Stilstand in het proces voorkomen met radar

VEGA Bedrijfsinformatie EVMI 5

Elk bedrijf in de procesindustrie herkent het; ongeplande downtime. Veel bedrijven nemen een bepaalde hoeveelheid voor lief en proberen het zo snel mogelijk te verhelpen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Hoe? Met radartechnologie.

Contactloze radarmetingen zijn de oplossing”, vertelt Rob Smulders, business development manager bij VEGA. Radartechnologie maakt het mogelijk niveau te meten met een sensor die tussentijds nooit gekalibreerd hoeft te worden. “De sensor wordt plug and play geleverd, vooraf ingesteld en kan zelfs op de gewenste meetafstand af fabriek ingeregeld worden.”

Bovenop de tank

Radarsensoren worden bovenop de tank gemonteerd. Smulders: “drukopnemers, die we veel zien in de voedingsmiddelenindustrie, zitten onderop de tank. Bij vervanging of reparatie moet de tank leeg zijn. Bij radar hoeft dit niet. Radarsensoren zijn geschikt voor alle tankhoogtes. Bij een drukopnemer moet je verschalen of verschillende drukbereiken gebruiken.” Ook de kans op calamiteiten wordt verkleind. Je kunt je voorstellen dat wanneer de tank gevuld is en de sensor onderop zit, medewerkers bij onderhoud veel sneller in contact komen met het medium.”

Contactloos

Radarmetingen zijn contactloos, gaat Smulders verder. “De kans op aanhechting is uitgesloten. Radarsensoren bevatten geen kwetsbare delen, zoals membranen. Dit geeft de sensor een hoge meetzekerheid, doordat deze niet wordt aangetast door het product.”

Hygiëne

Contactloos meten is ontzettend schoon, vertelt Smulders. “Omdat radar contactloos is, komt de sensor nooit in aanraking met het product. Je hebt geen gat of inlassok in de bodem van je tank, die ook vaak oorzaak zijn van hygiëneproblemen. Radarsensoren worden geleverd met de relevante hygiënekeurmerken FDA en EG 1935/2004.”

Vriendelijk geprijsd

VEGA is specialist in niveau- en drukmeettechniek, stelt Smulders. “Door focus kunnen we de beste technologie leveren en zijn we marktleider in radartechniek. Resultaat is de ontwikkeling van de BASIC serie. VEGAPULS BASIC radarsensoren zijn geschikt voor standaard productieprocessen en heel vriendelijk geprijsd. Radar niveaumeten is hierdoor ineens binnen bereik voor sectoren met minder zware procesomstandigheden, zoals de voedingsmiddelenindustrie.”  

VEGAPULS BASIC radarsensoren zijn verkrijgbaar in alle noodzakelijke, gestandaardiseerde uitvoeringen. Ze maken gebruik van 80 GHz radartechnologie en zijn uitgevoerd met uitgangen variërend van 4 … 20 mA, Modbus tot HART. De sensoren zijn voorzien van een kunststof behuizing en verkrijgbaar met of zonder display. De radarmetingen zijn eenvoudig te bedienen met een Smartphone, Tablet of via Bluetooth. Naast radarsensoren bevat de BASIC serie ook andere meetsensoren, zoals drukopnemers en drukschakelaars.

 

VEGA NL
Arnhemseweg Zuid 213-2
3817 CG Amersfoort 
Telefoon: +31 33 4502502
E-mail: info.nl@vega.com
www.vega.com

Lees ook
X34C X-ray systeem: een kosteneffectieve inspectie van individuele producten

X34C X-ray systeem: een kosteneffectieve inspectie van individuele producten

METTLER TOLEDO introduceert de X34C X-ray systeem. Het nieuwe x-ray systeem is gebaseerd op drie belangrijke ontwerpprincipes: compact ontwerp, snelheid en nauwkeurigheid. Hiermee ontdekt u eenvoudig en snel verontreinigingen in individuele verpakte producten. Het systeem is geschikt voor voedingsmiddelen en farmaceutische producten.

Machineveiligheid in voedingsmiddelenindustrie

Machineveiligheid in voedingsmiddelenindustrie

De bouw van een machine in de voedingsmiddelenindustrie brengt twee belangrijke uitdagingen met zich mee. Uitdaging 1 machineveiligheid; alles op en aan een machine moet zo goed mogelijk zijn afgeschermd om de veiligheid van de gebruiker te kunnen garanderen. Uitdaging 2 hygiëne; een installatie moet makkelijk bereikbaar en reinigbaar zijn.

Hygiënisch werken met duurzame ladingdragers

Hygiënisch werken met duurzame ladingdragers

Kunststof biedt ons veel voordelen. Dankzij kunststof kunnen we ons voedsel langer bewaren en kennen we medische oplossingen zoals protheses. Daarentegen worden we ons ook steeds meer bewust gemaakt van de nadelen van plastics. Het is goed dat we ons met zijn allen meer bewust worden van hoe we kunststof op de juiste manier kunnen toepassen.