EVMI 2 2019

cover-evmi-2-2019

De nieuwe EVMI staat in het teken van plastic verpakkingen. In februari sloten zo’n zeventig bedrijven met staatssecretaris Van Veldhoven het zogenoemde Plastic Pact. Om de milieubelasting van plastic verpakkingen te beperken, worden ambitieuze recyclingdoelen gesteld voor 2025. Zijn die doelen wel haalbaar? En hoe zit het met bioplastics?

In deze uitgave:

  • Chemisch recyclen
  • Hoe gaat het nu met: bioplastics?
  • Nieuwe markten voor melkzuur
  • Kunststofketen nog lang niet circulair
  • Tony's Chocolonely opent winkel met minifabriek 
  • Bananenziekte dringt zich op
  • Blockchain voor een betere wereld

En de rubrieken

  • Blik op de branche
  • De visie van
  • Labtechnology
  • Carrière
  • Evenementen
In deze editie
Niet zo gek, zo'n labelcheck

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Klopt de informatie op een verpakking? Als consument moet je daarop kunnen vertrouwen. Helaas komt het regelmatig voor dat artikelen moeten worden teruggeroepen, omdat de informatie op de verpakking niet klopt.

'Kunststofketen nog lang niet circulair'

'Kunststofketen nog lang niet circulair'

Het KIDV presenteerde afgelopen januari een reeks modellen, tools en verbeteropties die bedrijven die het Plastic Pact hebben getekend hard nodig hebben. We behoren tot de koplopers op het gebied van kunststofrecycling, maar er zit spanning tussen de kwantiteit en de kwaliteit,’ zegt Marieke Brouwer van Wageningen Food & Biobased Research...

Bananenziekte dringt zich op

Bananenziekte dringt zich op

De banaan staat onder druk door een agressieve schimmel. Er is een resistente transgene banaan, maar veredeling is de echte oplossing. Afhankelijkheid van één kloon en bestrijdingsmiddelen moet overboord.  De berichten over tropische plantenziektes die de bananenteelt bedreigen zijn verontrustend. De wereldwijd geteelde Cavendish-banaan...

Geraffineerd over allergie

Geraffineerd over allergie

Voedselproducenten hebben dagelijks te maken met allergenen, al is het maar om kruisbestuiving en pijnlijke recalls te voorkomen. Dat is belangrijk, want het aantal mensen dat allergieën ontwikkelt lijkt toe te nemen. Maar juist daarom moeten voedselproducenten op een ander niveau gaan nadenken over de verhouding tussen voedsel en het immuunsysteem,...

Bescherm  je innovatie

Bescherm je innovatie

Bij octrooien heeft iedere branche zijn eigenaardigheden. Op het 3i-Event op 18 april in Eindhoven worden onder meer IP-ontwikkelingen belicht. Bij deze een voorproefje. Vanuit onderzoeksoogpunt groeien branches als de chemie, life sciences, farmacie en voedseltechnologie naar elkaar toe. Het draait om de interactie tussen moleculen, steeds vaker in...

Nieuw leven  voor plastic

Nieuw leven voor plastic

Afvalverwerkers en chemiebedrijven zijn vergevorderd met nieuwe methodes om gemengd plasticafval om te zetten in schone grondstoffen voor nieuwe plastics.  De meeste mensen denken bij plasticrecycling aan gescheiden inzamelen, sorteren en granuleren van kunststofafval, om er uiteindelijk nieuwe producten van te maken. Maar bedrijven in de chemiesector...

De groene wegen naar Rome

De groene wegen naar Rome

De publieke opinie en beleidsmakers willen meer groene gewasbescherming. Hoe krijg je dat grootschalig en zonder marge-erosie voor elkaar?

Halve maatregelen in de Reclamecode

Halve maatregelen in de Reclamecode

Vanaf 1 februari 2019 is de nieuwe Reclamecode Voor Voedingsmiddelen (RVV) van kracht. Hierin staat dat er vanaf 1 juli 2020 geen verpakkingen met kinderidolen meer in de winkels mogen liggen. Ondanks dat de Consumentenbond inspraak heeft gehad in de nieuwe reclamecode, vinden ze de regels op het gebied van kindermarketing nog niet streng genoeg. Babs...

Proceslijn in de winkel bij Tony's Chocolonely

Proceslijn in de winkel bij Tony's Chocolonely

‘Waarom zouden mensen naar onze winkel komen? Albert Heijn verkoopt ons product immers ook,’ vroegen ze zich af bij Tony’s Chocolonely. Hun antwoord: een minifabriek waar klanten hun gepersonaliseerde reep van de proceslijn af zien rollen. Waar ze die bijzondere winkelfabriek wilden gaan maken? Waarom niet gewoon een monumentaal pand,...

Interview: nieuwe markten voor melkzuur

Interview: nieuwe markten voor melkzuur

Als Senior Vice President Food bij Corbion is Ruud Peerbooms regelmatig in het buitenland – met name in de VS. Dat is te merken aan zijn taalgebruik: bijna elke zin bevat één of meer Engelse woorden. Het is living in the fast lane – zo lijkt het als je hem door de gang ziet lopen. Maar dat valt wel mee, verzekert hij. Corbion...