Tips voor een schone werkplek

afvalcontainer_pixabay

Foto: Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Een groot gedeelte van onze tijd spenderen we op onze werkplek. Welke werkzaamheden we ook uitvoeren, voor eenieder geldt dat een schone werkplek een positieve bijdrage levert aan de productiviteit, de kans op verspreiding van virussen verkleint en zorgt voor een langere levensduur van apparatuur. In dit artikel lees je enkele praktische tips voor een schone werkplek.

1. Voer een ‘clean desk’ beleid

Een bureau is dikwijls dé plek waar rommel zich opstapelt. Een ‘clean desk’ beleid stimuleert werknemers hun werkplek opgeruimd en gestructureerd te houden. Er dient in dat geval wel voldoende opbergruimte te zijn om de werkplek daadwerkelijk ‘clean’ te kunnen houden.

2. Structureer de afvalstroom

Voor een schone werkplek is het belangrijk dat de afvalstroom gestructureerd is. Opstapelend afval is immers een allesbehalve fijne aanblik. Zorg voor voldoende afvalbakken op de werkplek, voor klanten, maar ook voor functionele afvalcontainers om deze afvalbakken en overig bedrijfsafval in te kunnen legen. Je kunt hiervoor een afvalcontainer huren bij een aanbieder als mkb afval, maar ook veel gemeentes bieden deze mogelijkheid aan.

3. Houd de buitenplaats schoon

Veel werkplekken beschikken over een buitenplaats waar onder andere gerookt kan worden. Vaak ontstaat er een ietwat sfeerloze buitenplaats, waar sigaretten en ander afval zich opstapelt. Niet fraai voor werknemers, maar ook niet voor het aanzicht van buitenaf. Zorg voor een functionele asbak of rookpaal, waar sigaretten in weggeworpen kunnen worden en die bovendien de rookvorming verkleint.

4. Controleer de koelkast(en)

Iedere werkplek beschikt over een koelkast. Aangenaam voor de werknemers, maar dikwijls ook een bron van nare geurtjes, bacteriën en schimmels. Een gedeelde koelkast zorgt immers voor gedeelde verantwoordelijkheden, waardoor eten vaak te lang blijft liggen. Zorg ervoor dat koelkasten regelmatig gecontroleerd worden.

5. Schakel een schoonmaakbedrijf in

Tenslotte is het aan te raden een schoonmaakbedrijf in te schakelen dat de werkplek op vaste momenten schoonmaakt. Naast het schoonhouden van keukens, vloeren en andere voor de hand liggende onderdelen, is het ook belangrijk om regelmatig de apparatuur te laten reinigen. Ook hier hoopt zich namelijk allerlei viezigheid op.

 

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Visafval als verpakking

Visafval als verpakking

Visafval eindigt doorgaans op de composthoop. Daar breekt het binnen zes weken af en wordt daarna hergebruikt. Kan dat niet anders? Lucy Hughes, een Britse productontwerper, wilde hergebruik van visafval rerealiseren door rode algen te binden met eiwitten die uit vissenschubben worden gehaald. Het resultaat: een doorzichtig materiaal dat als verpakking...

Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Orbisk heeft E100.000 gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge. De Utrechtse start-up ontwikkelde een voedselafval-monitor om voedselverspilling te verminderen.

15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

Over twee jaar moet je 15 cent statiegeld betalen bij aankoop van een blikje bier of frisdrank. De maatregel gaat per 31 december 2022 in, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.