EVMI 1 2018

Of je nou publieksbladen, nieuwssites of vakbladen leest, over de trends in food zijn de meeste voorspellers het wel eens. Autarkie, lokaal, seizoensgebonden en natuurlijk (inclusief de bijbehorende discussie wat dat nu precies is), (nog) minder vlees, suiker met mate. Zeewier blijft, algen komen. Kweekvlees verschijnt, ambachtelijk vlees herovert zijn plek. En het schijnt dat na de Peruaanse keuken nu ook het gebak uit dat land deze kant op komt.

In deze uitgave:

Trends op Horecava 2018

Groen, gezond, circulair en 3D

Volledig biobased en composteerbaar

Koffiecapsule Peeze kan op de composthoop.

Trends op de arbeidsmarkt

Interview met Ela Timar, Intercedente van het jaar 2017

Trends in verpakkingen

Felix Helander van Packbridge over duurzaamheid en hightech.

PaperFoam; gebakken lucht uit Barneveld

Biobased materiaal en kunststoftechnologie maken lichte verpakkingen.

Sensor Spot

Rode stip verbleekt als de verpakking breekt.

Mee met de trend

Minder suiker en zout bij Kraft Heinz.

Zuivelproducent Boermarke gaat specialiseren

Troostwijk Veilingen verkoopt de overbodig geworden machines.

‘If you can’t stand the heat, get out of the kitchen’

Shieltronics beschermt voeding tegen brute magnetronkracht.

Smart industry; winst uit kennis van het eigen proces

Penko ontwikkelt en produceert weeg-, doseer- en besturingsoplossingen.

 
In deze editie
Trends spotten op Horecava 2018 'Groen, gezond,  circulair en 3D'

Trends spotten op Horecava 2018 'Groen, gezond, circulair en 3D'

De horecavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam is elk jaar een goede graadmeter om te horen, voelen, proeven en ruiken wat de trends in de food- en horecasector zijn. Gezond eten blijft de voedingsbodem. Dat leidt bij foodproducenten tot het verminderen van toegevoegde suikers, allergenen en vlees. Circulariteit is booming, 3D foodprinten heeft...

Peeze 'Koffiecapsule op  composthoop'

Peeze 'Koffiecapsule op composthoop'

Koffiebranderij Peeze in Arnhem heeft als eerste in de wereld volledig biobased èn composteerbare koffiecapsules op de markt gebracht. “Wij werken bewust naar de circulaire economie toe. De nieuwe koffiecups passen in ons streven om onze grond-stofkringlopen zo goed mogelijk te sluiten”, zegt algemeen directeur Timmo Terpstra. Met...

Foodintercedent van het jaar Ela Timar

Foodintercedent van het jaar Ela Timar

Ela Timar, van uitzendbureau Interactief Groep, is Intercedent van het jaar 2017. Timar werkt in de voedingsmiddelenbranche. Een sector in beweging. “De dynamiek is terug. Vraag en aanbod is niet in balans, mensen hebben weer wat te kiezen.” Dat betekent dat werkgevers aan zet zijn.

Duurzamer en  meer hightech

Duurzamer en meer hightech

Binnen het industriële netwerk Packbridge werken bedrijven aan betere en duurzamere verpakkingen voor voedingsmiddelen. Felix Helander, woordvoerder voor de organisatie, over trends op het gebied van verpakkingen aan de hand van voorbeelden die binnen Packbridge werden ontwikkeld. “Eén van de belangrijkste trends in verpakkingsland...

Paperfoam 'Gebakken lucht  uit Barneveld'

Paperfoam 'Gebakken lucht uit Barneveld'

Er zijn weinig bedrijven die er openlijk mee te kopen dat ze gebakken lucht verkopen, maar PaperFoam uit Barneveld is er juist trots op. Het combineert biobased materialen en de kunststoftechnologie van spuitgieten voor het maken van lichte en milieuvriendelijke verpakkingen. PaperFoam maakt verpakkingen uit aardappelzetmeel, natuurlijke vezels, water...

Minder suiker en zout bij Kraft Heinz

Minder suiker en zout bij Kraft Heinz

Minder zout en vooral minder suiker blijft de trend onder consumenten. The Kraft Heinz Company reduceert deze ingrediënten in verschillende van hun – iconische – producten. Met behoud van de smaak en stabiliteit van de producten. Een ingewikkeld proces, legt Janneke Burgers, product development manager Benelux bij The Kraft Heinz...

Rode stip verbleekt als verpakking breekt

Rode stip verbleekt als verpakking breekt

Veel slimme verpakkingen willen aan de consument of de retailer duidelijk maken of de inhoud van een verpakking nog goed is. Sensor Spot heeft een overzichtelijker doel: zorgen dat de verpakker en retailer kunnen beoordelen of het verpakkingsproces goed is verlopen. Vooral aan het begin van een verpakkingsbatch, bij de eerste vijfentwintig verpakkingen,...

Shieltronics  beschermt voeding  in magnetron

Shieltronics beschermt voeding in magnetron

‘If you can’t stand the heat, get out of the kitchen’. Bij Shieltronics redeneren ze anders: als de voeding niet tegen de hitte kan, bescherm het dan tijdens het opwarmen met de juiste folie. De magnetron is een geweldig apparaat om eten en drinken op te warmen, maar het heeft ook zo zijn beperkingen. Laat iets er even te lang...

Haal winst uit kennis van je eigen proces

Haal winst uit kennis van je eigen proces

Penko in Ede ontwikkelt en produceert weeg-, doseer- en besturingsoplossingen voor de (voedingsmiddelen)industrie. Veel klanten realiseren zich dat beheersing van de procesdata van begin tot eind een flinke efficiëntieverbetering mogelijk maakt. Salesmanager Vincent van der Wel: “Anderzijds zien we ook bedrijven die er nog weinig mee...

Eurofins ontzorgt met nieuwe app

Eurofins ontzorgt met nieuwe app

Eurofins Food & Feed Testing Netherlands brengt dit jaar een nieuwe HACCP registratietool op de markt in de vorm van een app. “De digitale applicatie zorgt ervoor dat je wettelijk verplichte controlemomenten nooit meer vergeet”, weet initiatiefnemer en mede-ontwikkelaar Johan Jongsma. “Een taak die dagelijks moet worden geregistreerd,...