Column | Clean & clear met keukentechnologie

iffi

Tekst: Iwona Brederveld, Global Product Manager bij Exter B.V.

Consumenten vragen om transparantie en natuurlijke voeding. En daarbij is een clean en clear-etiket met begrijpelijke ingrediënten een vereiste. Hoe je gehoor kunt geven aan die wensen?

Als consument wil je meer dan alleen een goede smaak. Je wilt weten wat je eet, hoe en waar het gemaakt wordt en wat erin zit. E-nummers op een etiket zeggen weinig. Als voedings­industrie werken we allang samen aan clean en clear. Het is een uitdaging om een product houdbaar en lekker te houden en geen additieven te gebruiken. Bij Exter zijn we zelfs een stap verder. We hebben een nieuwe product range: Culinairex, die puur gemaakt is van ingrediënten die je thuis zou klaarmaken, bijvoorbeeld een in de oven geroosterde ui of een gebraden kip. 100% smaak met 100% herkenbare, keukeningrediënten die de industrie makkelijk kan gebruiken en bewaren. Onze oventechnologie staat dit toe en de consument begrijpt het ook.

Authentiek en toch reproduceerbaar

Exter is een hartige smaakproducent. Al sinds 1928 maken wij smaakingrediënten op basis van zijstromen van onder andere de plantaardige olie industrie. De eiwitten van deze zij­stromen gebruiken wij als grondstof. Zo gaan ze niet verloren voor menselijke voeding. Om onze smaken te creëren maken we gebruik van authentieke keukentechnologie; we koken, bakken en roosteren in onze speciale ovens. Een mooie techniek, die ambachtelijk is en dus veel kunde en kennis vereist. Bijvoorbeeld, als je thuis een cake bakt, hoe vaak is deze dan hetzelfde? Ons lukt het.

Vleessmaak als uitdaging

De grootste trend van nu is plantaardig, ofwel vegan. De clean en clear-beweging zie je hierin terug. De uitdaging ligt in natuurlijke vleessmaken, want hoe maak je de echte smaak van kip zonder kip of ei? Vlees is van nature rijk aan smaak, het is sappig en de smaak blijft lang hangen. In plantaardige producten heb je dat van nature niet. Daarom heb je veel ingrediënten nodig om de vleessmaak en textuur na te bootsen. We zijn juist gespecialiseerd in die smaken. Ik leg het altijd uit aan de hand van een voorbeeld. Een kip eet mais. Daar zitten eiwitten met specifieke aminozuren in. De kip is slechts een drager van de aminozuren. Het zijn de planten die deze aminozuren maken. Met onze oventechnologie ontstaat er een reactie die zorgt voor de smaak van een gebakken kip zoals thuis. Oftewel, bij Exter hebben we niet altijd vlees nodig!

Exter is lid van IFFI, een business network voor de food ingredients industry. De organisatie signaleert trends, zoals die van clean en clear en plantaardige voeding, waar deze column over gaat. Samen met haar leden kijkt IFFI naar mogelijkheden voor business en creëert het waarde in de keten.

Iwona Bredeveld: ¨IFFI is organisatie die de Nederlandse voedingsindustrie bij elkaar brengt. De organisatie is een mooi initiatief om samen naar actuele thema’s te kijken en kennis te uit te wisselen.”

Meer over
Lees ook
Column | Energietransitie als uitdaging

Column | Energietransitie als uitdaging

Tekst: Johan Dijkstra, Senior Innovation Manager bij Cosun Ons uitgangspunt in het kader van duurzaamheid is: er ontstaat geen afval. Er komen grondstoffen binnen en alle stromen die daaruit komen moeten minimaal een nuttige toepassing hebben. Bijproducten komen automatisch vrij, dat kun je niet vermijden in je proces. Wat je wel kunt vermijden...

Seminar van IFFI op Food Technology

Seminar van IFFI op Food Technology

Op dag 2 van Food Technology geeft IFFI (Ingredients For Food Innovators) een seminar getiteld IFFI Food meets High Tech. De drie presentaties adresseren de noodzaak voor de voedingsindustrie om efficiënter, effectiever, duurzamer en misschien wel heel anders te gaan produceren, om alle mensen te kunnen blijven voeden, ook als de teller in 2050 op 9...

Column: Samen bij de tijd

Column: Samen bij de tijd

De wetgeving omtrent voedseletiketten vereist een bepaalde ‘intentie’ en streeft naar ‘transparantie’ vanuit bedrijven in de voedselindustrie. Maar wat wordt daarmee precies bedoeld? Op 20 mei werd door IFFI een sessie georganiseerd waarin die wetgeving werd uitgelegd. Mede-oprichter Renee Boerefijn faciliteerde de sessie. Annemieke Tops was spreker:...