Schone perslucht is belangrijk

beko

BEDRIJFSINFORMATIE - De richtlijnen voor het gebruik van perslucht in de voedingsmiddelenindustrie zijn duidelijk: de perslucht mag op geen enkele manier vervuild zijn. Maar over hoe je dit voor elkaar krijgt, is nauwelijks regelgeving. BEKO Technologies brengt daar verandering in.

“Vroeger hielp ik mijn oma weleens in haar snoepwinkel”, vertelt Sara Deckers, persluchtadviseur bij BEKO Technologies. “Als ik dan het papieren zakje waar het afgewogen snoep in ging niet open kreeg, dan blies ik erin. Als mijn oma dat zag, dan kreeg ik ervan langs: ik kon toch niet zomaar met mijn vieze adem in een zakje hijgen, waar het snoep van de klanten in ging?”

Het is inderdaad geen fris idee: er kunnen bacteriën en virussen in je adem zitten en die wil je niet over je voedsel heen. Toch doen bedrijven die perslucht gebruiken bij het bereiden en verpakken van voedsel en voedingsmiddelen in essentie hetzelfde, legt Deckers uit. “Perslucht is gecomprimeerde buitenlucht en die buitenlucht kan vervuild zijn. Dan gaat het niet alleen om bacteriën, maar ook om bijvoorbeeld oliën en uitlaatgassen. Het punt is dat wanneer je de lucht comprimeert en dus concentreert, je dat ook met die vervuilingen doet.” En het is wel perslucht die onder meer wordt gebruikt om machinaal zakjes open te blazen om voedingsmiddelen in te verpakken.

beko

Sara Deckers, persluchtadviseur bij BEKO Technologies

Toch is het opvallend hoe weinig er nog bij deze mogelijke voedingsmiddelen-besmettingsbron wordt stilgestaan. Daar wil BEKO Technologies verandering in brengen. Deckers: “Het is voor bedrijven en auditoren ook lastig, want duidelijke wetgeving is er niet. Hoe controleer je of perslucht ‘geen vervuiling’ bevat? Daar heb je normen en standaarden voor nodig. We hebben een cursus gegeven aan de auditoren van DNV GL, onder leiding van onafhankelijk adviseur Jill Janssens van Exfosa, en zijn bezig om nog meer cursussen op te zetten over persluchtkwaliteit.”

Meten is weten
Continu meten is de sleutel. En dat gebeurt nu simpelweg niet, of te weinig. Te vaak denken bedrijven dat ze er met de aanschaf van een goede compressor, filters en drogers wel zijn. Maar de compressor zuigt potentieel vervuilde buitenlucht aan en filters en drogers halen niet alle vervuiling uit de lucht. Ze filteren wel vocht- en stofdeeltjes, maar geen bacteriën. Juist daarom is het zo belangrijk om meetapparatuur op alle plaatsen in de keten in te zetten; zo weet je ook wáár eventuele vervuilingsrisico’s optreden.

BEKO Technologies biedt hiervoor niet alleen meetapparatuur aan, maar brengt de kwaliteit in kaart met een Air Quality Audit. Microbiologische metingen voert het bedrijf niet zelf uit; partner Nutrilab meet de KVE’s (kolonie vormende eenheid), zoals kiemgetal, Entero’s en gisten/schimmels met een airsampler met persluchtdevice.

Bewustwording
Dat bedrijven en instellingen zich veelal nog niet bewust zijn van de mogelijke vervuilingsrisico’s van perslucht, blijkt uit onderzoek verricht naar MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Deckers: “Deze oliën worden af en toe binnen gerecyclede voedselverpakkingen gevonden. Oude drukinkten kunnen MOSH en MOAH bevatten en door de verpakkingen heen dringen, maar er wordt helemaal niet nagegaan of die oliën binnendringen via de perslucht waarmee de verpakkingen behandeld worden, en dat is zeer wel mogelijk.”

Door het doen van goede metingen is perslucht bij dergelijke voorvallen als mogelijke vervuilingsbron uit te sluiten.

Meer informatie: klik hier

Meer over
Lees ook
Reddingsactie voor de Limburgse zure kers

Reddingsactie voor de Limburgse zure kers

Telers, inblikkers, groothandelaren en bakkers zijn bezig met een grote reddingsactie voor de Limburgse zure kers, de morel. "De morel is echt Limburgs superfood. Goed voor de gezondheid, het Limburgs landschap en de Limburgse vlaaicultuur", meldt De Limburger Limburgse zure kers Een half jaar geleden kondigden telers nog aan dat de Limburgse zure kers...

Beko Technologies introduceert een nieuwe filtergeneratie

Beko Technologies introduceert een nieuwe filtergeneratie

Beko Technologies GmbH, specialist voor de zuivering van perslucht en drukgas, brengt met CLEARPOINT 3eco een nieuwe generatie persluchtfilters op de markt. De nieuwe filters bereiken een tot wel 10 maal hogere capaciteit om olie-aerosolen te scheiden bij een – in vergelijking met het voorgangermodel CLEARPOINT 3E – met tot wel 50 procent gereduceerd...

Clearpoint steriele filters en stoomfilters

Beko Technologies heeft de productielijn Clearpoint uitgebreid met steriele filters en stoomfilters, die geschikt zijn voor de strengste hygiënische vereisten. Het is nu mogelijk om Clearpoint-filters te plaatsen waar steriele of stofvrije verzadigde stoom is vereist. Te denken valt aan de voedings- en drankenindustrie, zoals brouwerijen en de zuivelindustrie, alsmede de farmaceutische en chemische industrie. 3E filterelementen De Clearpoint filtertechnologie is geschikt voor een groot aantal verschillende systemen. Met de innovatieve 3E filterelementen (3E staat voor Energie Efficiënt Element)...