Editie 6 - 2020

In EVMI editie 6:

"Afval bestaat niet"

André Heeres is chemicus en lector biobased chemie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij houdt zich bezig met plastic en biogrondstoffen, zoals hooi. Zo zoekt hij naar biobased alternatieven voor bijvoorbeeld PET en kijkt hij naar de mogelijkheden voor recycling en upcycling van plastics. Hij pleit voor hoogwaardiger hergebruik van materialen.

Wageningse visionairen

Wageningse onderzoekers Imke De Boer en Evelien De Olde ontwikkelden samen met een uitgebreid team
van agrariërs, natuurbeheerders en wetenschappers van de WUR, een herontwerp van het huidige Nederlandse voedselsysteem. Ze zijn finalisten in de Food System Vision Prize.

Kritiek op het idee van kringlooplandbouw

In juli schreef de als biofysicus opgeleide agrobioloog en GroenLinks-lid Henk Breman een analyse van de landbouwparagraaf van zijn partij. Hij stuurde die naar een geselecteerd aantal mensen met het verzoek om commentaar en correcties. Zijn kritiek is beleefd geformuleerd, maar een harde waarschuwing: stop met het idee van kringlooplandbouw.

Fusie UTZ en Rainforest Alliance

De kikker in het logo blijft, maar door de fusie van het Nederlandse UTZ en de Amerikaanse Rainforest Alliance verandert er ook een hoop: gedeelde verantwoordelijkheid en strengere eisen voor mensenrechten en klimaatslimme landbouw, bijvoorbeeld. Beter gebruik van data moet bovendien de transparantie in de keten vergroten.

 

Op zoek naar duurzame plastics

Op de hybride Empack gaan verschillende kenners in op de toekomst van duurzaam verpakken. Samen bieden zij elke schakel een handvat om op zoek te gaan naar een duurzame keten voor plastics.

Medewerkers 2.0 voor de bakkerij- en zoetwarensector

Een gezonde toekomst voor de bakkerij- en zoetwarensector, daar zet het Bakery
Sweets Center in Noord-Nederland zich voor in. Het is hiermee een voorbeeld voor
de rest van het land.

In deze editie
Plastic: vloek én zegen

Plastic: vloek én zegen

  Plastic: vloek én zegen André Heeres is chemicus en lector biobased chemie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij houdt zich bezig met plastic en biogrondstoffen, zoals hooi. Zo zoekt hij naar biobased alternatieven voor bijvoorbeeld PET en kijkt hij naar de mogelijkheden om plastics te recyclen en upcyclen. Hij pleit voor hoogwaardiger...

Toekomstvisie op ons voedselsysteem

Toekomstvisie op ons voedselsysteem

De Food System Vision Prize, een initiatief van de Amerikaanse Rockefeller Foundation en partners SecondMuse en OpenIDEO, daagde organisaties wereldwijd uit een visie te formuleren op een gezond en regeneratief voedselsysteem in een regio naar keuze voor het jaar 2050. Uit meer dan 1.300 inzendingen wereldwijd werden uiteindelijk tien finalisten gekozen....

Fusie UTZ en Rainforest Alliance

Fusie UTZ en Rainforest Alliance

De kikker in het logo blijft, maar door de fusie van het Nederlandse UTZ en de Amerikaanse Rainforest Alliance verandert er ook een hoop: gedeelde verantwoordelijkheid en strengere eisen voor mensenrechten en klimaatslimme landbouw, bijvoorbeeld. Beter gebruik van data moet bovendien de transparantie in de keten vergroten.  Anders dan de naam...

Duurzaamheid zet de toon op hybride Empack

Duurzaamheid zet de toon op hybride Empack

Vanwege de coronacrisis was de verpakkingsbeurs Empack dit jaar voor het eerst hybride. Naast een eendaagse fysieke beurs was er de driedaagse digitale variant. Verduurzaming van plastic verpakkingen vormde de rode draad bij de beurspresentaties.  “Stilzitten was geen optie voor ons”, aldus Rowdy van Nieuwenhuizen van beursorganisator...

Leesvoer voor luie boeren

Leesvoer voor luie boeren

Een jaar lang bezocht Volkskrant-journalist Mac van Dinther wekelijks het voedselbos Ketelbroek in Groesbeek, waar hij van Wouter van Eck leerde hoe een voedselbos werkt, wat er groeit en wat het produceert. “Gaan we hiermee de wereld voeden?” Dat is vaak de vraag die gesteld wordt aan mensen die met een alternatief komen voor de reguliere...

Column: Corona en de kracht van ketenintegratie

Column: Corona en de kracht van ketenintegratie

Dat we ingrediënten van over de hele wereld halen, vinden we heel normaal. Onze voorouders haalden in de vijftiende eeuw immers al grondstoffen en specerijen uit alle werelddelen. Met de ontwikkeling van snelle transport- en communicatiemogelijkheden zijn mondiale productieketens in de voedingsindustrie alleen maar toegenomen. Maar nu de uitbraak...

‘Vergeet kringlooplandbouw’

‘Vergeet kringlooplandbouw’

In juli schreef de als biofysicus opgeleide agrobioloog en GroenLinks-lid Henk Breman een analyse van de landbouwparagraaf van zijn partij. Hij stuurde die naar een geselecteerd aantal mensen met het verzoek om commentaar en correcties. Zijn kritiek is beleefd geformuleerd, maar een harde waarschuwing: stop met het idee van kringlooplandbouw. De scherpe...

Column: Naar duurzaam en gezond voedsel

Column: Naar duurzaam en gezond voedsel

Naar duurzaam en gezond voedsel In 2019 gaf de EAT-Lancet-commissie aan dat er radicale veranderingen nodig zijn om een wereldbevolking van 10 miljard mensen in 2050 duurzaam en gezond te kunnen voeden. Het driejarig onderzoek door 37 vooraanstaande voedselexperts uit 16 landen geeft aan dat ‘business as usual’ geen optie is. Concreet...

Duurzaam is duurder

Duurzaam is duurder

Uit een marktonderzoek dat werd uitgevoerd door boerenkoepel LTO zou blijken dat de consument geen kiloknallers meer wil. De onderzoekers concluderen dat de consument wel duurzaam vlees wil, maar (nog) niet bereid is om de meerprijs daarvan te betalen. Onderwijl dreigt de kostprijs van slachters te stijgen, komt er een recessie aan en bereiden supermarkten...