De life cycle van je carrière

bert-den-uijl-dupp

Bert Den Uijl, directeur-eigenaar DUPP

De branche verandert razendsnel. Blijf je als werknemer stil zitten, dan loop je het risico om achterop te raken, zeggen Bert Den Uijl en Michiel Dekkers van DUPP Food Recruitment. Wat moet je doen om je carrière up to date te houden?

Waarom lopen werknemers tegenwoordig het risico om achterop te raken?

Bert: ‘Mijn vader en opa werkten tot hun pensioen bij hetzelfde bedrijf in dezelfde functie. Je kon gewoon vooruit met de kennis waar je mee begon. Als je dat nu doet, ben je binnen twintig jaar uit de markt omdat functies heel snel veranderen. Om je positie te behouden, moet je jezelf blijven ontwikkelen. Dat geldt ook voor veertigplussers. We krijgen vaak mensen aan tafel die denken dat ze hun piek hebben bereikt en dat ze nog wel vijfentwintig jaar kunnen teren op wat ze nu weten en kunnen. Maar je kan geen vijfentwintig jaar meer vooruit met de skills die je hebt. Onder hbo’ers en academici zie ik een grote groep van middelbare leeftijd die langzaam achter aan het raken is ten opzichte van de jongere generatie.’

Michiel: ‘Een voorbeeld: de competentieprofielen van kwaliteitsfuncties veranderen enorm. Het standaardprofiel van een kwaliteitsmanager was altijd iemand die rechtlijnig de regels opstelt en beheert. Als een politieman. Nu worden er heel andere dingen gevraagd door organisaties. Ze willen iemand die afdelingen met elkaar verbindt. Iemand die ook snapt wat er op het gebied van sales, marketing en productie gebeurt.’

michiel-dekkers-dupp

Michiel Dekkers, consultant food recruitment DUPP

Hoe voorkom je dat je achterop raakt?

B: ‘Je moet zien dat je dienst verkoopt aan bedrijven, met een bepaalde waarde. Als je dat beseft, dan begrijp je ook dat je continu aan die waarde moet werken. De alom bekende product life cycle kun je ook op je carrière toepassen. Je begint met een introductie waarbij je je waarde "oplaadt" met een studie. Je groeit, wordt een volwassen product. Maar de markt blijft veranderen. Als je op het hoogtepunt achterover gaat hangen en de markt niet volgt, krijg je vanzelf de daling. Je moet daarom op zoek blijven naar “product extensions”.’

M: ‘Het belangrijkste is dat je meebeweegt met de ontwikkelingen in je vakgebied. Klaag niet over veranderingen maar probeer er kansen in te vinden. Investeer in opleidingen en bezoek plekken waar je vakgenoten kunt ontmoeten. Kijk of je naar de toekomst toe een nieuwe rol voor jezelf kunt creëren. Zo kun je weer belangrijk zijn aan het begin van iets nieuws, zelfs aan het einde van je carrière.’

Is het voordelig om regelmatig van baan te wisselen?

B: ‘Van wisselen wordt je niet per se beter. Er zijn ook bedrijven waar je intern heel veel kunt doen. Wanneer je aan een baan begint moet je in ieder geval beseffen wat die functie toevoegt aan je carrière. Het gaat niet alleen maar om salaris, positie of wat je leuk vindt; je keuze beïnvloedt ook je volgende positie.’

M: ‘Omhoog is ook niet de enige optie. Als je voor jezelf de bovengrens hebt bereikt, kun je ook op een andere manier nog nieuwe waarde vinden. Als je in een bedrijf niet de rol kan pakken waarin je het meest denkt te kunnen toevoegen, dan is een beweging naar een ander bedrijf misschien de juiste stap. Blijf in ieder geval stappen maken, in de breedte, in de hoogte of hoe dan ook.’

Lees ook
Beste baankansen met MBO-opleiding procesoperator

Beste baankansen met MBO-opleiding procesoperator

De opleiding procestechniek biedt op dit moment de beste positie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit recent onderzoek van het UWV in samenwerking met Maastricht University. In Noordoost-Brabant werken bedrijven met ROCs samen aan een opleiding met goede baanperspectieven voor procesoperators. In de periode 2012-2017 vroegen onderzoekers van het UWV en...

SVO nummer 1 opleider op vakgebied Voeding en vers

SVO nummer 1 opleider op vakgebied Voeding en vers

SVO vakopleiding food, mbo-opleider in de foodbranche, is dit jaar – net zoals vorig jaar – de beste mbo-opleider binnen het vakgebied Voeding en vers. Ook met haar fastservice-opleidingen behoudt SVO de derde plaats binnen het vakgebied Horeca. De opleidingen van SVO krijgen het kwaliteitszegel Topopleiding 2018, dit betekent dat de opleidingen van...

Nieuwe Technische opleiding in food

Nieuwe Technische opleiding in food

Voedingsmiddelenbedrijven die zijn aangesloten bij FoodConnectionPoint en mbo-instelling ROC Ter AA in Helmond gaan samen een technische opleiding voor de voedingsmiddelensector aanbieden. In maart start de mbo-opleiding op niveau 2 en 3, terwijl in mei niveau 4 van start gaat. De foodbedrijven in deze sector in deze regio hebben een sterke behoefte...