Dossiers

  • Premium
    zoutreductie

    EVMI achtergrond & analyse – Zoutvermindering

    De voedingsmiddelenindustrie werkt aan verlaging van het zoutgehalte zonder dat de houdbaarheid en andere functionaliteiten worden aangetast. Ook de acceptatie van consumenten mag niet uit het oog verloren worden. Smaak, aroma en mondgevoel moeten goed blijven, anders laat de consument het product links liggen. Daarom zijn fabrikanten aan de slag gegaan met aanpassingen in de matrix en met zoutvervangers. Lees verder →

  • Premium
    Foto: Boodschapp
Boodschapp is een gratis app dat 7.500
voedingsmiddelen van Albert Heijn,
C1000 en Jumbo vergelijkt op gehalten
aan verzadigd vet, suikers,
vezels en zout. De app heeft een
banden met voedingsmiddelenbedrijven.
In 2015 hoopt
Boodschapp in ieder geval 500.000 consumenten als
gebruiker te hebben.

    EVMI achtergrond & analyse – Social media

    Twitter, Facebook en Instagram zijn niet meer weg te denken. Ontevreden consumenten kunnen hun ongenoegen over een product delen met de rest van de wereld. Voedingsmiddelenbedrijven kunnen social media natuurlijk ook inzetten om de binding van consumenten met hun merk te versterken, om vragen te beantwoorden en voor productontwikkeling. Lees verder →

  • Premium
    nexpod

    EVMI achtergrond & analyse – Havveps

    Havveps zijn door voedingsmiddelenproducenten verkochte apparaten waarmee consumenten thuis drankjes kunnen bereiden met behulp van door diezelfde fabrikanten gemaakte producten. Voorbeelden zijn de BeerTender, de Senseo, de Tassimo en de Special T-machine. Klantentrouw gegarandeerd, evenals civiele processen tegen navolgers. Maar succes is niet altijd gegarandeerd. Lees verder →

  • Premium
    Foto: David Parry/PA Wire

    EVMI achtergrond & analyse – Kweekvlees

    Vlees kweken in een laboratorium leek altijd science fiction, in elk geval iets van de verre, verre toekomst.Professor Mark Post van Maastricht Universiteit heeft aangetoond dat het daadwerkelijk mogelijk is in het lab een vleesproduct te maken. Maar critici menen dat kweekvlees achterhaald is. Vleesvervangers met plantaardige eiwitten worden steeds beter van kwaliteit en ook producten met insecten liggen inmiddels bij de horecagroothandel en zelfs in de supermarkt. Lees verder →

  • Premium
    Foto's: Tom van der Meer, Norbert van der Werff

    EVMI achtergrond & analyse – Vetzuursamenstelling

    Bij het verbeteren van het vetzuurprofiel draait het onder meer om het terugdringen van transvetten, het vervangen van verzadigde door onverzadigde vetten en het verwijderen van het totaal aan vetten om het aantal kilocalorieën terug te dringen. Verbetering van de vetzuursamenstelling van voedingsmiddelen is echter complex. Lees verder →