EVMI 2 2022

EVMI 2 2022 cover

In EVMI 2 staat het thema transitie centraal. Een greep uit de onderwerpen in deze editie: anders kijken naar reststromen, zoeken naar de juiste toepassing van insecteneiwit, Food in Transitie 2030 en nieuwe membraantechnologie.

Lees EVMI 2 hier online!

Inhoud

ACTUEEL
Redactioneel
Feiten & cijfers
Interview: Guido Camps

FOOD INNOVATIE
Insecteneiwit: Toegelaten, nu nog omarmen
Cosun haalt waarde uit restproduct: Van suikerproducent tot bietverwerker

MANAGEMENT
Food in Transitie 2030 Deel 2: technische én sociale innovatie

PROCESSING EN PRODUCTIE
Forward Engineering: Automatiseren rondom ‘naakte’ producten
Digitaal sturingsmechanisme
Nieuwe membraantechnologie: Filtersysteem bespaart energie en water

FOOD LAB
Nieuw onderzoek fotosynthese: Efficiëntie verbeteren levert grote winst
Spectral Imaging voor food
Start-up verwaarden reststromen
Normontwikkeling voor honing

EN VERDER
Column IJsbrand Velzeboer
Carrière - Nelleke van der Wekken
De Toekomst - Susanne Euser
Boeken

In deze editie
‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

‘Makkelijk’ eten zorgt voor overeten

Hoe kan slimme technologie bijdragen aan gezonder eten? In het Wageningse voedingslab zijn ze dat aan het onderzoeken. Met behulp van sensoren, scanners, speciale camera’s en Artificiële Intelligentie (AI) wordt data verzameld over wat en hoe men eet.

Insecteneiwit zoekt beste toepassing

Insecteneiwit zoekt beste toepassing

2021 was een goed jaar voor het consumptie-insect (al denkt het beestje daar zelf mogelijk anders over). Na de meelworm en de sprinkhaan kreeg ook de krekel goedkeuring van de Europese commissie om als ’novel food’ voor menselijke consumptie te worden toegelaten.

Doorbreek de barrière van hygiëneprotocollen met de Tork Wasstation Dispenser

Doorbreek de barrière van hygiëneprotocollen met de Tork Wasstation Dispenser

BEDRIJFSINFORMATIE | Als het aankomt op hygiëne binnen de voedselverwerking, is er weinig ruimte voor fouten. De normen zijn het afgelopen half jaar nog meer aangescherpt, het naleven blijft een uitdaging. Ruim de helft van de floormanagers geeft aan het lastig te vinden hun werknemers te motiveren zich aan hygiëneprotocollen te houden en...

Productontwikkeling in de Food

Een productontwikkelingsproces begint vaak met een goed idee om aan een (nieuwe) behoefte te voldoen. Ook kan er een noodzaak zijn voor de ontwikkeling van producten door veranderende behoeften, wetgeving of eisen.

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.

In de pioniersfase

De plantaardige markt bevindt zich in een pioniersfase, iedereen speelt erop in omdat het een groeimarkt is. Het aanbod is nu redelijk klein, maar het zal alleen maar groter worden. Hoe krijg je dan nog dezelfde kwaliteitsproducten in de schappen? Dat zal een uitdaging zijn. Persoonlijk vind ik het een heel interessant marktsegment en ik geloof dat Euroma zich onderscheidt van andere spelers in de markt door intensief marktonderzoek, het verzamelen van marktdata en onze analyse van consumententrends om de smaakrichtingen die daarbij horen te identificeren en ontwikkelen. Er zijn meerdere kansen...

Eiwittransitie en de boon

Eiwittransitie en de boon

Nog even, voor de zekerheid, waarom een eiwittransitie? Met dierlijke eiwitten alleen lukt het niet om de hele wereldbevolking van voldoende eiwit te voorzien. Daarom is het nodig om met onze consumptie te verschuiven naar plantaardige eiwitten. Die vind je vooral in brood, granen, peulvruchten, noten en paddenstoelen. De voedingsmiddelenindustrie heeft...

Hier moet je op letten vóór marktintroductie

Nu we steeds meer zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel, staat ‘novel food’ vaker in the picture. En ook voedselproducenten die zich willen onderscheiden van de concurrent, kijken naar nieuwe additieven of ingrediënten.

Automatisering rondom ‘naakte’ producten | Forward Engineering

Hoe automatiseer je als voedselproducent een productieproces met ‘naakte’ organische producten, zonder groot financieel risico? QING en Stäubli Robotics lanceren een unieke aanpak in de Agri en Food markt.

Geheimen van een voedseltechnoloog

Veel voedingsmiddelentechnologen hebben een hekel aan koken. Een snufje zout in een pannetje soep wordt het liefst een zak zout van 25 kilo in een soeptank van 3.000 liter. Laat die snufjes van ‘dit en dat’ maar over aan koks met culinaire aspiraties. Een technoloog moet een brede industriële mindset hebben.Het nut van een voedingsmiddelentechnoloog zit hem vooral in zijn of haar brede kennis van grondstoffen en processen. Dit is nu zeer actueel, gelet op de zeer sterke prijsstijgingen op de termijnmarkten. Tarwe bijvoorbeeld. De prijs schiet momenteel omhoog, terwijl die van rijst...