Een leven lang leren voor de operator

25 september 2017

Welke waarde voeg jij toe, ná de robotisering?

Wat is er nou zo interessant aan het vak van operator in de voedingsindustrie? Elk voedingsmiddelenbedrijf maakt van diverse grondstoffen zijn eigen range aan halffabricaten of eindproducten. Of dat nu kaas, brood, groente of frisdrank is. Het is juist de uitdaging voor de operator het productieproces in de fabriek op een goede manier te laten verlopen. Je wilt de productielijn vakkundig bedienen. Haal je de optimale kwaliteit uit je apparatuur en grondstoffen? Hoeveel tijd sta je stil en hoe snel kun je weer draaien? Welk rendement haal je met je lijn? En heb je het gevoel dat je als operator alles in huis hebt om als een professional de lijn te kunnen bedienen?

Kennis van levensmiddelentechnologie is de belangrijkste benodigde pijler onder het werk in de voedingsindustrie. Je kunt kennis op verschillende manieren tot je nemen. Veel operators hebben al een opleiding in deze richting afgerond. Voor nieuwkomers (zij-instromers) in de voedingsindustrie zijn er gelukkig veel passende mogelijkheden om brede en/of specifieke kennis op te doen. Denk bijvoorbeeld aan de Applicatie Opleiding Levensmiddelentechnologie van LSBL. Deze opleiding is de kortste en snelste route in Nederland om een brede kennis van het produceren van voedingsmiddelen te krijgen. Aan het eind ontvang je een diploma ingeschaald op niveau 4. Na afloop van deze opleiding kun je het jargon in je eigen werksituatie toepassen. Daardoor kun je met iedere discipline in de voedingsindustrie sparren.

Interessant onderdeel blijft het speelveld waarbinnen je opereert. Dan is het van belang om op een juiste manier met parameters om te gaan. Bijvoorbeeld bij de overgang naar een ander product of een andere verpakking. Of het inspelen op specifieke wensen van een klant. Dat vraagt vakmanschap. Juist met de opgedane kennis van levensmiddelentechnologie kun je de situatie op de juiste manier beoordelen.

 

LMT_NLQF Applicatie opleiding levensmiddelentechnologie

 

  • Theorie – praktijkopdrachten – toets en portfoliogesprek
  • Niveau: Niveau 4 (NLQF ingeschaald)
  • Duur: 17 dagen
  • Start: september 2017 en januari 2018

Onderwerpen: warenkennis, microbiologie, zorgsystemen, verpakken en technologie

 

Behoefte aan specialistische kennis

Om voorbereid te zijn om de toekomstige ontwikkelingen binnen de voedingsindustrie blijf je een leven lang leren. Dit is vooral op de werkvloer, waar je elke dag weer leert en jezelf verder ontwikkelt. Naast de brede kennis van levensmiddelentechnologie kan er behoefte zijn aan specifieke kennis. Dat is voor iedereen verschillend. De één heeft meer behoefte aan technische kennis, om bij een storing snel weer verder te kunnen draaien, of wil meer weten van meet- en regeltechniek of besturingstechniek. De ander wil juist liever meer diepgang over een technologisch onderwerp, zoals grondstofkennis, productkennis, microbiologisch bederf of fermentatie. LSBL kan de behoefte aan kennis met een specialistische training invullen. Vooraf wordt vastgesteld aan welke kennis specifiek behoefte is. De training zal alleen daarover gaan.

LSBL-1-300x200 Opfrissen kennis

Helaas blijft niet alle opgedane kennis top of mind hangen. Daarom is het goed om je kennis te blijven opfrissen en te vergroten. LSBL heeft hiervoor meerdere mogelijkheden. Bekend is natuurlijk de klassikale les, waarin theorie wordt besproken en het in veel gevallen mogelijk is om de productieruimte te bezoeken om wat specifieker toe te kunnen lichten. Leuker is het als je zélf aan de slag kunt om kennis op te doen op een moment waarop het je zelf uitkomt. Dat kan met de Bedrijfsacademie van LSBL via een e-learningstool. Zo kun je via je mobiel of tablet en desktop inloggen wanneer je dat wilt en lesstof tot je nemen. LSBL werkt op deze manier vooral met grafische afbeeldingen. De deelnemer herkent zijn eigen productielijn en krijgt alle kennis aangeboden die voor hem of haar nodig is. Zo is er geen ballast maar juist verrijking. De kennis kan getoetst worden zodat de deelnemer kan meten in hoeverre hij de kennis heeft opgedaan.

Heb je alles in huis om jezelf als operator een professional te kunnen noemen? Er staat je wat ons betreft niets in de weg om het te worden. LSBL verzorgt opleidingen bij voedingsmiddelenbedrijven en open inschrijvingsopleidingen voor individuen. LSBL onderscheidt zich in de voedingsindustrie door passie voor vakmanschap. Zij biedt specialistisch vakmanschap aan medewerkers in de voedingsindustrie. LSBL is een door de overheid erkend aanbieder van CREBO opleidingen en is ISO, CEDEO en NRTO gecertificeerd.

Bedrijfsacademie

  • Onderwerp op verzoek;
  • Jouw lijn gevisualiseerd, doorklikbaar naar specifieke lijnkennis;
  • Vaardigheidsmodule en toets optioneel;
  • Inzetten met E-learning en offline;
  • Elk moment in te zien met mobiel, tablet en desktop;
  • Vorderingen deelnemer zichtbaar.

LSBL logo

  • Meer info:
  • www.lsbl.nl
  • info@lsbl.nl
  • 0318 - 69 69 99

Altijd op de hoogte blijven?