kunt opleggen. We hebben het te danken aan het hoge opleidingsniveau van onze medewerkers en aan alle kennis en ervaring die we hier inmiddels samen hebben opgebouwd. Bovendien beschikken we in onze laboratoria in Heerenveen over de meest moderne machines en technieken. Via een aantal van deze machines passen we steeds meer automatisering toe in onze testen. Zo kunnen we handwerk en dus de kans op fouten reduceren. We beschikken hierdoor bovendien sneller over de eindresultaten, wat een positief effect heeft op de turnaround time.”

Zuivelindustrie

Eurofins Heerenveen-476Het Carbohydrate Competence Centre ontwikkelt momenteel ook een nieuwe standaard voor de zuivelindustrie. “We zoeken naar een universele methode die in één run zes verschillende suikers in zuivelproducten kan testen, zonder dat andere ingrediënten in het product van invloed zijn op het testresultaat.” De methode wordt momenteel gevalideerd en dit voorjaar gepresenteerd
in Amerika.

Deze hoogstaande innovaties en internationale betrekkingen willen niet zeggen dat het Carbohydrate Competence Centre een ontoegankelijk kenniscentrum is. “We willen ons juist laagdrempelig presenteren als dé wereldwijde specialist op het gebied van koolhydraten”, vertelt Van Soest. “Iedereen die iets wil weten over koolhydraten, is bij ons van harte welkom. Wil je weten welke test je nodig hebt? Of de juiste test al bestaat? Heb je een probleem met de productie? Voor al je vragen over koolhydraten in welke vorm dan ook kun je bij ons aankloppen.” En de ambities van de Business Unit Manager zijn niet gering. “Binnen Eurofins is het CCC al breed bekend en gewaardeerd. Dat aanzien willen wij wereldwijd veroveren.”

 

logo eurofins_Food Safety Solutions

Bron: EVMI 2, maart 2017

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *