Duurzame en gezonde voeding

EVMI 1-22 Column KFS

De EAT Lancet Commissie pleitte in 2018 na 3 jaar onderzoek voor ‘een radicale herinrichting van ‘food supply chains’ om de wereldbevolking in 2050 duurzaam en gezond te kunnen voeden. De voorgestelde maatregelen omvatten verdubbeling van de consumptie van groenten, peulvruchten, fruit en noten, halvering van de consumptie van rood vlees en suiker en van de wereldwijde verspilling van grondstoffen en voedsel; minder koolstofuitstoot en kunstmest en water door effectievere productiemethoden; voorkomen van verlies van biodiversiteit.

De ‘Green Deal’ van de Europese Commissie heeft als doel om Europa in 2050 tot het eerste klimaatneutrale continent te maken: binnen het totaal van 22 initiatieven neemt verduurzaming van de voedselketen een belangrijke plaats in. Vanuit de overheid is een initatief gestart met o.a. de Wageningen Universiteit en het Louis Bolk instituut om te komen tot verhoging van biodiversiteit in de akkerbouw, met behoud van de oogstkwaliteit. Ook investeren zowel grote als kleinere voedselverwerkende bedrijven in lokale ketens om de carbon footprint te verlagen. Een ander voorbeeld is ‘vertical farming’, waarin Nederland vooroploopt. Met deze hoogwaardige technologie wordt groente geteeld met minimaal gebruik van energie en bemesting.

De noodzaak van verduurzaming van de voedselproductie gaat hand in hand met stappen die leiden tot een gezonder voedselaanbod: een integrale aanpak. Dat vraagt om moderne kennis en inzichten, veelal multidisciplinair en gericht op aansprekende doelen.
Ook Keep Food Simple is actief op dit gebied met diverse projecten waarbij we wetenschap, gezondheidsorganisaties en bedrijven bij elkaar brengen om het belang van reguliere consumptie van groenten, bieten, fruit, noten en granen voor de gezondheid uit te dragen naar de consument. Tegelijk willen wij de wetenschappelijke basis van deze gezondheidseffecten verder onderbouwen.

Het zo volledig mogelijk gebruiken van geoogste plantaardige producten is goed voor de gezondheid en past in het duurzaamheidskader, omdat je zo verspilling voorkomt. Veel gezonde voedselbestanddelen verdwijnen met het afval.
Naast initiatieven om dit afval te benutten zijn ook radicalere keuzes nodig voor herinrichting van voedselproductiesystemen met kortere productieketens, minder bewerkingsstappen en betere benutting van grondstoffen. We zijn hierbij actief met een tweetal projecten. We testen hoe door middel van fermentatie aantrekkelijke producten gemaakt kunnen worden van peulvruchten van Nederlandse bodem. Ook werken wij aan enzymatisch behandeling van een afvalstroom uit de tomatenoogst voor hoogwaardige producten met extra bioactieve nutriënten.

_

Jan Peter van Straaten & Peter Folstar, Keep Food Simple. 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Bakery Sweets Center organiseert kennissessie: Vezels, waar zijn ze goed voor?

Bakery Sweets Center organiseert kennissessie: Vezels, waar zijn ze goed voor?

Bakery Sweets Center en kennispartner Keep Food Simple organiseren op donderdagmiddag 23 juni een kennissessie over vezels. Deze bouwstof vind je in veel plantaardige producten terug. Maar waar zijn ze eigenlijk goed voor? En wat kunnen foodproducenten hiermee? De ‘Bakery Sweets Session’ is gratis toegankelijk en vindt plaats aan Hogeschool Van Hall...

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.

Eiwittransitie en de boon

Eiwittransitie en de boon

Nog even, voor de zekerheid, waarom een eiwittransitie? Met dierlijke eiwitten alleen lukt het niet om de hele wereldbevolking van voldoende eiwit te voorzien. Daarom is het nodig om met onze consumptie te verschuiven naar plantaardige eiwitten. Die vind je vooral in brood, granen, peulvruchten, noten en paddenstoelen. De voedingsmiddelenindustrie heeft...