Column | Interessante samenwerking

timo

Tekst: Timo van Leent, Vakbeurs en Congresmanager Mikrocentrum

Tijdens Food Technology, een uniek evenement in de Benelux, komen food en hightech samen. Het idee van deze beurs met congresprogramma is de voedings­middelenindustrie op weg te helpen richting 2050.

Dat klinkt misschien hoogdravend, maar op de beurs staan tal van bedrijven die oplossingen of innovaties ontwikkelen waarmee de voedingsmiddelenindustrie efficiënter, effectiever, duurzamer of zelfs geheel anders kan produceren. De samenwerking tussen EVMI, uitgever van toonaangevende media op het gebied van Food, en Mikrocentrum, dat zich meer richt op de technologie kant van de foodbranche, brengt vraag en aanbod optimaal bij elkaar. Een tweedaags congres waarin een groot aantal branche- en kennisorganisaties uit de sector lezing­en verzorgt, ondersteunt het evenement. Food Technology zet de volgende thema’s centraal: Fabriek van de toekomst, Duurzame en transparante keten, Food innovatie, Veilig voedsel en Food lab.

Goed en verantwoord eten

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin? Zal kunstmatige intelligentie alle processen in de fabriek beheersen, om deze op basis van livedata aan te sturen en de allerbeste kwaliteit te garanderen? Is efficiënter produceren mogelijk door onderhoud en uitval van voedselproducerende machines te voorspellen en zo voor te zijn? Welke alternatieven voor onze huidige etenswaren dragen bij aan voedselzekerheid? En hoe maken we de oorsprong van voedsel inzichtelijk voor de consument? Feit is dat in 2050 ruim negen miljard mensen van voedsel moeten worden voorzien.

‘Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit?’

Food Technology is nieuw in Nederland. Voor zo’n grote sector als Food was er tot nu toe geen dragende beurs waar de technologische spelers zich konden presenteren. Bij de bekendmaking van de plannen voor de beurs, vorig jaar januari, was er dan ook meteen veel animo. Het was door corona lastig om een goede datum te kiezen, zo blijkt maar weer. Maar tijdens ons belrondje blijkt het enthousiasme nog onverminderd groot en we verwachten dus een mooi evenement. Zoals jullie hoofdredacteur ook al in haar voorwoord schrijft, wat in het vat zit...

Zowel Roeland Dobbelaer, uitgever EVMI en programmadirecteur Food Technology en wij als Mikrocentrum geloven heilig in de combinatie van een vakbeurs en een congres­programma. De expo is voor netwerken en het opdoen van nieuwe contacten. Tijdens het kennisprogramma worden bezoekers in twee dagen bijgepraat over de nieuwste ontwikkel­ingen in de sector. Zo houdt het IFFI een congres over Food Ingredients & Technology. En we presenteren de resultaten van een groot onderzoek over duurzaamheid in de verpakkingsindustrie dat is uitgevoerd door bureau Schuttelaar & Partners en EVMI.

Veilig bezoek staat voorop

We zijn ervan overtuigd dat het veilig organiseren van Food Technology goed mogelijk is in de Brabanthallen. Groen licht vanuit de overheid voor het organiseren een dergelijk evenement is van doorslaggevend belang, we zullen dan ook - ook in april - alle maatregelen volgen die de overheid voorschrijft. Veiligheid staat voorop, zeker in deze tijden.

Lees ook
Column | Mildere bewerking, meer waarde

Column | Mildere bewerking, meer waarde

Al vele duizenden jaren bewerkt de mensheid voedsel voor een betere smaak en vertering. De afgelopen decennia zijn de ontwikkelingen versneld. Voedsel wordt meer geraffineerd of zelfs helemaal opgebouwd uit aparte ingrediënten. Dit alles om te komen tot een product dat er aantrekkelijk uitziet en een ‘makkelijke’ smaak heeft.

Wat brengt die technologie? | Er kan meer dan je denkt

Wat brengt die technologie? | Er kan meer dan je denkt

De component Technology in de titel van dit evenement krijgt handen en voeten door een flink aantal deelnemers aan zowel de beurs als het congres. Namens EVMI nodigden we sprekers uit om te vertellen wat de toekomst brengt, maar ook wat er nou toch in de weg staat.

Doe jij mee aan de hackathon tijdens Food Technology?

Doe jij mee aan de hackathon tijdens Food Technology?

Tijdens Food Technology op 1 en 2 december vindt de 3e editie van de hackathon Redesign Your Food Business plaats. EVMI presenteert daarvoor 3 challenges. Wil jij met je team de casus van vandaag, of een zelf bedachte challenge, oppakken tijdens Food Technology? Laat het ons weten!