Blogs
Hygiënisch ontwerp

Hygiënisch ontwerp

Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...

Skills vóór kennis?

Nieuwe technologieën moeten er de komende jaren toe leiden dat onze sector nog flexibeler, veiliger, duurzamer én efficiënter gaat werken. Hiermee worden bedrijven kapitaalintensiever en medewerkers aansprakelijk voor een groter volume aan werkzaamheden. De verantwoordelijkheid van de ploeg neemt aanzienlijk toe. Maar kan dit alleen als medewerkers hiervoor de juiste skills bezitten.Onlangs bespraken we met een groep van zo’n 15 bedrijven de thema’s die de komende jaren bepalend zijn voor de doorontwikkeling van banen op de werkvloer. Dit gesprek diende als input voor...

Ketengericht denken

Veel vakgenoten praten over de ‘supply chain’ alsof dit de gewoonste en best gesmeerde zaak van de wereld is. De onrust, veroorzaakt door de coronapandemie en de Oekraïense oorlog hebben laten zien dat de voedselketen op twee punten erg kwetsbaar blijkt: 1. De aanvoer loopt over zeer dunne lijntjes Exploderende vrachtkosten, oogstonzekerheid en embargo’s verstoren op een hardhandige manier de traditionele aanvoerroutes. De leverzekerheid waar iedereen zo aan gewend is geraakt, is er opeens niet meer. Hier spelen speculanten handig op in door voorraden achter te houden als...

Eiwittransitie en de boon

Eiwittransitie en de boon

Nog even, voor de zekerheid, waarom een eiwittransitie? Met dierlijke eiwitten alleen lukt het niet om de hele wereldbevolking van voldoende eiwit te voorzien. Daarom is het nodig om met onze consumptie te verschuiven naar plantaardige eiwitten. Die vind je vooral in brood, granen, peulvruchten, noten en paddenstoelen. De voedingsmiddelenindustrie heeft...

In de pioniersfase

De plantaardige markt bevindt zich in een pioniersfase, iedereen speelt erop in omdat het een groeimarkt is. Het aanbod is nu redelijk klein, maar het zal alleen maar groter worden. Hoe krijg je dan nog dezelfde kwaliteitsproducten in de schappen? Dat zal een uitdaging zijn. Persoonlijk vind ik het een heel interessant marktsegment en ik geloof dat Euroma zich onderscheidt van andere spelers in de markt door intensief marktonderzoek, het verzamelen van marktdata en onze analyse van consumententrends om de smaakrichtingen die daarbij horen te identificeren en ontwikkelen. Er zijn meerdere kansen...

Kleur (be)kennen

Kleur (be)kennen

In de voedingsmiddelenindustrie kun je tegenwoordig ook prima 3D-geprinte onderdelen inzetten. De materialen zijn gecertificeerd en de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van de seriegrootte zijn enorm. Gratis complexiteit, zeggen we wel. De verschillende printtechnieken kristalliseren zich uit naar nauwkeurigheid en stevigheid. Geprinte onderdelen doen...

Goede processing is de sleutel

Er is een trend merkbaar om onbewerkt en onverhit voedsel te eten. De aspecten microbiologie en kwaliteit worden vaak vergeten. Een vers geplukte appel zal het maximale aan werkzame vitamines en enzymen bevatten.

Processing en innovatie

Processing en innovatie

Column - Henk Jan van Lent

Duurzame en gezonde voeding

Duurzame en gezonde voeding

De EAT Lancet Commissie pleitte in 2018 na 3 jaar onderzoek voor ‘een radicale herinrichting van ‘food supply chains’ om de wereldbevolking in 2050 duurzaam en gezond te kunnen voeden. De voorgestelde maatregelen omvatten verdubbeling van de consumptie van groenten, peulvruchten, fruit en noten, halvering van de consumptie van rood vlees en suiker en...

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

In 2021 kwamen er honderden nieuwsberichten langs op evmi.nl. Welke vielen het meeste op? Welke zijn het vaakst aangeklikt? We blikken nog eens terug.

EVMI
EVMI

Superaanbieding! 1 jaar slechts
€ 49,99 ex. btw

Profiteer nu
Editie 1 2023
Editie 1 2023

In dit nummer van EVMI staat verpakken centraal. Met onder meer: interview met Gert-Jan van Baardwijk, circulaire verpakkingen en eenvoudig hybride producten maken. Lees de editie hier!

EVMI 1 online
Verpakkingsspecial
Verpakkingsspecial

De Verpakkingsspecial is verschenen, en is nu ook te lezen als digitaal magazine.

Lees meer
Evenementen

Open Avond Hogeschool Inholland

17:00

Lees meer

Veggie Challenge Live 2023 – nieuw food & lifestyle event

31 maart 2023 - 1 april 2023

Lees meer

Empack en Packaging Innovations 2023

5 april 2023 - 6 april 2023

Lees meer
EVMI Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven
Evmi op Social

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea