Stilstand in het proces voorkomen met radar

VEGA Bedrijfsinformatie EVMI 5

Elk bedrijf in de procesindustrie herkent het; ongeplande downtime. Veel bedrijven nemen een bepaalde hoeveelheid voor lief en proberen het zo snel mogelijk te verhelpen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Hoe? Met radartechnologie.

Contactloze radarmetingen zijn de oplossing”, vertelt Rob Smulders, business development manager bij VEGA. Radartechnologie maakt het mogelijk niveau te meten met een sensor die tussentijds nooit gekalibreerd hoeft te worden. “De sensor wordt plug and play geleverd, vooraf ingesteld en kan zelfs op de gewenste meetafstand af fabriek ingeregeld worden.”

Bovenop de tank

Radarsensoren worden bovenop de tank gemonteerd. Smulders: “drukopnemers, die we veel zien in de voedingsmiddelenindustrie, zitten onderop de tank. Bij vervanging of reparatie moet de tank leeg zijn. Bij radar hoeft dit niet. Radarsensoren zijn geschikt voor alle tankhoogtes. Bij een drukopnemer moet je verschalen of verschillende drukbereiken gebruiken.” Ook de kans op calamiteiten wordt verkleind. Je kunt je voorstellen dat wanneer de tank gevuld is en de sensor onderop zit, medewerkers bij onderhoud veel sneller in contact komen met het medium.”

Contactloos

Radarmetingen zijn contactloos, gaat Smulders verder. “De kans op aanhechting is uitgesloten. Radarsensoren bevatten geen kwetsbare delen, zoals membranen. Dit geeft de sensor een hoge meetzekerheid, doordat deze niet wordt aangetast door het product.”

Hygiëne

Contactloos meten is ontzettend schoon, vertelt Smulders. “Omdat radar contactloos is, komt de sensor nooit in aanraking met het product. Je hebt geen gat of inlassok in de bodem van je tank, die ook vaak oorzaak zijn van hygiëneproblemen. Radarsensoren worden geleverd met de relevante hygiënekeurmerken FDA en EG 1935/2004.”

Vriendelijk geprijsd

VEGA is specialist in niveau- en drukmeettechniek, stelt Smulders. “Door focus kunnen we de beste technologie leveren en zijn we marktleider in radartechniek. Resultaat is de ontwikkeling van de BASIC serie. VEGAPULS BASIC radarsensoren zijn geschikt voor standaard productieprocessen en heel vriendelijk geprijsd. Radar niveaumeten is hierdoor ineens binnen bereik voor sectoren met minder zware procesomstandigheden, zoals de voedingsmiddelenindustrie.”  

VEGAPULS BASIC radarsensoren zijn verkrijgbaar in alle noodzakelijke, gestandaardiseerde uitvoeringen. Ze maken gebruik van 80 GHz radartechnologie en zijn uitgevoerd met uitgangen variërend van 4 … 20 mA, Modbus tot HART. De sensoren zijn voorzien van een kunststof behuizing en verkrijgbaar met of zonder display. De radarmetingen zijn eenvoudig te bedienen met een Smartphone, Tablet of via Bluetooth. Naast radarsensoren bevat de BASIC serie ook andere meetsensoren, zoals drukopnemers en drukschakelaars.

 

VEGA NL
Arnhemseweg Zuid 213-2
3817 CG Amersfoort 
Telefoon: +31 33 4502502
E-mail: info.nl@vega.com
www.vega.com

Lees ook

Slimme sensoroplossingen voor een veilige, efficiënte en duurzame voedselproductie

Hygiënische en efficiënte processen bij de hoogste productkwaliteit: dit is de uitdaging waarmee voedselproducenten dag in dag uit worden geconfronteerd. Baumer ondersteunt met nauwkeurige, slimme en bewezen sensoroplossingen.

De juiste expertise: automatisering en Motion Control

Automatisering wordt steeds complexer en steeds meer factoren spelen een rol bij het kiezen van de juiste oplossing. Het helpt als je de hulp inroept van een systeemintegrator die de verschillende onderdelen op de juiste manier kan invullen en meedenkt over de vraag achter de vraag.

Online configurator: klantspecifieke schroeftransporteurs

Van Beek zet een volgende stap in klantvriendelijke automatisering door de mogelijkheid te bieden om zelf online een klantspecifieke schroeftransporteur te configureren.