EVMI 1 2020

cover-evmi-1-2020

In dit themanummer over digitalisering lees je wat o.a. smart industry en kunstmatige intelligentie kunnen betekenen in het productieproces. Ook nemen we een kijkje in het nieuwe R&D-centrum van Unilever, midden op de universiteitscampus in Wageningen.

En verder:

Digitalisering in het MKB

Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain, autonome systemen: ook in de voedselindustrie raken producenten in de greep van digitale technologieën. Terecht, want technologie kan oplossingen bieden voor de grote problemen van de 21e eeuw. Maar voor midden- en kleinbedrijven, toch het grootste deel van de sector, is het moeilijk aan die vooruitgang deel te nemen. Hoe kunnen deze bedrijven profiteren van digitale technologie?

Rob van Lint blikt vooruit

Welke nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid en kwaliteit kan de voedselindustrie verwachten in 2020? Waar liggen kansen voor verbetering, zowel binnen als buiten de NVWA? We bespreken het met Inspecteur-Generaal Rob van Lint.

Welkom in de wondere wereld van de wicked tuna

Sinds hij in de jaren ’90 in Spanje woonde en zag hoe de blauwvintonijnen daar op traditionele manier gevangen werden, heeft de tonijn econoom en journalist Steven Adolf niet meer losgelaten. Onlangs verscheen zijn boek ‘Tuna Wars’ over de mooie, maar zeker ook de minder mooie kanten van de tonijnvangst.

In deze editie
Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

De industrialisering van de broodproductie heeft wezenlijk bijgedragen aan de verbetering van de voedselvoorziening. Aan het einde van de 19de eeuw at de Nederlander gemiddeld drie keer meer tarwebrood dan in het midden van de eeuw. In dezelfde periode steeg de levensverwachting met ruim tien jaar.  Samuel Sarphati (1813-1866) geniet onder Amsterdammers...

Boekrecensie: De smaak van Amsterdam

Boekrecensie: De smaak van Amsterdam

Wat is dat nu eigenlijk, de ‘smaak van Amsterdam?’ Dat is een vraag die het dagblad ‘De Tijd’ in 1958 al stelde. En blijkbaar leeft de vraag nog steeds. Zes verschillende schrijvers belichten vanuit verschillende invalshoeken het ontstaan en de evolutie van de Amsterdamse eet- en drinkcultuur.  Justyna Wubs-Mrozewicz start...

De mooie en minder mooie kanten van de tonijnvangst

De mooie en minder mooie kanten van de tonijnvangst

Sinds hij in de jaren ’90 in Spanje woonde en zag hoe de blauwvintonijnen daar op traditionele manier gevangen werden, heeft de tonijn econoom en journalist Steven Adolf niet meer losgelaten. Onlangs verscheen zijn boek ‘Tuna Wars’ over de mooie, maar zeker ook de minder mooie kanten van de tonijnvangst. Het begon in de jaren ’90...