EVMI 1 2022

Cover EVMI 1 2022

In de eerste EVMI van 2022 staat het thema Processing centraal. Een greep uit de onderwerpen in deze editie: meer aandacht voor het consumentenperspectief, de stand van zaken in eiwittransitie, gecoat papier als verpakking en high tech yoghurtafvulmachines. Lees EVMI 1 hier online

Redactioneel van hoofdredacteur Janet Kooren: 

Ik ben benieuwd. Naar wat er over tien jaar op mijn bord ligt en hoe het daar komt. Wat de samenstelling is, hoe het geproduceerd is en zelfs hoe het eruit ziet! Want als ik even terugdenk aan wat er tien jaar geleden op mijn bord lag, is daar toch wel aardig iets aan veranderd.

En verandering wordt niet alleen gedreven door veranderende smaak, maar steeds meer door veranderende bewustwording bij de consument. Gaan we van push naar pull? Zoals Leo Munnikes in het interview op pagina 8 zegt: “Duurzaamheid of lokale herkomst is voor consumenten steeds vaker een motivatie om een product aan te schaffen. Maar als het niet lekker is, volgt er geen herhaalaankoop.”

We vragen ons af in hoeverre dat voor jou als foodprofessional nu al jouw handelen bepaalt, of dat je het nog voor je uit schuift. Lang kan dat niet meer, maar kunnen we over tien jaar wel produceren wat de consument vraagt en wat is daarvoor nodig? En hoe verpakken we het? Allemaal vragen waar we niet alleen in dit nummer, maar ook in de loop van het jaar aandacht voor zullen hebben.

Ook tijdens het evenement Food Technology, dat op 13 en 14 april in de Brabanthallen gaat plaatsvinden is er volop aandacht voor al deze vragen. Omikron lijkt ons de ruimte te geven om live bij elkaar te komen en we zien nog steeds nieuwe deelnemers en sprekers het programma verder verrijken. We kunnen niet wachten om weer ouderwets te praten over vernieuwingen.

Het begin van dit jaar kenmerkt zich door een andere verandering, maar die had onze trouwe lezer natuurlijk allang opgemerkt. Het uiterlijk van EVMI is veranderd! Het was tijd voor een fris nieuw jasje. En voor de lezers van onze andere food titels: alle bladen uit ons food cluster krijgen nu dezelfde look and feel. Branding heet zoiets met een goed Nederlands woord. Maar herkenbaar is het in ieder geval.

Tja, over tien jaar doen mijn kinderen hun eigen boodschappen, ik ben heel benieuwd wat er in hun boodschappenkarretje ligt. Als ze al een supermarkt betreden.

janet

Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl

In deze editie
Meer aandacht voor consumentenperspectief

Meer aandacht voor consumentenperspectief

Learning by doing is het credo bij Flevo Campus in Almere. Bij het kennisplatform houden ze zich in verschillende projecten bezig met voedselvraagstukken van de toekomst. Op microniveau, dus voor de stad en regio.

Eiwittransitie: waar staan we en waar gaan we naartoe?

Eiwittransitie: waar staan we en waar gaan we naartoe?

Sinds eind vorig jaar heeft ons land de Nationale Eiwitstrategie. Het is een antwoord op de oproep in 2018 van de Europese Unie: om in de behoefte aan plantaardig eiwit te voorzien, moeten de lidstaten minder afhankelijk worden van de import van bijvoorbeeld soja en meer zelfvoorzienend worden.

Food in Transitie 2030: niets constanter dan verandering

Food in Transitie 2030: niets constanter dan verandering

De continue verandering in onze maatschappij vraagt veel van de bedrijven en mensen in de levensmiddelenindustrie. Hoe zorg je ervoor dat je vitaal, vaardig en wendbaar blijft?

Duurzame verpakkingen: uitdaging voor voedselveiligheid

Duurzame verpakkingen: uitdaging voor voedselveiligheid

Materialen die in contact komen met voedingsmiddelen moeten voldoen aan uitgebreide en complexe wetgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om verpakkingen of een lopende band in een productie-omgeving.

Duurzame en gezonde voeding

Duurzame en gezonde voeding

De EAT Lancet Commissie pleitte in 2018 na 3 jaar onderzoek voor ‘een radicale herinrichting van ‘food supply chains’ om de wereldbevolking in 2050 duurzaam en gezond te kunnen voeden. De voorgestelde maatregelen omvatten verdubbeling van de consumptie van groenten, peulvruchten, fruit en noten, halvering van de consumptie van rood vlees en suiker en...

'Holistisch' verenigd naar het jaar 2080

'Holistisch' verenigd naar het jaar 2080

Holistisch’ naar verpakken kijken en met een ‘open mind’ samenwerken, zo hebben ondernemingen de beste kans het jaar 2080 te halen.

Processing en innovatie

Processing en innovatie

Column - Henk Jan van Lent

Samenwerking klant en leveranciers | Hightech yoghurtafvulmachine

Samenwerking klant en leveranciers | Hightech yoghurtafvulmachine

Bij Steven in Joure ontwikkelden en bouwden de 18 werknemers in amper vijf maanden een volledig nieuwe automatische yoghurt-afvulmachine. Geholpen door een intensieve samenwerking met de eindklant én toeleveranciers werd er een bijzondere hightech machine neergezet.

Goede processing is de sleutel

Er is een trend merkbaar om onbewerkt en onverhit voedsel te eten. De aspecten microbiologie en kwaliteit worden vaak vergeten. Een vers geplukte appel zal het maximale aan werkzame vitamines en enzymen bevatten.

Papieren foodverpakking met coating onder de loep

Papieren foodverpakking met coating onder de loep

Kunnen (gecoate) papieren verpakkingen een alternatief bieden voor plastic? Twee Belgische instituten zijn een onderzoek naar gestart naar dit soort verpakkingen. In de tussentijd zijn twee Poolse en twee Duitse instituten en organisaties aangesloten.