Mannetjesdier geen laagwaardig bijproduct

bbq mannenvlees2

Youth Food Movement Brabant en enkele partners organiseren zaterdag 17 oktober een Mannenvlees BBQ. Ze willen bereiken dat bok, haan en stier niet meer gezien worden als laagwaardig bijproduct.

"Als je iets eet, eet je ook iets niet.Want bij dat glas melk dat je drinkt en dat eitje dat je bakt, hoort ook een ander product: de man. En met dit mannetjesdier weten we maar moeilijk raad. We voeren het als restproduct aan andere dieren, verwerken het tot relatief laagwaardig vleeswaren of - als we het echt niet meer weten - maken ze af. Hoe kan dit? En kan dit niet anders?", vragen de initiatiefnemers zich af.

Ze stellen dat de drang naar efficiency in het voedselsysteem er de afgelopen decennia voor heeft gezorgd dat een deel van de dieren – en met name de mannetjes dus – verworden is toch een laagwaardig en laag gewaardeerd bijproduct. "Jaarlijks gaat het om 40 miljoen haantjes, 75 duizend bokjes en 1,4 miljoen stiertjes. Zijn we inmiddels als consument hieraan zo gewend dat we er niet meer bij stilstaan? Of staan we er niet bij stil omdat we het niet weten?"

Barbecue

David Pauka, finalist van de kookbattle Masterchef 2014, serveert vanaf zaterdag 17 oktober vanaf 12.00 uur op het Ketelhuisplein in Eindhoven smakelijke porties haan, bok en stier. Naast Youth Food Movement Brabant zijn bij de barbecue het Transitieteam Brabantse Agrofood, Studio 1:1 en Foodcurators betrokken.