EVMI 2 2018

EVMI 2 2018

Lekkerder, natuurlijker, glanzender, eerlijker, gezonder, duurzamer; de voedingsmiddelenindustrie staat nooit stil. Of het nu gaat om actieve ingrediënten voor medische voeding en voedings-supplementen, landbouw zonder chemie of 3D-metaalprinten; de voedingsmiddelenbranche zoekt constant mogelijkheden om (de productie van) onze voeding te verbeteren. En jongere generaties leveren daar nadrukkelijk een bijdrage aan. Zo organiseert de stichting Thought For Food jaarlijks een wereldwijde Challenge en Summit over voedselveiligheid voor onze groeiende wereld-bevolking. Dit platform daagt jonge professionals tot 35 jaar uit om hun ‘next generation innovation’ in te zetten om oplossingen te formuleren voor de ruim negen biljoen monden die de wereld in 2050 te voeden heeft. 

In deze uitgave: 

09 BioActor: ‘Klinisch onderzoek, maar geen claims’
BioActor ontwikkelt actieve ingrediënten voor medische voeding en voedingssupplementen.
12 Eerste jaarcongres Landbouw zonder chemie – hoe dan?
Wat staat landbouw zonder chemie in de weg? Kom op 28 maart.
18 Thought for Food vraagt jonge mensen mee te denken
FoPo gaat voedselverspilling tegen.
20 Biotechnologie en voeding
Vitalnext ontwikkelt klinisch voedingsmiddel.
23 Belangrijke grondstof voor voeding en energie
Zeewier groeit uit tot nieuwe sector.
26 Heel de wereld bakt met machines van Kaak Group
3D-metaalprinten heeft Kaak Group al veel gebracht en de Internet of Things-toepassingen beginnen ook vruchten af te werpen.
38 Arla Foods zet in op productie en technologie
Biologisch zuivelconcern investeert miljoenen in Nijkerk.

In deze editie
Eurofins staat pal naast de klant

Eurofins staat pal naast de klant

Eurofins Food & Feed Testing Netherlands heeft er met ingang van dit jaar een nieuwe Business Unit bij: Eurofins Onsite Food Testing Netherlands. In onsite laboratoria op vijf verschillende plekken in Nederland wordt snelle dienstverlening geboden en gewerkt aan grotere klantintimiteit.

BioActor: ‘Klinisch onderzoek, maar geen claims’

BioActor: ‘Klinisch onderzoek, maar geen claims’

Zuid-Limburg is het zuidelijkste puntje van Nederland. Toch groeien er olijven noch sinaasappels. Dat neemt niet weg dat beide vruchten belangrijk zijn voor de actieve ingrediënten die BioActor in Maastricht aan voedingsmiddelenproducenten levert. Wel aanwezig in Maastricht en minstens van even groot belang voor BioActor is een academisch ziekenhuis...

Wat staat landbouw zonder chemie in de weg?

Wat staat landbouw zonder chemie in de weg?

Insectensterfte en andere milieuzorgen spelen een hoofdrol in de publieke opinie. Ze worden toegeschreven aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de gangbare landbouw. Logisch dus dat de roep om meer duurzame vormen van land- en tuinbouw nadrukkelijk klinkt. Het allereerste Jaarcongres Landbouw zonder chemie – hoe dan? heeft als...

FoPo gaat voedsel- verspilling tegen

FoPo gaat voedsel- verspilling tegen

Grote hoeveelheden fruit worden weggegooid omdat ze beschadigd zijn, een afwijkende kleur of vorm hebben, te groot of juist te klein zijn. Fruit van goede kwaliteit, dat prima gegeten kan worden. Zonde, volgens Kent Ngo, Vika Jarolinkova en Gerald Perry Marin van FoPo. Zij deden mee aan de Thought For Food Challenge 2015 en maken er nu poeders van. Het...

Vitalnext maakt klinisch voedingsmiddel

Vitalnext maakt klinisch voedingsmiddel

Foto: Rein Strijker, CEO van Vitalnext Al jaren klinkt het dat voeding en geneesmiddelen naar elkaar toegroeien. De praktijk is anders, weet Rein Strijker van Vitalnext. Biotechnologie is vrijwel uitsluitend een pijplijn voor nieuwe geneesmiddelen, terwijl medische voeding het domein blijft van de voedingsmiddelenindustrie. Vitalnext maakt in het klinische...

Zeewier groeit uit tot nieuwe sector

Zeewier groeit uit tot nieuwe sector

Op zee is er voldoende ruimte om zeewier te kweken, bijvoorbeeld in windparken. De eerste proeven zijn succesvol en bieden perspectief op grootschalige kweek.  Naast het traditionele gebruik van zeewier in maaltijden heeft de voedingsindustrie dit product al lang geleden ontdekt als bron voor het verdikkingsmiddel alginaat. In deze toepassing...

Heel de wereld bakt......met machines van Kaak Group

Heel de wereld bakt......met machines van Kaak Group

Heel de wereld eet brood en pizza’s die worden gebakken op Nederlandse baklijnen. De Kaak Group in het Achterhoekse Terborg is een belangrijke aanbieder in deze markt. Algemeen directeur Lodewijk van der Borg vertelt met welke innovaties zijn bedrijf bijdraagt aan verdere versterking van die positie. Zo heeft 3D-metaalprinten de Kaak Group al...

Arla Foods zet in op  productie en technologie

Arla Foods zet in op productie en technologie

Wereldwijd gaat er jaarlijks 400 miljard euro om in de zuivelmarkt. De zuivelconsumptie groeit sneller dan ooit tevoren. Biologische zuivelproducent Arla Foods pakt met enorme investeringen de uitdaging aan om aan deze groeiende vraag te voldoen. Voor 2018 staat ruim een half miljard euro klaar voor onder meer productieopschaling. Daarvan is 5,6 miljoen...