EVMI 3 2021

Cover EVMI 3

Voedsel veilig maken en houden: cruciaal en soms een grote uitdaging. In EVMI 3 lees je er alles over.

Microplastics vormen een belangrijk thema als het om voedselveiligheid gaat. We krijgen ze binnen - dat is zeker - maar hoeveel? En hoe erg is dat eigenlijk? We zijn er nog niet over uit. Daarnaast worden CEN-normen voor voedselveiligheid onder de loep genomen. En wat hebben smeermiddelen en schapen met de veiligheid van voedselproductie te maken? Dit en nog veel meer bespreken we in EVMI 3, die via deze link overigens gedeeltelijk als digitaal magazine te lezen is.

Janet Kooren leidt het nummer verder in in haar Redactioneel:

Hoe mooi de natuur sommige dingen toch regelt

Vanuit mijn raam zie ik de koolmeesjes driftig nestmateriaal verzamelen. Geen stugge takjes of droge bladeren, maar de wintervacht van onze hond, die hij zo graag langs onze klimop loswrijft. Wat een geweldige circulaire regeling en wat krijgen die koolmeeskuikens een lekker zacht nest!

Zo zien we vaak dat de natuur de zaken goed regelt. In sommige gevallen kijken bedrijven de oplossingen van moeder natuur af en kopiëren ze de vernuftige lichaamsstructuren van dieren. Zo zag je een paar jaar geleden al een grote speler in de automatiseringstechnologie voor cobotoplossingen de opbouw van de slurf van een olifant overnemen. En de sterkte van de draad van een zijdespin is onovertroffen.

Weer andere bedrijven ontdekken iets wat al tientallen of zelfs honderden jaren lang bekend is. Een smeer- en conserveringsmiddel van moeder natuur met eigenschappen die we in een laboratorium nog niet voor elkaar hebben gekregen.

De andere kant van het verhaal is dat de natuur ons natuurlijk steeds weer weet te verrassen met nieuwe en bekende gevaren. Het verschuiven van het klimaat zorgt ervoor dat we te maken krijgen met nieuwe uitdagingen die voorheen niet in onze contreien speelden, denk aan schimmels die voorbehouden leken aan zuidelijker gebieden.

Om nog maar te zwijgen over virussen die zich onvoorspelbaar weten te gedragen en waarvan we recent berichten hoorden dat ze zich in de toekomst wellicht ook via rauw voedsel kunnen verspreiden. Uitdagingen genoeg en dus ook genoeg stof voor verhalen.

Voor de voedselveiligheid kan ook ons eigen afval een probleem opleveren. Microplastics die zich ophopen in ons lichaam. Hoe erg moeten we dat vinden? En hoe meten we hoeveel we eigenlijk binnen krijgen?

Vaak lijken wij de natuur de baas, maar die illusie heb ik niet. De natuur is ons vaker te slim af. Laten we hopen dat dat met Covid niet het geval zal blijken te zijn. Ik kan niet wachten om deze zomer weer te dineren op een gezellig terras.

janet portret  

Janet Kooren
Hoofdredacteur
janetkooren@aleapublishers.nl

In deze editie
Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.

Definitieve datum Food Technology 1 en 2 december 2021

Definitieve datum Food Technology 1 en 2 december 2021

De definitieve datum voor Food Technology 2021 is bekend. Dit nieuwe kennis- en netwerkevenement vindt plaats op 1 en 2 december 2021 in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dat maken organisatoren Mikrocentrum en Vakblad EVMI vandaag bekend.

Schuttelaar & Partners en EVMI op zoek naar data

Schuttelaar & Partners en EVMI op zoek naar data

Milieuorganisaties, burgers en overheden: Iedereen lijkt te gruwen van plastic verpakkingen. En zeker van het afval dat dat met zich meebrengt. Waarom blijft het gebruik van plastic dan toch groeien, evenals de afvalberg die dat met zich meebrengt?  Auteur: Erik Kruisselbrink Foto’s: De Brabandere, Colruyt, Erik Kruisselbrink, Pack4food Genoeg...

Microplastics in voedselverpakkingen: Reëel risico of verwaarloosbare impact?

Microplastics in voedselverpakkingen: Reëel risico of verwaarloosbare impact?

We leren steeds meer over microplastics. En dan vooral waar we ze kunnen vinden. Een van die potentiële microplasticbronnen zijn plastic voedselverpakkingen. Krijgen we via deze verpakkingen ook microplastics binnen? En hoe erg is dat? De vragen zijn simpel, maar de antwoorden verre van. Dat heeft vooral te maken met de relatieve nieuwheid van...

Column: Succesratio innovatie verhogen

Column: Succesratio innovatie verhogen

e algemene perceptie is dat marketing in BtC is ‘uitgevonden’, en vooral in de Fast Moving Consumer Goods. Daar zit een kern van waarheid in. Maar in dat competitieve milieu is het lastig om met kop en schouders boven het maaiveld uit te steken. Hoe doen marketeers het in BtB; is het daar makkelijker en wat kunnen beide types marketeers in die verschillende...

CEN-normen voor voedselveiligheid

CEN-normen voor voedselveiligheid

CEN, de Europese normalisatieorganisatie, ontwikkelt diverse normen met methoden om voeding te analyseren. De normen worden gebruikt om de gehalten van gezonde bestanddelen van voeding te meten, bijvoorbeeld vitaminen.  Dat is mooi, maar ze worden vaker gebruikt om ongezonde componenten in voeding op te sporen en het bepalen van het gehalte van...

‘Stond ik daar met tie wraps in mijn mond’

‘Stond ik daar met tie wraps in mijn mond’

Karin Kortman (41) houdt van uitdagingen. Ze is de grondlegster van Food Safety Culture (FSC), een kwaliteitssysteem waarmee ze de voedselveiligheidscultuur bij bedrijven vastlegt. “De wet- en regelgeving moet geen last zijn, maar voor je werken”, zegt de Regiomanager. “Hoe? Door ervoor te zorgen dat mensen zich happy voelen.”

Nieuwe meetmethode suikers

Nieuwe meetmethode suikers

Het Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC) heeft, in samenwerking met voedselproducenten en de NEN, ISO, CEN en IDF, een nieuwe methode ontwikkeld voor het meten van suikers in voedings- en diervoederproducten.

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...

Of je ijzer ziet branden

Of je ijzer ziet branden

Met brandend ijzer kan je, net als aardgas en benzine, in combinatie met zuurstof uit de lucht warmte opwekken. In plaats van CO2 maak je dan ijzeroxide, zeg maar roest. Maar kan je er ook bier mee te brouwen? De Bavaria brouwerij van Swinkels Family Brewers, onderzoekt het met een proefneming in de praktijk.  Tekst: Harold van den Hauten In...