Clean label = Clear label

9 november 2020

Auteur: Pieter Paul Lamers, Managing Director, Niacet 

Het zijn bekende kreten op verpakkingen van levensmiddelen: ‘100 % natuurlijk’ en ‘geen E-nummers’. Maar wat zeggen ze nu eigenlijk echt? Wij weten allemaal dat er ‘natuurlijke’ toxische stoffen bestaan; er overlijden elk jaar mensen aan het eten van giftige, 100 % natuurlijke, paddenstoelen. En vitamine C is ook bekend onder E-nummer 300. Deze voorbeelden benadrukken dat ‘natuurlijk’ niet per definitie goed voor je is en ‘natuurlijk’ weten wij dat er niets mis is met E-nummers.

De consument associeert gezonde voeding met zo min mogelijk bewerking en kunstmatige toevoegingen. De retailer speelt deze vraag graag door naar de fabrikanten, die op hun beurt aan ingrediëntenleveranciers vragen om alternatieve ingrediënten die voor de consument herkenbaar zijn (clean label). Die natuurlijke alternatieven moeten geen E-nummer hebben, de smaak niet negatief beïnvloeden en de etiket-lezende consument in zijn juiste keuze bevestigen. Wat de consument niet ziet en ook niet weet, is of deze alternatieven in veilige doseringen zijn toegepast. Levensmiddelenadditieven met een E-nummer zijn goed gereguleerd. De dosering wordt bepaald op basis van de gemiddelde dagelijkse inname en de mogelijke impact op de menselijke gezondheid. Clean label bevordert het gebruik van natuurlijke alternatieven zonder E-nummer. Een mogelijk gevaar daarvan is dat de voedselautoriteiten het zicht verliezen op deze natuurlijke alternatieven.

Essentieel voor voedselveiligheid

Het thema voedselveiligheid in relatie tot clean label houdt mij de laatste tijd meer en meer bezig. Als Niacet verkopen wij propionaten en ascetaten, effectieve en gereguleerde ingrediënten die door de consument meestal niet herkend worden. Maar die essentieel zijn voor conservering en voor voedselveiligheid. En waarvan het gebruik in additievenverordeningen is vastgelegd.

Natuurlijk hebben wij ook een clean label-aanbod, gebaseerd op azijn. Dat is wereldwijd een bekend en gereguleerd product, gebaseerd op een natuurlijk fermentatieproces. Het is transparant qua componenten en kent geen veiligheidsbeperkingen voor de menselijke gezondheid. Zo zijn er veel meer natuurlijke alternatieven die veilig zijn. Ik zou alleen graag willen dat we als ingrediëntenindustrie de keten meer bewust maken van de samenstelling van clean label-producten. Dat we fabrikanten ervan bewust maken, dat kennis van actieve componenten in natuurlijke alternatieven met gezond klinkende namen noodzakelijk is. Dat er niet voor niets modellen aan E-nummers verbonden zijn, die de bacteriële groei voorspellen. Dat transparantie over doseringen belangrijk is.

Transparant optreden

Het is cruciaal dat wij als keten hier transparant en eenduidig in optreden om te voorkomen dat er wellicht een veel striktere wetgeving dan noodzakelijk geïmplementeerd wordt.
Het IFFI-netwerk is geen lobbyclub, maar we kunnen binnen het netwerk veel kennis uitwisselen op dit gebied en onze klanten van die kennis laten profiteren. Samen kunnen we zorgen voor de benodigde transparantie om voedselveiligheid binnen clean label te borgen.

Niacet is lid van het Ingredients for Food Innovators netwerk, een Nederlands netwerk dat senior managers en professionals uit de voedingsingrediëntenindustrie verbindt en inspireert.

Altijd op de hoogte blijven?