#ikomarmkrom

26 juni 2018

Wat maakt een pruim tot een perfecte pruim? Is dat wanneer deze voldoet aan vooraf opgestelde afmetingen en kleurschalen, of is dat wanneer deze is zoals de natuur hem maakt en kan perfectie er op verschillende manieren uitzien? Het verhaal van de pruimenteler met pruimen die 3 millimeter te klein waren voor verkoop, zal bij velen inmiddels bekend zijn. 60.000 kilo dreigde hierdoor verspild te raken. En dit terwijl ze door de zon nog zoeter waren dan normaal gesproken!

De warme zomer heeft niet alleen voor kleine zoete pruimen gezorgd. Courgettes schoten als speren uit de grond, bloemkolen verkleurden geel en ook paprika’s toonden meer diversiteit aan kleur. Voor Kromkommer heb ik veel aan de telefoon gehangen met telers die vroegen of ik nog een bestemming wist voor hun ‘kromme groente’.

Kromkommer verwerkt kromme groente op dit moment tot soep, maar zou deze nog liever direct in de schappen terugzien. Het gaat allemaal om groente die perfect eetbaar is, maar toch weinig terug te vinden is in het agf-schap en vaker verspild wordt dan groente zonder ‘afwijking’.

De consument lijkt deze afwijkingen steeds meer te omarmen. Toen men het verhaal over de pruimen van Kees hoorde, gingen sociale media los met de hashtag #ikomarmkrom en wilde iedereen ineens de 3 millimeter te kleine pruimen kopen. Eind vorig jaar heb ik hetzelfde gezien met de ‘pukkelpompoen’. De pompoenen hadden ‘pukkels’ gekregen door hagel, die er gewoon afgesneden konden worden door de consument. Nederland schoot massaal te hulp en vele pompoenen konden gered worden.

Ik vind het hartverwarmend om dit te zien en tegelijk besef ik dat niet elke pukkelpompoen of te kleine pruim de aandacht krijgt die ze eigenlijk verdienen. Cosmetische afwijkingen zijn standaard in elke teelt. Een tweebeenpeen ontstaat omdat deze in de grond om een steentje heen groeit, twee pastinaken draaien om elkaar heen als ze dichtbij elkaar staan en komkommers en kromkommers groeien beide aan dezelfde plant. Om deze groenten ook een podium te geven, pleit ik voor een nieuwe definitie van kwaliteit. Een definitie waarin het draait om vers, veilig en lekker voedsel. Zonder cosmetische eisen krijgen alle groente en fruit een eerlijke kans op een plekje in het schap, wat zal leiden tot minder voedselverspilling.

Bij alle telers waar ik kom, zie ik dat ze vaak niet van hun afwijkende product af kunnen komen. Kromkommer redt groente met een afwijking, ofwel ‘kromme groente’, in haar soepen. Veel van onze telers blijven dagelijks echter nog steeds met bergen kromme groente over. Ik geloof dat juist nu, na zó veel aandacht voor een aantal van deze kromme groenten, het moment is aangebroken om structureel iets te veranderen in de voedselketen, waardoor we kromme groente weer op ons bord terug gaan zien.

Maak jij ook met ons van krom het nieuwe recht?

Laurien Adriaanse (27) coördineert als ketenregisseur voor Kromkommer het soepproces van ‘boer tot bord’. Samen met de Krommunity strijdt Kromkommer voor een nieuwe definitie van kwaliteit voor groente en fruit. Tot die tijd redden ze kromme groenten in hun soepen. Laurien Adriaanse (27) coördineert als ketenregisseur voor Kromkommer het soepproces van ‘boer tot bord’. Samen met de Krommunity strijdt Kromkommer voor een nieuwe definitie van kwaliteit voor groente en fruit. Tot die tijd redden ze kromme groenten in hun soepen.

Altijd op de hoogte blijven?