Digitaal professionaliseren

Anneke van der Linde

Plant Manager Peter heeft het be­grepen. Hun fabriek moet mee in de vaart der volkeren: digitaliseren, datagedreven gaan werken. Dát is wat Peter wil. Professionaliseren. Digi-professionaliseren noemt Peter het. Doen ze het niet, dan zal de fabriek het onherroepelijk afleggen tegen al die organisaties die wél op tijd de stap naar een centraal informatiesysteem hebben gemaakt.

De bedrijfsadministratie is op orde, maar de fabriek: daar ligt de uitdaging. De fabrieks­informatie is een wirwar van systemen: data van fabrieksbesturing, wegers en temperaturen. Excel­sheets met kwaliteitscontroles en inspectie­resultaten, en zelfs nog ordners met operator-controlelijsten. Bij een klacht over een batch van drie maanden geleden is het een enorme klus om alle informatie over die specifieke batch boven water te krijgen. Piet van Productie en Kate van Kwaliteit moeten met een plan komen.

Ze maken een inschatting wat hen dit gaat op­leveren: minder kans op fouten in productie, strakker sturen op energieverbruik en sneller de oorzaak vinden van afwijkingen. Flinke kostenbesparingen dus. Nu worden ook zij enthousiast.
Maar Ivan van ICT maakt zich druk over cybersecurity. Stel dat je fabriek gehackt wordt! En Fred van Financiën is zoals altijd weer super­zuinig. Hun budget is zeker niet genoeg voor dure software, hardware en consultants. Denken ze soms dat Piet en Kate zo’n systeem zelf wel even kunnen fixen?

Time shift. Een jaar later:
Verrassend genoeg zijn Piet en Kate in hun missie geslaagd. Budget- en cybersecurity-eisen dwongen hen verder te kijken dan de conventionele systemen die je zelf moet installeren en beheren. Zo ontdekten ze een onverwachte op­lossing: cloudsoftware waarmee ze zelf de digitali­sering stap voor stap ter hand konden nemen. Ze waren al gewend om veel met Excel te doen, en dit bleek eigenlijk net zo makkelijk. En die consultant die hun databases heeft gekoppeld bleek gelukkig snel klaar.

Hun fabrieksinformatie is nu digitaal, en dat werpt zijn vruchten af. Het team heeft beter overzicht en dat vertaalt zich naar een strakkere processturing en minder fouten.

Fred van Financiën zit grijnzend in zijn kantoor: door de gespreide kosten van de cloud bleven ze binnen budget, en hij heeft ook al 25% minder afkeur geboekt. Ook heeft het nieuwe systeem een aantal interessante verliesposten blootgelegd waar ze direct mee aan de slag konden. Als je de informatie overzichtelijk bij elkaar gepresenteerd krijgt is het immers bloody obvious waar je problemen zitten, zegt hij lach­end. Hij is verrast. Noemt het geen digi-­professionaliseren, maar digi-renderen. 

Anneke van der Linde is Partner bij HAI smart4industries

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
"Het MKB kan sterk profiteren van nieuwe digitale technologie"

"Het MKB kan sterk profiteren van nieuwe digitale technologie"

Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain: foodmultinationals investeren al miljoenen in digitale technologie. Maar voor midden- en kleinbedrijven is het moeilijk aan die vooruitgang deel te nemen. Hoe kunnen deze bedrijven toch profiteren van nieuwe digitale technologie? Er wordt enorm veel geïnnoveerd in de voedselsector,...

Machinebouwer in vleesverwerkende industrie zet in op data

Machinebouwer in vleesverwerkende industrie zet in op data

Machinebouwer Marel mikt op een omzetgroei van 12% per jaar tussen nu en 2026. Dit willen ze bereiken door meer machines te leveren aan de groeiende industrie, maar vooral door meer data te delen tussen verwerkers en supermarkten.

OnePlanet wil de wereld gezonder maken met digitale technologieën

OnePlanet wil de wereld gezonder maken met digitale technologieën

Het nieuwe onderzoekscentrum One Planet gaat digitale technologieën ontwikkelen die bijdragen aan gezonde voeding, van de productie ervan tot de werking in het lichaam.  Voeding, gezondheid en circulariteit, dat is waar het onderzoek bij One Planet om draait’, stelt Chris Van Hoof, general manager voor One Planet vanuit imec. De officiële...