Heb je geld nodig voor jouw bedrijf? Dan kun je bij familie en vrienden aankloppen. Als je dit al eens gedaan hebt, kunnen wij ons goed voorstellen dat je dit niet nogmaals wilt doen. Overweeg in dat geval een zakelijke financiering. Wanneer jij je verdiept in zakelijk financieren, ontdek je al snel dat er verschillende financieringsvormen zijn. Zo kun je kiezen voor een zakelijke lening en zakelijk krediet. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een lening en krediet? In deze tekst vertellen wij je hoe het zit!

Langlopende vs. kortlopende investeringen
Wanneer je als ondernemer in jouw bedrijf wilt investeren, kun je hier zowel een zakelijke lening als zakelijk krediet voor gebruiken. Hierdoor denk je misschien dat het niet uitmaakt welke van de twee financieringsvormen je kiest. Toch is dit wel degelijk het geval. Een zakelijke lening is namelijk vooral bedoeld voor langlopende investeringen. Hierbij kun je denken aan investering in de uitbreiding van jouw bedrijf, maar ook aan de aanschaf van een nieuwe machine of nieuw voertuig.

Waar een zakelijke lening vooral geschikt is voor langlopende investeringen, wordt bedrijfskrediet juist gebruikt voor kortlopende investeringen. Zo los je met deze financieringsvorm bijvoorbeeld een tijdelijk tekort aan liquide middelen op. Daarnaast kun je er de dagelijkse uitgaven van je bedrijf mee betalen. Mede hierdoor staat zakelijk krediet ook wel bekend als werkkapitaalfinanciering. Je kunt dit krediet bijvoorbeeld gebruiken om de voorraad op peil te houden of leveranciers te betalen. Vraag je zakelijk krediet aan? Dan hoef je niet langer te wachten op openstaande facturen, maar kun je snel bewegen als je kansen ziet.

Opbouw van een lening en krediet
Door de bovenstaande tekst denk je misschien dat er alleen verschil zit in het bestedingsdoel van een zakelijke lening en zakelijk krediet, maar dat is niet het geval. Beide financieringsvormen zijn namelijk ook anders opgebouwd. Kies je voor zakelijk lenen en keurt een geldverstrekker jouw aanvraag goed? Dan storten zij het overeengekomen bedrag in één keer op jouw zakelijke rekening. Doordat dit vaak om een groot bedrag gaat, kun je het meteen gebruiken om de gewenste investering te doen. Zakelijk krediet werkt in dat opzicht iets anders. Een geldverstrekker opent namelijk een speciale rekening en stort hier het bedrag op. Doordat jij toegang tot deze rekening krijgt, neem je geld op als je het nodig hebt.

Hoe zit het met de kosten?
Een zakelijke lening en zakelijk krediet verschillen ook qua kosten van elkaar. Dit komt het beste tot uiting als we naar de rente kijken. Wanneer je voor een zakelijke lening kiest, betaal je namelijk rente over het hele bedrag. Vrij logisch als je het ons vraagt, want het bedrag wordt op jouw zakelijke rekening gestort. Bij zakelijk krediet betaal je alleen rente over het geld dat je opneemt. Heb je 25.000 euro nodig, maar staat er 200.000 euro klaar? Dan betaal je alleen rente over de 25.000 euro die je opneemt en niet over de 175.000 euro die op de rekening blijft staan. Hoeveel rente je betaalt is op voorhand niet te zeggen. Dit hangt namelijk af van de rentestand op dat moment en de financiële situatie van jouw bedrijf.

Altijd op de hoogte blijven?