Finalisten Amsterdam Food Pitch bekendgemaakt

Amsterdam Foodpitch 2018 finalisten

De vakjury van de Amsterdam Food Pitch heeft op donderdag 19 april de 11 finalisten bekendgemaakt. Ruim 70 enthousiaste deelnemers hebben zich aangemeld om mee te dingen naar de felbegeerde titel ‘Lekkerste product van 2018’ en in de schappen te komen bij de Amsterdamse foodgroothandel De Kweker. Gert Blaauw, algemeen directeur De Kweker en juryvoorzitter Amsterdam Food Pitch: “We waren onder de indruk van de diversiteit en de kwaliteit van de inzendingen. Bij de inzendingen zagen we veel foodtrends terug op het gebied van glutenvrij, vegan en suikervrij." De finaleronde is op op 25 juni.

De 11 finalisten zijn: 

Beurre de Mer | Sebastiaan Knottnerus

Beurre de Mer is een delicate lijn van drie soorten luxe boter waarin vis is verwerkt. De ansjovisboter, sardineboter en bottargaboter komen uit de handen van een kok die op Michelin niveau heeft gewerkt.

Boerenkaasfondue | Ray Heistek

Een speciaal recept belegen boerenkaasfondue in blik, au bain-marie op te warmen en overal mee naartoe te nemen. De kaasfondue bevat geen chemische toevoegingen.

Bokken bouillon | Annelies Hermsen

Het gebruikmaken van restproducten is populair onder foodies. Deze krachtige bouillon speelt in op de bone broth-trend én wordt gemaakt van de botten van bokjes, waarvan we het vlees ook steeds vaker terugzien in restaurants.

Dough-to-go | Meike Schaling

Gekoeld, kant-en-klaar, geportioneerd deeg dat een maand houdbaar is. Het deeg wordt ambachtelijk bereid en kent verschillende soorten, zoals chocolate chip cookie, oatmeal, speculaas, zandkoekjes, kruidnootjesdeeg en gingerbread. Het deeg hoeft alleen in de oven worden gezet en binnen enkele minuten staat een ambachtelijk vers koekje op tafel.

Easy Veg's | Jan van der Wal

Gemak dient de mens. Easy Veg’s zijn kant-en-klare voorgeblancheerde groentemixen die op maat geproduceerd kunnen worden. Scheelt veel snijden en koken, en dus tijd!

Joost & Paul jus de veau | Joost Brugman & Paul Jonker

Twee chefs willen met hun basisjus van kalfsbeenderen onmisbaar worden in iedere keuken. De prefab jus scheelt urenlang zelf in de keuken staan en maakt de mise-en-place en service eenvoudiger.

Lemon curd | Sandra Troost

In een scone, op een taart, in de yoghurt, op een beschuitje of op een Franse crêpe. De lemon curd is heel veelzijdig en gemaakt van eieren, citroensap- en schil, boter en suiker. Less is more!

Make-everything-better-sauce | Megan Vasko

Deze op mayonaise en pepers gebaseerde saus maakt volgens de maker alles lekkerder en is romig, kruidig, rokerig en pittig. Gaat goed op taco’s, pizza’s en broodjes. Alleen het gebruik in desserts is op eigen risico. Bijna everything dus.

Mama Kenia Samosa | Elizabeth ‘Mama Kenia’ Njeru

Een samosa is een driehoekige, knapperige, gevulde snack. In de Mama Kenia-samosa proef je Oost-Afrika terug. Ze zijn tot de nok toe gevuld met onder andere vlees, kip, groenten of zoetigheden.

Mama Madina's glutenvrij zuurdesembrood | Madina Mamedova

Gemaakt van onder andere maismeel, rijstmeel, boekweitmeel en maïzena. Het zuurdesembrood is niet zo zwaar als de meeste glutenvrije broden volgens de bakker, die zelf een glutenallergie heeft.

Pepesan | Willem van Huissteden

Dit Indische bijgerecht met makreel kan zowel warm als koud gegeten worden. Het is een diepvriesproduct dat pittig gekruid is en lang houdbaar.

Stemmen

Vanaf dit moment is het online stemproces op www.amsterdamfoodpitch.nl/stemmen/ van start gegaan zodat ook het publiek een stem heeft. Deze stemmen wegen voor 25% mee in de eindbeoordeling. Tot de finale worden de producten en de makers op verschillende manieren in de spotlights gezet, zowel on- als offline.

Op 25 juni 2018 pitchen de finalisten hun product voor de vakjury. Bij deze finale in de zelfbedieningsvestiging van De Kweker worden pers, vrienden en familie uitgenodigd. De stem van de vakjury is doorslaggevend en de winnaar wordt tijdens de finale bekendgemaakt.

De vakjury

In de vakjury zitten, Gert Blaauw algemeen directeur De Kweker en juryvoorzitter, culinair journalist Felix Wilbrink, foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkin’ Food, lifestyle editor Maartje Diepstraten van Barts Boekje en vooraanstaande chef-kok Tjitze van der Dam, chef van restaurants Persijn en Juniper & Kin in Hotel QO Amsterdam.

Hoofdprijs

De winnaar wint de titel ‘Lekkerste product van 2018’ en een geldbedrag van € 1.500. Het winnende product wordt gepresenteerd tijdens de Horecava 2019 en opgenomen in het schap van De Kweker. Daarnaast krijgt de winnaar ondersteuning bij de ontwikkeling, branding en lancering van het product op basis van consultancy uren van verschillende adviesbureaus.