Column | Waarom zo ingewikkeld?

1 november 2021

Auteur: Arry Verhage, directeur Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL)

Waarom is het zo lastig om in de food aan de slag te gaan? We zitten verstopt op industrieterreinen, met hoge hekken om onze panden. Wat binnen gebeurt is blijkbaar geheim, niets aan het uiterlijk van onze bedrijfspanden verraadt wat daarbinnen gedaan wordt.

Websites en vacatures geven gelukkig wat meer informatie. Toch komt het regelmatig voor dat geïnteresseerde kandidaten worden doorverwezen naar een uitzendbureau om te solliciteren. Nog een drempel. Blijkbaar is men niet echt geïnteresseerd in wie er bij hen komt werken. En wie elders al een contract heeft, laat het wel na om te reageren. Een schril contrast met onze stads- en dorpscentra: Overal waar je kijkt hangen briefjes met vacatures en kun je naar binnen lopen om te reageren. In de huidige arbeidsmarkt kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om het té ingewikkeld te maken. Talent is schaars. In het 2e kwartaal van 2021 stonden er meer dan 35.000 vacatures open in onze industrie. Voor jou tien andere werkgevers.

‘Er zijn meer banen dan werkzoekenden, talent is schaars’

Wie in de sector werkt, weet hoe geweldig het bij ons is en welke carrièrekansen er liggen. Waarom houden we dat dan zo verborgen? En waarom houden we medewerkers via flexcontracten op afstand? Er zijn voorbeelden van bedrijven die het anders doen. Die open dagen organiseren en jongeren tijdens rondleidingen een kijkje in de keuken geven. Bedrijven die direct vaste banen en opleidingen aanbieden blijken meer en beter passende sollicitanten te trekken. Sommige bedrijven gaan nog een stap verder en nemen via open hiring iedereen aan die binnen komt lopen. Voor velen gaat dit (nog) een stap te ver, maar het is goed om ons te realiseren dat we het moeten doen met de mensen die er zijn en die willen. Vooral op mbo-niveau is het aanbod aan potentiële medewerkers zeer beperkt. De redenen zijn bekend: de afgelopen jaren zijn er in Nederland steeds minder kinderen geboren en de ouders stimuleren hun kinderen om voor hbo of wo te kiezen. In sommige regio’s daalt het aantal mbo’ers de komende jaren met 40%. De kunst is dus om de beschikbare en welwillende mensen te interesseren, begeleiden en ontwikkelen richting onze banen.

In steeds meer regio’s zijn inmiddels samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven en scholen die jongeren, zij-instromers en werkenden op maat opleiden. Dit vraagt van ons ondernemerschap, tijd en middelen. Gelukkig ziet de overheid dat ook en er zijn momenteel tal van ondersteunende regelingen. SOL heeft verschillende programma’s om de begeleiding en scholing van duizenden nieuwe en bestaande medewerkers mede te financieren. We staan als industrie voor uitdagingen op het gebied van verduurzaming, energietransitie en de voedingstransitie. Stuk voor stuk uitdagingen die het werk reuze boeiend maken. Daarnaast leiden nieuwe technieken en technologieën tot uitdagende banen. Als we de deuren openzetten en laten zien hoe geweldig het bij ons is, zullen meer mensen geïnteresseerd raken. Als we het vervolgens minder ingewikkeld maken om aan de slag te gaan en de medewerkers met open armen ontvangen en begeleiden, kunnen we velen een mooie start van hun carrière bieden.

SOL ondersteunt bedrijven en medewerkers in de food- en feedindustrie bij de ontwikkeling van hun vaardigheid, wendbaarheid en vitaliteit. SOL ontwikkelt visie, verbindt en faciliteert de sector en biedt oplossingen op de werkvloer.

Altijd op de hoogte blijven?