Spiraal- en tunnelvriezers desinfecteren met verneveling: effectief én energiezuinig

9 juni 2022 Bianca Roemaat

Met behulp van koude verneveling zijn machines en ruimtes in de voedingsindustrie in alle hoeken en gaten te reinigen. Dankzij een nieuwe applicatie van vernevelingsspecialist Jasca zijn nu ook spiraal- en tunnelvriezers effectief schoon te maken. Het kost bovendien minder energie.

Door corona zijn voedselverwerkende bedrijven meer dan ooit met hygiëne en brandschone machines en ruimtes bezig, zo merkt Paul Grimberg, senior foodtechnologist van Jasca uit Ootmarsum. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in koude desinfectie met behulp van verneveling. Hierbij wordt waterstofperoxide onder hoge druk (met perslucht) door de machines geblazen. “Voordeel is dat er geen naspoelen meer nodig is omdat er geen desinfectiemiddel zoals chloor aan te pas komt. Bovendien kom je hiermee in alle hoeken en gaten. Dus schoon is ook echt schoon.”

Intelligent systeem

Naast een ‘vast’ desinfectie-apparaat heeft Jasca verschillende mobiele units (JD-2 en JD-4). Deze zijn inzetbaar zonder dat er mankracht aan te pas komt. Ideaal dus voor het reinigen van ruimtes, ook buiten de productietijden. “Het is een intelligent systeem waarmee we niet zichtbare bacteriedeeltjes in machines doden.”
In samenspraak met de totaaloplossers in de koel en vriestechniek, Van Abeelen Food Processing Technology bv in Rijen, is een nieuwe applicatie voor de mobiele units ontwikkeld. “Wij zijn onder meer gespecialiseerd in spiraal- en tunnelvriezers, platenvriezers en dozenvriezers.
Daarnaast kijken we altijd hoe we hygiëne-technisch een extra stap kunnen zetten voor onze klanten in de voedingsmiddelenbranche” vertelt Jeroen Hannink, hoofd verkoop van de divisie food processing technology. Zo zijn de geïsoleerde behuizingen van de vriezers die het bedrijf om de spiraal- en tunnel vriezers en koelingen bouwt, altijd naadloos afgelast om de kans op bacterievorming te verkleinen.

Besparen op energiekosten

Het inzetten van koude verneveling, zien ze als een hygiëne-bevorderende stap. “Als ik een productiebedrijf in de voedingsmiddelenbranche had, zou ik meteen een mobiele desinfectie-unit aanschaffen”, vindt Hannink. “Je verdient deze investering snel terug: je bespaart op je energiekosten ten opzichte van stoomdesinfectie. Dat is zeker in deze tijd van stijgende energieprijzen belangrijk.”
Tot voor kort werden spiraalvriezers vooral door middel van stoom gedesinfecteerd. “Daarvoor heb je een temperatuur van circa 100 graden Celsius nodig. Dat kost relatief veel energie, maar ook de materiaalkeuzes in de vriezer zijn daardoor duurder omdat ze geschikt moeten zijn tegen deze hoge temperaturen. Als je bedenkt dat de werktemperatuur binnenin de vriezer -32 graden Celsius is en de desinfectie met stoom van +100 graden plaats vindt en er extreme rek en krimp kan ontstaan, heeft deze manier van koud desinfecteren alleen maar voordelen.” Nog een pluspunt: je kunt de spiraalvriezers tot in de kern desinfecteren. Zelfs de kleinste kieren en gaten worden bereikt waardoor de bacteriën geen kans krijgen. “Daarnaast kun je het mobiele apparaat ook makkelijk inzetten voor het reinigen van andere machines of bedrijfsruimtes.”

Meer info op: Jasca.nl en Vanabeelen.eu

Altijd op de hoogte blijven?