EVMI 2 2020

evmi2-2020-cover

In dit themanummer over verpakkingen duiken we in een flink aantal trends op het gebied van verpakkingsontwerp, zoals een grotere focus op het ontwerp van verpakkingen voor online verkoop. Ook vragen we Chris Bruijnes van het KIDV naar zijn visie op het circulair maken van de verpakkingsketen.

En verder:

Smart packaging

Door middel van smart packaging kunnen ook verpakkingen onderdeel uit gaan maken van de digitale wereld. We onderzoeken de trends en ontwikkelingen op dit gebied, van goedkope houdbaarheidssensoren tot slimme interactie met consumenten.

Nanopack

Het EU-project NanoPack ontwikkelde een actieve polymeerfilm die als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen dient. Het verpakkingsmateriaal moet de houdbaarheid van het verpakte voedsel aanzienlijk verlengen. Eind vorig jaar werd het project afgerond en de resultaten zien er veelbelovend uit.

Suikerbelasting wereldwijd

In Nederland zijn we gewend om te polderen en is de introductie van een belasting op suiker erg onwaarschijnlijk. Maar elders in de wereld zijn zulke accijnzen wel ingevoerd, zoals in Groot-Brittannië. Wat zijn de effecten in die landen?

 

Wil je de diepgravende artikelen uit onze magazines lezen? Neem hier een abonnement.

In deze editie
Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Vezelrijk witbrood mogelijk met plantenveredeling

Wetenschappers van het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research hebben ontdekt welke genen in graan verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid vezels in bloem. Daarmee ligt de weg open voor de ontwikkeling van een graansoort waar vezelrijk witbrood van gemaakt kan worden. Dat voedingsvezels belangrijk zijn voor de gezondheid is bij consumenten...

Onderzoekers: composteerbaar plastic kan prima bij het gft

Onderzoekers: composteerbaar plastic kan prima bij het gft

Biologisch afbreekbaar plastic breekt snel genoeg af om zonder problemen verwerkt te kunnen worden met het GFT-afval. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research op basis van een onderzoek naar plastic in het Nederlandse GFT-afvalverwerkingsproces. Verpakkingen van composteerbaar plastic maken wordt aan alle kanten afgeraden....

‘Groentesector moet inzetten op nieuwe eetmomenten’

‘Groentesector moet inzetten op nieuwe eetmomenten’

Uit een enquête van ABN Amro blijkt dat mensen in omringende landen veel vaker groente eten tijdens het ontbijt of de lunch dan Nederlanders. Nederlanders eten gemiddeld 131 gram groente per dag, een stuk minder dan de geadviseerde 250 gram. Dat kan veranderen als de retail- en groentesector meer inzet op het faciliteren van andere eetmomenten...

Smart packaging: heden en toekomst

Smart packaging: heden en toekomst

Als er een algemeen buzzword is dat de verpakkingswereld bezighoudt, dan is het ‘smart packaging’. De verpakking wordt digitaal, en gaat communiceren met alle systemen in de logistieke keten én met de smartphone van de consument. We bekijken de trends en ontwikkelingen, van warmtesensors tot augmented reality. In de toekomst zullen...

Trends in verpakkingsontwerp: ontwerpen met oog op online verkoop

Trends in verpakkingsontwerp: ontwerpen met oog op online verkoop

Een verpakking is allang niet meer slechts een functioneel omhulsel van een product. Consumenten proeven met hun ogen, dus het is zaak eruit te springen in het schap én online. Hoe doe je dat in deze tijd?  Een verpakking ontwerpen is een samenspel tussen de bescherming van het product, distributiegemak, kosten, duurzaamheid en aandacht...

Novish: 'we willen rebellie uitstralen'

Novish: 'we willen rebellie uitstralen'

Nederland is weer een veganfenomeen rijker. Novish ontwikkelt plantaardige alternatieven voor vis en ligt waarschijnlijk in het najaar in de schappen van de supermarkt. Initiatiefnemers zijn Maiko van der Meer, Katja Busser en Paul den Dulk. Van der Meer werkte jaren in de vis- en vleesbranche, maar ziet kansen voor een vegan visproduct.  Als...

Actief plastic tegen voedselverspilling

Actief plastic tegen voedselverspilling

Het EU-project NanoPack ontwikkelde een actieve polymeerfilm die als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen dient. Het verpakkingsmateriaal moet de houdbaarheid van het verpakte voedsel aanzienlijk verlengen. Eind vorig jaar werd het project afgerond en de resultaten zien er veelbelovend uit. Op 1 januari 2017 ging het project NanoPack officieel...

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

MOSH en MOAH bestrijden

MOSH en MOAH bestrijden

Over MOSH en MOAH is de laatste jaren veel te doen. De koolstoffen, die qua naam eerder aan Japanse animatiehelden doen denken, komen voor in minerale oliën en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De stoffen zijn inmiddels aangetroffen in voedingsmiddelen, maar ook in diervoeding, voedingssupplementen, geneesmiddelen en cosmetica.  “Minerale...

De creatieve oplossingen van food-studenten

De creatieve oplossingen van food-studenten

Het is een unieke beleving, de HAS Food Experience die de hogeschool in Den Bosch jaarlijks voor hun studenten organiseert. Voor een dag verandert de school in een grote beursvloer waar dit keer meer dan 230 vierdejaarsstudenten hun projecten presenteren aan bezoekers. Bovendien wordt een aantal projecten nog eens extra in het zonnetje gezet met een...