Processing en innovatie

EVMI 1-22 Henk Jan van Lent

Ruim tien jaar werk ik nu op de Nederlandse site van Niacet. We zijn een klein bedrijf met zo’n 125 mensen in Nederland en ongeveer hetzelfde aantal in Amerika. Ons bedrijf produceert organische zouten voor de diervoeding-, farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie. De producten zijn voor alle drie de takken chemisch identiek, maar verschillen in kwaliteit en analyse.

Voor de animal feed and human food maken we onder andere conserveringsmiddelen om de groei van bacteriën en schimmels te remmen, bijvoorbeeld in verwerkt vlees of in vleesalternatieven. Hiermee maken we de voeding langer houdbaar. Uiteraard is dit proces ook van belang voor de voedselveiligheid. Daarnaast maken we producten die als smaakstof gebruikt worden in de industrie, zoals flavourings voor chips en marinades - en worden onze producten gebruikt als bufferzout, om een bepaalde pH-waarde te behouden.

Hoe onze processing eruitziet? We voeren een zuur-base reactie uit en drogen de verkregen zoutoplossing. Dit doen we onder andere door sproeidrogen en kristallisatie. Vervolgens laten we hier verschillende bewerkingen op los om een deeltjesgrootte of structuur te verbeteren. Innovaties hierin bestaan uit het zoeken naar nieuwe, stabielere productvormen. Ook kijken we naar andere droogtechnieken om een verbeterde deeltjesgrootteverdeling te krijgen. Minder grof bijvoorbeeld. Zo zijn we nu dus met een nieuwe droogtechniek bezig - ik kan er nog niet te veel over zeggen - die de deeltjesgrootte optimaliseert. 

Natuurlijk, we hebben concurrentie. Het is altijd heel gemakkelijk te zeggen dat onze producten superieur zijn. Maar wel zijn wij de grootste producent van organische zouten ter wereld en deze capaciteitsgrootte geeft ook kosten- en productievoordelen ten opzichte van onze concurrenten. We hebben verschillende productiesites, dus bij eventuele leveringsproblemen kunnen we gemakkelijk wisselen naar een andere site.

Onze innovaties bieden de industrie verschillende voordelen. Denk aan stabielere producten die gemakkelijker te handlen zijn, te scheppen, uit het pak te gieten en af te wegen of die makkelijker met de andere ingredienten mengen. Maar ook producten die minder stof afgeven en dus voor operators prettiger zijn om mee te werken.

Niacet is wereldwijd een toonaangevende producent van propiaten en acetaten voor onder andere de levensmiddelenindustrie en lid van IFFI, een business network voor de food ingredients industry.

Henk Jan: "Het is fijn betrokken te zijn bij IFFI. We houden zo goed zicht op nieuwe ontwikkelingen in de industrie en volgen de markt."

Lees ook

Goede processing is de sleutel

Er is een trend merkbaar om onbewerkt en onverhit voedsel te eten. De aspecten microbiologie en kwaliteit worden vaak vergeten. Een vers geplukte appel zal het maximale aan werkzame vitamines en enzymen bevatten.

HAS Hogeschool studenten winnen Bunzl Packaton 2022 met verpakkingsconcept voor donuts

HAS Hogeschool studenten winnen Bunzl Packaton 2022 met verpakkingsconcept voor donuts

De jaarlijkse Bunzl Packaton voor de tweedejaars studenten van de opleiding Food Innovation aan de HAS Hogeschool in Den Bosch vond 23 februari plaats. Studenten Hanneke, Britt en Wendy wonnen de Bunzl Packaton met hun verpakkingsconcept ‘Look at my donut’.

Food in Transitie 2030: niets constanter dan verandering

Food in Transitie 2030: niets constanter dan verandering

De continue verandering in onze maatschappij vraagt veel van de bedrijven en mensen in de levensmiddelenindustrie. Hoe zorg je ervoor dat je vitaal, vaardig en wendbaar blijft?