EVMI 2 2021

Cover EVMI 2 2021
In EVMI 2 staat het thema Verpakken centraal. Abonnees hebben het magazine inmiddels op hun deurmat gevonden. Liever online lezen? Lees hier alle artikelen uit de nieuwste editie, met onder andere:

Een splinternieuw katern, Foodlab, vol laboratoriumtechniek en food innovatie

Allerlei nieuwe, slimme en milieuvriendelijke verpakkingen, zoals een nieuw vershoudend folie, thuisbezorgde weckpotten en de slimme GraviTray

Interviews met onder andere Jos Goebbels, Tim Kan en Willem de Vries
In deze editie
‘Dierenwelzijn en voedselveIligheid hebben topprioriteit’

‘Dierenwelzijn en voedselveIligheid hebben topprioriteit’

Foto’s: Jos Goebbels en Pixabay Door corona werd 2020 een bijzonder jaar voor de vleessector. De export naar China stond enige tijd op een laag pitje en de vraag naar kalfsvlees daalde sterk. Op de werkvloer kregen werknemers te maken met een coronaprotocol. Wat brengt het komende jaar? Jos Goebbels blikt vooruit in zijn laatste jaar als...

Langer vers dankzij nieuwe folie

Langer vers dankzij nieuwe folie

Het is geen sinecure om land- en tuinbouwproducten zonder kwaliteitsverlies te bewaren, te verpakken en te transporteren. Door kennis en kunde te bundelen hebben PerfoTec en Oerlemans Plastics samen een unieke, houdbaarheidverlengende folie ontwikkeld. Zuid-Amerikaanse asperges zijn na drie weken op zee nu verser dan onder de oude omstandigheden via...

Aziatische keuken op hoger plan

Aziatische keuken op hoger plan

Tim Kan, expert op het gebied van de Aziatische keuken, is meesterchef en culinair adviseur. Zijn kennis deelt hij door middel van onderwijs en masterclasses. Hij doet aan productontwikkeling voor onder meer retailers en is sinds kort ambassadeur van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. De Aziatische keuken op een hoger plan brengen, dat...

Visafval als verpakking

Visafval als verpakking

Visafval eindigt doorgaans op de composthoop. Daar breekt het binnen zes weken af en wordt daarna hergebruikt. Kan dat niet anders? Lucy Hughes, een Britse productontwerper, wilde hergebruik van visafval rerealiseren door rode algen te binden met eiwitten die uit vissenschubben worden gehaald. Het resultaat: een doorzichtig materiaal dat als verpakking...

Schone perslucht  is belangrijk

Schone perslucht is belangrijk

De richtlijnen voor het gebruik van perslucht in de voedingsmiddelenindustrie zijn duidelijk: de perslucht mag op geen enkele manier vervuild zijn. Maar over hoe je dit voor elkaar krijgt, is nauwelijks regelgeving. BEKO Technologies brengt daar verandering in.

Indicator toont houdbaarheid

Indicator toont houdbaarheid

Auteur: Erik Kruisselbrink Consumenten zien de meerwaarde van een houdbaarheidsindicator voor verse producten in een maaltijdbox. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) uitvoerde onder bijna 1.500 klanten van HelloFresh in Nederland en Vlaanderen.  WFBR voerde het onderzoek uit in samenwerking met...

(Waarom) koop jij je machine nog?

(Waarom) koop jij je machine nog?

Je kon het afgelopen jaar bijna geen vakblad openslaan of het woord kwam voorbij. Servitization. Volgens sommigen niet meer dan een buzzwoord. Maar Willem de Vries van STEM Industrial Marketing Community kijkt daar anders naar. “Ja, als we niet uitkijken, wordt het een buzzwoord. Dus hoog tijd om eens uiteen te zetten wat het eigenlijk inhoudt.” De...

Aandacht voor MOSH en MOAH

Aandacht voor MOSH en MOAH

De koolstoffen MOSH en MOAH, die voorkomen in minerale oliën, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De stoffen zijn inmiddels aangetroffen in voedingsmiddelen, maar ook in diervoeding, voedingssupplementen, geneesmiddelen en cosmetica. Vooral de vondst in babyvoeding baart zorgen. In 2019 publiceerde foodwatch hierover. Dit leidde tot meer controles...

Onverpakt verkopen mag wel degelijk!

Onverpakt verkopen mag wel degelijk!

We lazen onlangs dat biologische producten binnenkort weer in plastic moeten worden verpakt. Klopt dat? Kaat Appelman legt uit hoe het zit.   Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, gaat Skal vanaf 1 januari 2021 ook toezien op de...

Servies met bamboe of mais niet veilig?

Servies met bamboe of mais niet veilig?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken.  Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC. Keukenservies van bamboevezels...